Sakartvelas – pamiršta kryptis, daugelis galvoja, kad ji niekuo neypatinga ir mažai kuo nustebinti galinti šalis. Šį stereotipą sulaužė Irma, kuri kartu su šeima pirmą kartą aplankė Sakartvelą, kelionės metu viešėjo Tbilisyje, Kutaisyje ir Batumyje. Kiekvienas miestas paliko įspūdžių ir prisiminimų.

Irma teigia, kad pirmą kartą keliaujant į Sakartvelą reikia gerai nusiteikti ir mėgautis kiekviena kelionės minute. Taip pat pažėrė patarimų, ką veikti pasyvų ir aktyvų poilsį mėgstantiems keliautojams. Aktyviems žmonėms patarė rinktis Tbilisį, o pasyvesnį gyvenimo būdą mėgstantiems žmonėms Kutaisį. Tbilisis sužavėjo savo gatvėmis, kuriose galima atsigaivinti šviežiai spaustomis sultimis, vaikštant toliau po gatves grožėtis raižiniais, kurie puošia namelių terasas. Netoli senamiesčio yra botanikos sodas, kuriame galima rasti krioklį Leghvtakhevi ir atsigaivinti nuo jo krentančiais vandens lašeliais. Pasyvesnį gyvenimo būdą mėgstantiems keliautojams, Irma pasiūlė rinktis Kutaisį, šis miestas labai ramus, mažas ir žavintis savo paprastumu.

Sakartvelas žavi ir savo virtuve, pagrindinis akcentas yra vynas, jo galima gauti visur, kur apsilankysite. Irma viešėdama vietinėse parduotuvėse buvo maloniai nustebinta, nes net ir nieko neperkant pardavėjai nemokamai siūlė paragauti vietinio vyno. Sakartvelo virtuvėje gausu mėsos patiekalų ir įvairių užtepėlių. Irma rekomendavo paragauti chinkalių, kurie valgomi tiesiog rankomis taip pat chačiapurių ir vietinių šašlykų. Pagrindinis prieskonis, kuris vyrauja sakartvelietiškoje virtuvėje yra kalendra, todėl jos dažnai galima rasti vietiniuose patiekaluose. Keliautoja davė rekomendacijų, kur reikėtų nuvykti, kuomet lankomasi pirmą kartą Sakartvele. Pirmiausiai reikėtų aplankyti šeimos restoranėlius, jie labai jaukūs, juose galima pamatyti tikrąją šalies virtuvę ir aptarnavimo lygį, maistas skanus, o restorano šeimininkės nuoširdžiai aptarnauja atvykusius klientus. Norint apsilankyti restorane ar kavinėse, Irma davė tris rekomendacijas, kuomet lankysitės Tbilisyje reikėtų aplankyti: restoraną „Barbarestan“, „Shavi lomi“ ir kavinę „Stamba“, kur interjeras nukelia į 4-ąjį dešimtmetį.

Paklausus, kas labiausiai Irmai įsiminė iš kelionės į Sakartvelą, ji atsakė, kad ortodoksų bažnytėlės, gamta, kuri pakerėjo savo žalumu ir grožiu bei žmonių ir šunų santykis. Šunų, kelionės metu Irmos šeima sutiko labai daug, jie tiesiog bėgiodavo gatvėmis ar gulėdavo ant grindinio, tačiau šie šunys nebuvo benamiai, jie mylimi ir prižiūrėti vietinių gyventojų. Šunys sučipuoti, paskiepyti ir pamaitinti, todėl buvo galima susidaryti įspūdį, kad šie gyvūnai sakartveliečiams yra labai svarbūs.

Iš trijų aplankytų miestų Irmos šeimai labiausiai patiko Tbilisis, jame atrado daug įdomių dalykų, vietinių skulptūrų, kurios puošia kiekvieną miesto kampelį. Batumis sužavėjo savo paplūdimiu ir ramiu gyvenimo tempu, o Kutaisis savo paprastumu, šį miestą Irma siūlo rinktis tiems, kurie neturi didelių lūkesčių ir nori pajusti tikrą, autentišką miesto dvasią ir ritmą. Keliauti į Sakartvelą keliautoja rekomenduoja vasaros sezonono metu, tuomet veikia daugiau pramogų. Tačiau Sakartvelą galima aplankyti ištisus metus, nuo triukšmingų vakarėlių iki ramaus poilsio, stebint vietinį gyvenimą rudens ar žiemos vakarais.

Šiai kelionei Irma su šeima rinkosi airBaltic oro linijas, kelionė prasidėjo Vilniaus oro uoste su persėdimu Rygoje. Skrydis Ryga-Tbilisis truko apie 6 val., o kelionė atgal Batumis-Ryga-Vilnius apie 4 valandas. Nors skrydžiai su persėdimais, jie trumpi, todėl norėdami aplankyti Sakartvelą tikrai nepavargsite ir neprarasite daug laiko laukdami oro uoste.