Komo ežeras – išsiilgtas poilsis, kurio tu nusipelnei! Ši kelionė prie vieno gražiausių pasaulio ežerų, esančio šiaurės Italijoje, puikiai tiks tiek šeimos išvykai, tiek romantiškam savaitgaliui dviese ar solo kelionei. Ežeras apsuptas daugybe kaimelių bei miestelių, turtingų savo istorijomis, kurios neleis viešnagei prailgti.

Kaip nuvykti iki Komo ežero?

Ieškantiems vietos, į kurią atvykimas būtų paprasčiausias, geriausia rinktis pietines ežero dalis (Komo arba Leko miestus).  Norintiems pamatyti įvairius mažesnius, nuo antikos gyvuojančius miestelius, centrinė ežero teritorija yra tinkama būtent tam.  

Atvykti iki ežero patogiausia ir greičiausia lėktuvu, tam puikiai tinka tiesioginiai skrydžiai į Italiją. Priklausomai nuo to, kurioje ežero dalyje norite apsistoti, galimi keli skrydžių maršrutai. Vykstant į vakarinę ežero pusę (Komą, Laglijų, Leną ir t.t.), artimiausias oro uostas – Milano Malpensa. Jei domina pigūs skrydžiai į Milaną, patariame jų ieškoti ne sezono metu, kai kainos visame regione šiek tiek mažesnės.

Atvykus į Milaną siūloma su traukiniu ,,Malpensa Express‘‘ vykti iki Sarono, o iš jo vykti kitu traukiniu į Como Lago. Kelionės iš Milano iki Komo ežero trukmė apie 1 val. 20 min., maršruto kaina suaugusiam – 11 eurų. Traukiniai vyksta kiekvieną dieną, kas valandą nuo 6 valandos ryto iki 23 valandos.

Norint apsistoti rytinėje ežero pusėje (Leke, Mandelyje, Lieme ir t.t.) geriau rinktis Milano Bergamo oro uostą, į kurį taip pat organizuojami tiesioginiai skrydžiai į Italiją. Skrydžiai vyksta kiekvieną dieną, išskyrus trečiadieniais ir šeštadieniais.

Iš oro uosto autobusu nuvykite į Bergamo miestą, o iš jo traukiniu į Leko miestą. Kelionės trukmė apie vieną valandą ir 50 minučių, bilieto kaina apie 10 eurų. 

Priklausomai nuo to, kurioje ežero dalyje apsistojate, patogiausias būdas keliauti po jo apylinkes – keltas ar valtis, kurie stoja kiekviename ežero teritoriją supančiame miestelyje. 

Kur apsistoti?

Komo ežeras – trečias pagal dydį ežeras Italijoje, išsišakojantis į tris dalis, tad vietų apsistoti yra gausu. Svarbu išsirinkti strategiškai patogią vietą, kuri lengvai leistų keliauti į jūsų norimas vietas ir atitiktų jūsų kelionės pageidavimus. 

Komas – pagrindinis ir turistų pamėgtas miestas, iš kurio kilo pačio ežero pavadinimas. Miestas, esantis ežero pietinėje pusėje yra lengviausiai pasiekiamas. Tai puikus variantas norint trumpos, rūpesčių ir gausaus planavimo nesukeliančios kelionės, taip pat geras pradžios taškas planuojant ilgesnę kelionę po ežerą supančias gyvenvietes. Mieste gausu apgyvendinimo vietų, prisitaikančių prie kiekvieno biudžeto. Norintiems prabangaus kambario su kvapą gniaužiančiu vaizdu į ežerą ir kalnus, puikiai tiks Palace Hotel, o ieškantiems ekonomiškesnio, bet kokybe ne prastesnio – B&B Hotel Como

Atostogaujant Kome būtina funikulieriumi pakilti į Brunate, ant kalno įsikūrusią gyvenvietę. Funikulierius kyla kas 30 minučių, bilietas pirmyn ir atgal kainuoja 5,7 euro. Po 7 minutes trukusios kelionės nuo kalno atsiveria viso miesto, ežero ir kalnų vaizdas, leisiantis pasigrožėti įspūdinga Italijos gamta. 

Grįžus į Komo miestą aplankykite miesto senamiestį. Mažoje, bet gausia architektūros statinių teritorijoje galėsite pamatyti įvairaus tipo ir laikotarpio pastatus, tokius kaip gotikos stiliaus miesto katedrą, šventosios Marijos katedrą ar neoklasicizmo stiliaus Olmo vilą.

Norintiems edukacinių užsiėmimų šis miestas taip pat gali pasiūlyti muziejų. Komas – viena iš svarbiausių šilko gamybos vietų pasaulyje, kur galite apsilankyti šilko muziejuje ir sužinoti viską apie jo gamybą. Jei domitės istorija, jūsų lauks archeologinis ir istorinis muziejai. Nepraleiskite ir pasivaikščiojimo ežero pakrante.

Leko miestas – šeimos kelionei su vaikais. Miestas, esantis rytiniame ežero išsišakojime, pietinėje dalyje yra lengvai pasiekiamas. Kaip ir Komo miestas, Leko yra puikus pradžios taškas planuojant ilgesnę kelionę po ežero apylinkes. Tobula vieta nuo turistinio šurmulio pavargusiems keliautojams. Vaizdingumu žavinti kalnų apsupta vietovė puikiai tiks ramiam poilsiui su šeima bet kuriuo metų laiku. Jūsų laukia poilsis prie paplūdimių ir kelionė laiveliu po ežerą.

Mėgstantiems aktyvias atostogas miestas siūlo žygius į kalnus, įvairius vandens užsiėmimus ir linksmybes nuotykių parke. Originalus ir linksmas miesto pažinimo būdas – escape tour. Tai yra pabėgimo kambario principu sukurtas žaidimas, leisiantis pamatyti miestą kitokiu būdu, be laiko ribojimų, gidų ar turistinių grupių. Jūs gausite žemėlapį, kuriuo sekdami turėsite išspręsti įvairius žaidimus, viktorinas ir užduotis iki kol pasieksite pabėgimo iš miesto tašką. Šios veiklos metu aplankysite 13 punktų pažindami svarbiausias ir įdomiausias miesto vietas 3,5 kilometrų maršrute, užsiėmimo kaina suaugusiam – 15 eurų. Šis žaidimas ypač patiks vaikams, kurie galės įsitraukti į užduočių sprendimą paverčiant miesto pažinimą žaidimu.   

Beladžio miestelis – norintiems aplankyti ežero centrą. Šis miestas žavi savo lokacija. Jis yra įsikūręs pačiame ežero išsišakojimo centre. Dar vadinamas ežero perlu, yra viena iš gražiausių vietų teritorijoje. 

Ieškantiems išskirtinės vietos apsistoti – Grand Hotel Villa Serbelloni. 1852 metais pastatyta kaip privati vila, dabar leidžia svečiams pajusti unikalias 150 metų senumo kambarių istorijas sujungtas su šių laikų prabanga. Beladžio miestelis – puiki vieta norint greitai ir lengvai pamatyti centrinėje ežero dalyje esančias apylinkes. Šiame miestelyje prasideda centrinės ežero dalies turas keltu, trunkantis dvi valandas, per kurį aplankysite centrinės dalies įspūdingiausias vietoves. Turo metu turėsite galimybę apžvelgti miestelius ir pasivaikščioti po jų senamiesčius. 

Dar viena veikla pažinti teritoriją – valandos ir 30 minučių trukmės turas po Komo ežerą baidarėmis. Tiks ir tiems, kurie pirmą kartą nori išbandyti plaukimą baidarėmis – jus visko išmokins instruktoriai. Maršrutas driekiasi prie teritorijos kranto, kurio metu pamatysite įžymiausias miestelio vilas ir galėsite pasigrožėti vietovės gamta. Šio miestelio istorija mena antikinius laikus, tad nepraleiskite progos pasivaikščioti po istorijos kupinas gatveles, užsukdami į amatininkų krautuvėles. 

Varena – romantiškam savaitgaliui dviese. Žvejų mėgstamas miestelis centinėje ežero dalyje, esantis netoli nuo prieš tai aptarto Beladžio miestelio. Pasižymi savo spalvotais nameliais ir vilų gausa, pastatytų viena šalia kitos.

Miestelis, kilęs dar antikinės Romos laikais, sukurs tobulą atmosferą romantikos pilnam pasimatymui. Romantiškam vakarui dviese pradėti – įsimylėjėlių pasivaikščiojimas. Dar vadinamas meilės pasivaikščiojimu, nusidriekęs sulig krantu, nuo prieplaukos iki senamiesčio. Apsuptas vandens, trumpas pasivaikščiojimas leis pasigrožėti ežero ir kalnų vaizdais, sukuriančiais ramią ir romantišką atmosferą.

Toliau savo kelionę tęskite senamiesčio tyrinėjimu, jo siauromis gatvelėmis, dažnai dengtomis laiptais, kol pasiekite ežero pakrantę. Joje rasite įvairių kavinių ir restoranų, kuriuose galėsite mėgautis tradiciniais vietovės patiekalais ir į gamtą atsiveriančiu vaizdu. Neužmirškite aplankyti ir garsiųjų miestelio vilų, tokių kaip Monastero vilą ir Cipressi vilą, kur galėsite pasigrožėti jų gėlynais bei sodais.

Nesvarbu, į kurį Komo ežero teritorijos miestelį pasirinksite vykti – visur rasite sau įdomios veiklos. Vietovė, apsupta neapsakomo grožio gamta, susilieja su ilgamete miestų architektūra. Ši kelionė tiks tiek aktyvaus ir sportiško laisvalaikio mėgėjams, tiek ramybės išsiilgusiems.