Kaip kad populiarus posakis skelbia, kad nėra blogo oro, o tik prasti drabužiai, taip ir netinkamo laiko keliauti ar atostogauti – taip pat nėra! Turizmo sektoriaus specialistai lygina vasaros ir rudens keliones bei išskiria ryškiausius jų skirtumus. Tad ką rasime įsigiję bilietus į vieną populiariausių Europos sostinių kad ir… šiam savaitgaliui?

1 priežastis – mažiau žmonių!!!

Europoje yra tokių įstabių miestų, kuriuos bent kartą gyvenime išvysti norėtų praktiškai kiekvienas. Ir būtent dėl to vasarą charizmatiškiausios Senojo žemyno sostinės užsipildo miniomis turistų ir tampa sunkiai įžengiamos. Pavyzdžiui, vasarą Venecijoje ne tik kad vietos kavinėje ar tuštesnio skersgatvio atsikvėpti nerasite, – sunku net pasukti norima kryptimi, nes minia tiesiog neša turistų vadovuose įrėžtais takais. O kur dar alinantis karštis? „Todėl Venecija yra mietas Nr. 1, kuriame kiek laisviau ir komfortiškiau pasijusite tik vėlyvą rudenį, o tobuliausias laikas keliauti į šią skęstančią Italijos gražuolę apskritai yra žiema. Tiesa, lapkritį-kovą Venecijoje būna potvynis, tačiau kur dar Europoje pamatysite tokį reginį – jūros apsemtas gatves? O iš gondolų versis romantiškos gatvių perspektyvos…“, – rekomendavo Rasa Levickaitė, kelionių organizatoriaus „Baltic Tours“ projektų vadovė.

2 priežastis – rudens gėrybės lėkštėje

Ruduo – derliaus metas ne tik Lietuvoje. Rudenį nuimamos vynuogės vyndaryste besiverčiančiose šalyse ir galima pataikyti į tikras vyndarių šventes – rudens darbų pabaigtuves. Rudenį nuraškomos šiųmetės kukurūzų burbuolės, kurios ypač populiarios Prahos gatvėse, o Paryžius prakvimpa lauke skrudinamais kaštainiais. Nuo rugsėjo prasideda ir iki pat kovo pabaigos tęsiasi austrių sezonas – jų gausite praktiškai visose apie Viduržemio jūros pakrantę išsidėsčiusiose šalyse. Žiemą prasideda artišokų sezonas – jų paragauti keliaukite į Sardinijos salą. O jei į šią itin savito charakterio salą išsiruošite vasarį, paragausite tikro delikateso – tuo metu gaudomų jūros ežių sriubos.„Svajojantiems apie kulinarinę kelionę rekomenduojamas Ispanijoje, Baskų žemėje, įsikūręs uostamiestis San Sebastianas. „Jei niekada gyvenime nesate valgę taip, kad kažkurią akimirką pasijuntate it iš kažkur sugrįžtą prie stalo, o „sugrįžę“ ir atgavę amą visą likusį laiką kalbate vien apie maistą, tuomet jums tikrai reikia bilietų į San Sebastianą“, – sakė R. Levickaitė. Po miestą net organizuojamos kulinarinės ekskursijos!Tuo tarpu mados tendencijų prognozuotoja Marija Palaikytė maisto gurmanus kvietė į Italijos Toskaną: „Nes rudenį, lapkričio mėnesį, prasideda viso pasaulio gurmanų liaupsinamų trumų sezonas“.

3 priežastis – sugrįžta vietos gyventojai

Jei tik yra galimybė ir darbas nėra susijęs su turizmu, vasarą populiariausiose turistinėse vietose įsikūrę vietos gyventojai apleidžia savo namus. Ne tik dėl žmonių gausos ar karščių, kurių vasarą nė pietiečiai nenori kęsti, bet ir dėl jų pačių atostogų. Todėl rudenį, kuomet grįžtama prie darbų, galima pamatyti natūralesnį miesto vaizdą, pvz., kostiumuotus biurų darbuotojus, pietaujančius restorane kur nors Londono sityje ar birbiančius ryte į darbą motoroleriais siauromis Romos bei Paryžiaus gatvėmis. Pajusti natūralų miesto pulsą, kuomet jis „kala“ pinigus, visai smagu – ypač kai patiems tuo metu yra atostogos.

4 priežastis – Europoje vis dar maloniai šilta

Tuo tarpu lėktuvų bilietų rezervavimo sistemos „Skrendu.lt“ vadovas Sigitas Fabijonavičius išskyrė ir su klimatu susijusius rudeninių kelionių privalumus: „Jei pažvelgtumėte į žemėlapį, Lietuva yra šiauriau daugelio Europos valstybių. Todėl kad ir kur bekeliautume – į Romą Italijoje ar Amsterdamą Olandijoje – rudenį praktiškai visur bus gerokai šilčiau nei Lietuvoje, o miesto parkai ar provincija pasitiks tebežydinčiais rožynais“. Net Londone, Didžiojoje Britanijoje, kur gyventojai nuolat nepatenkinti oru, dėl šiltosios Golfo srovės yra šilčiau nei Lietuvoje. Ir nors striukė keliaujant rudenį po Europą nepakenks, o tikimybė, kad basomis brisite į fontaną miesto centre – gana maža, vis dėlto išgerti kavos įsitaisius prie lauko staliukų ar visą dieną praleisti lauke bus vis dar malonu. Nes kelionės rudenį į Europą – paskutiniams vasaros spinduliams pagauti!

5 priežastis – geresnis aptarnavimas

Kuo turistų mažiau, tuo maloniau būsite sutiktas parduotuvėlės ar restorano, ar net viešbučio tarpduryje. Turistiniam sezonui nuslūgus, kainos taip pat būna kiek subliuškę. Todėl apsipirkti ar pavakarieniauti restorane bus maloniau, darysite tai be skubos. Tikėtina, kad daugiau pabendrausite su vietos gyventojais, todėl ir miestą ar šalį pajusite labiau, – juk geriausias būdas patirti yra būtent tos šalies, miesto žmonės ir bendravimas su jais.Rudenį dar neprasidėjęs kalėdinis chaosas, tad spalis ir lapkričio pirma pusė – it savotiškas palaimingas, miestui ir žmonėms atsigauti leidžiantis vakuumas, susidarantis tarp intensyvaus vasaros sezono ir dar neprasidėjusios kalėdinės karštinės.

6 priežastis – uoslės ir regos atradimai

Yra miestų, kuriems sezonas „prilipdytas“ jau iš senų laikų. Greičiausiai, yra tekę girdėti apibūdinimą – auksinė Praha, kuri žymi ne tik turtus – taip išskiriamas rudeninio miesto žavesys. Ruduo Paryžiuje, ko gero, apdainuotas šimtąsyk dažniau nei tvanki dulkina vasara ar šlapia žiema. „Paryžus – vienas iš retesnių Europos miestų, kuriame tebėra senų medžių, todėl, pavyzdžiui, platanams keičiant spalvas miestas, namų fasadai įgauna visiškai kitokį pavidalą. O kur dar džiūvančių, čežančių lapų aromatas, palydimas šiam miestui ir rudeniui taip tinkančio akordeono garsų… Ko gero, niekur akordeonas neskamba taip natūraliai kaip Paryžiuje rudenį“, – sakė „Baltic Tours“ atstovė.Ne vienerius metus Italijoje gyvenusi M. Palaikytė teigia, kad ruduo – pats tinkamiausias laikas kelionei ir į Romą. „Kaip patys vietiniai sako: „intelektualusis turistas“ atvyksta tik rudenį arba pavasarį, nes būtent tada malonus ir vasariškais karščiais nevarginantis oras leidžia iš tikrųjų pažinti miestą bei kultūrą. Šaltasis sezonas yra itin palankus ir stiliaus idėjų medžiotojams, mat būtent tada didieji Italijos miestai gyvi tikrąja savo dvasia, o vietiniai naudojasi proga vieni prieš kitus pasipuikuoti savo išskirtinės elegancijos apdarais,“ – pasakojo M. Palaikytė.

7 priežastis – autentiška miestelėnų dvasia

Kai miestai lieka „vieni“, t. y. radikaliai sumažėjus turistų kiekiams, gatvės, pastatai ima vertis savo autentišku grožiu, gyvenimas ima tekėti savu ritmu – o būtent to juk ir tikimės iš kelionės į vieną labiausiai išliaupsintų, rašytojų daugiausiai idealizuotų Europos miestų, tiesa?Ne tik ramybėje paliktos gatvės nusidažo savo tikrosiomis spalvomis – kuo mažiau žmonių aplink, tuo geriau svetimame mieste jaučiame, girdime save, todėl atsiranda galimybė patirti aplinką per savus potyrius, išgyvenimus ir prisiminimus, o ne tik praslysti gatvėmis it dar vienu atviruku blizgiu paviršiumi. Nes jei nieko nepatyrei, tai koks skirtumas tarp kelionės ir nuotraukų albumo, – tik kainos?..Šaltinis: Skrendu.lt ©Galima platinti ir naudoti nurodžius šaltinį.