Ar pasiruošę skristi į grupės U2 koncertą Berlyne? Sakote nieko negirdėjau? Jei praleidote mūsų tinklaraščio įrašą apie pasaulinių grupių bei atlikėjų muzikinius turus Europoje, vis tiek galite džiaugtis, kadangi straipsnyje pateikta informacija apie koncertų bei pigiausių skrydžių bilietus vis dar aktuali!

Jei jau seniai svajojote apie gyvos roko legendos pasirodymą, griebkite skrydžio bilietą į Berlyną (pačią patraukliausią skrydžio kainą šiuo metu siūlo airBaltic) ir ruoškitės! Juk dar laukia įdomi pažintis su trečiu didžiausiu miestu Europoje!

Muziejų sala BerlynasMuziejų sala, Berlynas

Sekant Berlyno sienos pėdsakais

Berlynas yra reikšminga pasaulio istorijos figūra. Ramiai vaikštinėjant po Vokietijos sostinę dar ir šiandien galima pajusti svarbiausius ir, anaiptol, ne itin ramius istorinius Berlyno momentus. Vienas tokių yra Berlyno sienos pastatymas ir jos griūtis.

Rytų pusės galerija (angl. East Side Gallery) yra ilgiausia pasaulyje galerija po atviru dangumi. Iškart po Berlyno sienos griūties 1989-aisiais, palikta 1,3 km ilgio betoninė atkarpa pritraukė daugiau kaip 100 artistų iš 20-ties pasaulio šalių. Garsųjį Dmitrijaus Vrubelio Brolišką bučinį (angl. Fraternal Kiss), artistės Birgit Kinders’s vaizduojantį sieną pralaužiantį Trabant automobilį ir daugybę kitų meno kūrinių galima išvysti ir šiandien.

Broliškas bučinys Berlyno sienaBroliškas bučinys, Berlyno siena

Daugiau buvusios Berlyno sienos pėdsakų atveria Berlyno sienos memorialas, buvęs Stasi kalėjimas, Mauerpark parkas, sienos perėjimo punktas (angl. Charlie checkpoint) ir kt.

Berlyno sienos perrėjimo punktas CharlieCharlie checkpoint

Prestižiniai apdovanojimai – DDR muziejui

Dar vienas puikiai Šaltojo karo laikus atspindintis objektas yra interaktyvusis DDR (vok. Deutsche Demokratische Republik) muziejus. Viename lankomiausių muziejų Berlyne nusikeliama į autentišką, kasdienį Rytų Vokietijos gyvenimą atspindinčią aplinką.

Vieni ryškiausių, net keletą Europos Metų Muziejaus apdovanojimų pelniusios ekspozicijos akcentų: Trabant automobiliuko, tapusio socializmo simboliu, simuliatorius; autentiškas daugiaaukščio blokinio pastato butas su penkiais kambariais; vaikų darželio instaliacija; interaktyvūs žaidimai ir daugelis kitų. Demonstruojamos ekspozicijos suskirstytos į tris teminius plotus.

Brandenburgo vartai BerlynasBrandenburgo vartai

Vaizduotę žadinantys Berlyno objektai

Žymiausios lankytinos vietos Berlyne, kurių neaplenkia nė vienas miesto turas: Vokietijos padalijimo, o vėliau ir suvienijimo simboliu tapę XVIII a. Brandenburgo vartai; pačiame miesto centre esantis, 19 tūkst. kvadratinių metrų plotą užimantis įsimintinas Holokausto memorialas, skirtas žydų aukoms atminti; į UNESCO pasaulinio paveldo sąrašą įtraukta Muziejų sala (angl. Museum Island), kurioje esama penkių muziejų, eksponuojančių senovės Egipto, Bizantijos ir net Babilono laikų relikvijas. Nefertitės, Cezario, Kleopatros biustai, apie 575 m. pr. m. e. pastatyti prabangiausi Babilono miesto Ištarės vartai – tai tik keletas garsiausių turtingos kolekcijos pavyzdžių.

Holokausto memorialas BerlynasHolokausto memorialas

Ištarės vartai Muziejų salojeIštarės vartai Muziejų saloje

Berlynas kontrastingas miestas. Jame telpa senovės istorija ir modernumas, linksmybės, šėlsmas ir rimtis, juntami prieštaravimų bei vienybės aidai. Berlynas – spalvinga jausmų bei emocijų gama, kurią patirsite čia apsilankę.