Pasaulyje labai daug nuostabių vietų, pastatų ir objektų, kuriuos norisi aplankyti bei įsiamžinti prie jų. Tik kaip tai padaryti, kai esi studentas ir tavo finansai labai riboti? Patirtimi dalijasi savo gyvenimo be kelionių neįsivaizduojanti ir jau 17 šalių aplankiusi studentė Ernesta Šimkevičiūtė (21).

Ernesta, pasidalink savo keliavimo patirtimi, dažnai keliauji beveik nemokamai. Kaip ir kur randi tokius pasiūlymus?

Vis dažniau matau reklamas socialiniuose tinkluose apie esamas mainų programas jaunimui, kurias finansuoja Erasmus+. Mane visada domino tokie dalykai, tačiau apie juos mažai ką žinojau. Kartą pabandžiau užsiregistruoti WE GO organizacijos vykdomuose mainuose. Ilgą laiką negavau atsakymo, tačiau nenustojau bandyti. Galiausiai – nusišypsojo sėkmė! Antrame kurse buvau atrinkta projektui Švedijoje. Tos kelionės metu aplankėme Kopenhagą, Daniją ir Švediją. Patirtis buvo neįkainojama. Susiradau draugų iš kitų šalių (Čekijos, Turkijos, Kroatijos). Vėliau, apimta didelio džiaugsmo, vėl pildžiau panašią dalyvio formą. Šį kartą, manęs laukia kelionė į Turkiją.
Daugiau patirties tokio tipo projektuose kol kas neturiu, tačiau neketinu sustoti. Kad gaučiau naujienas apie ateinančius mainus ar projektus, tiesiog užsiprenumeravau WE GO naujienlaiškį. Tiesa, esu sumokėjusi 36 eurų nario mokestį, tačiau už tai gaunu galimybę ne tik tobulinti anglų kalbą, bet ir bendravimo įgūdžius, susirandu naujų draugų, kas gali būti geriau?

Ar pirkdama lėktuvo bilietus lauki ,,paskutinės minutės” pasiūlymų ar perki viską iš anksto planuodama?

Esu super svajotoja, todėl labai dažnai, kai turiu laisvo laiko, tiesiog naršau pigių skrydžių puslapius. Ir kai pasitaiko tikrai puikios kainos, tą pačia dieną pasitariu su savo draugais, kurie keliauja dažniausiai su manimi ir sprendžiame ar norim vykti, ar turime laiko bei pinigų. Žinoma, laukiu ir nuolaidų, kas jų nelaukia?

Ar keliaudama dažniau renkiesi aplankyti mokamus ar nemokamus objektus? Gal turi patarimą tiems, kurie planuoja siauro biudžeto kelionę?

Dažniausiai mane traukia tos vietos, kurios yra nemokamos. Esant studentui ir keliaujant su labai ribotu biudžetu, nesinori išleisti daug pinigų muziejams. Mane dažniausiai traukia miestų parkai, architektūra. O šie pinigų dažniausiai juk neprašo, hah! Tą rekomenduoju ir kitiems.

Kaip susidėlioji savo kelionės planą? O gal keliauji be jo ir tik nuvykus vietoje suplanuoji ką veiksi ir ką aplankysi?

Priklauso nuo kelionės tipo. Dar kai buvau nepilnametė, keliaudavome po Europą mašina. Todėl viskas būdavo suplanuota: tam tikru metu atvykti į nakvynes vietas, aplankyti žymius objektus.
Kai pradėjau keliauti pati, viskas šiek tiek pasikeitė. Kelionės kryptis pradėjau rinktis pati: kur noriu ir kokia transporto priemone. Beveik į visas keliones skrendu lėktuvu. Esu keliautoja, kuri siekia pamatyti kuo daugiau, dėl to planelį susidariusi turiu visada. Jame pasižymiu, ką turiu pamatyti ar aplankyti, kurią kelionės dieną. Plano niekada nedarau valandų tikslumu. Kartais vyksant į pasižymėtas vietas atrandi dar gražesnių panoramų, parkų. Leidžiu sau nuklysti.

Kiek dažniausiai trunka tavo kelionės?

Įvairiai. Jei vykstame mašina, kelionėje praleidžiame 6–7 dienas. O jeigu keliauju lėktuvu, tai kelionė trunka apie savaitę.

Kokias apgyvendinimo įstaigas renkiesi dažniausiai? Ar kelionių metu taupai ir maistui?

Visada renkuosi Booking.com apartamentus už patrauklią kainą, su virtuvėle, kad patys galėtume pasigaminti pusryčius. Jeigu keliauju į šalį, kur turiu pažįstamų, draugų ar giminių, pasidomiu, ar būtų galimybė apsistoti ten ir sutaupyti papildomus 100 – 150 eurų. O dažniausiai valgau arba apartamentuose, arba… fast food. Žinoma, nueinu bent vieną ar kelis kartus į vietinį restoraną ar kavinę, leidžiu sau paragauti vietinių patiekalų.

Ar kelionėse perki lauktuvių draugams ir šeimos nariams?

Visada pervežu artimiesiems dovanėlių, tačiau stengiuosi išrinkti kažką valgomo. Pavyzdžiui, tos šalies gamybos šokolado ar sausainių. Visada pasidarau sąrašą, kam reikia ką parvežti!

Tu visai neseniai keliavai į Paryžių. Papasakok, kaip tokioje brangioje šalyje kaip Prancūzija pavyko sutaupyti?

Prancūzijoje esu buvusi ne kartą, tačiau Paryžiuje – pirmą. Geras patarimas – vykti ten žiemą. Ne sezono metu viskas būna kiek pigiau, turistų daug mažiau. Restoranus ir kavines rinkausi ne prie pačių didžiausių turistų traukos objektų.
Lėktuvo bilietai? Mes į Paryžių vykome traukiniu iš Briuselio, už 50 eurų į abi puses. Prancūzijoje praleidome dieną, o tada grįžome atgal į Belgiją. Taip išleidome mažiau pinigų, nereikėjo nuomotis brangios nakvynės.
Turėjome galimybę keltis į Eifelio bokštą (kaina 20 eurų žmogui), tačiau pasirinkome lipti ant Triumfo Arkos stogo (12 eurų žmogui, jaunimui iki 25 metų – 10 eurų). Vaizdas buvo nuostabus. Žmonės sako, kad kartais ant Triumfo arkos kilti verta labiau, nei kopti į Eifelio bokštą.

Ko linkėčiau žmonėms, skaitantiems šį interviu? Tiesą sakant, linkiu rasti savo kelionių partnerį, su kuriuo kiekviena kelionė bus dar įsimintinesnė. Studentams linkiu siekti savo svajonių ir aplankyti vietas, kurių pažinimo labai trokštate. Taupykite pinigus ir ieškokite nebrangių kelionių – nes jų tikrai yra! Keliauti net ir su minimaliu biudžetu tikrai įmanoma!

Ieškai pigių skrydžių? Rinkis Skrendu.lt!