Galvojant apie trumpą savaitgalio ar kelių dienų pabėgimą (angl. city break), į galvą greičiausiai šauna Paryžiaus, Romos, Barselonos pavadinimai. Tačiau juk yra ir kiti, mažiau žinomi miestai, kuriuose gali pamatyti tai, apie ką niekaip nebūtum pagalvojęs. Štai, labiau pasidomėjus sužinai, kad Gdanske yra didžiausia pasaulyje šventovė, Geteborgas turi didžiausią atrakcionų parką visoje Skandinavijoje, o Eindhovenas, pasirodo, yra Philips įmonės, padariusios milžinišką įtaką miesto šiuolaikiškumui, gimtinė. Štai ką Skrendu.lt rekomenduoja juose aplankyti.

Gdanskas – ideali savaitgalio kryptis

Norintiems praleisti turiningą savaitgalį nuostabiame mieste, verta pagalvoti apie Gdanską. Tai istorinis šiaurės Lenkijos pajūrio miestas, patrauklus ne vien dėl milžiniškame stadione vykstančių grandiozinių koncertų, bet ir nuostabaus viduramžių laikų senamiesčio, įdomių lankytinų objektų.

Lankytinos vietos Gdanske

„Gdansko karūna“ vadinama Šv. Mergelės Marijos bazilika yra didžiausia plytinė
šventovė pasaulyje, kuri miesto panoramoje figūruoja jau daugiau kaip 500 metų. Pasigrožėkite gotikine bažnyčios architektūra ir pakilę 400 bažnyčios laiptelių aukštyn pasimėgaukite miesto, įlankos bei Zulawy Wislane rajono panorama.
Antrojo pasaulinio karo muziejuje būsite supažindinti su šio istorinio etapo realijomis. Skirtingos interaktyvios parodos pristato vis kitus šio laikotarpio akcentus: aiškinamos karo priežastys, kaip karas palietė kasdienį paprastų žmonių gyvenimą ir pakeitė jų likimus. Skirtingi namų interjerai atpasakoja buvusio gyvenimo sąlygas, yra karo pabaigą ir pasekmes pristatanti paroda. Įėjimas į parodą kainuoja apie 5 Eur.

Pagrindiniai Gdansko senamiesčio akcentai: XVII a. Neptūno fontanas, simbolizuojantis miesto ryšį su jūra, Karališkas maršrutas, vedantis nuo Auksinių vartų Gdansko promenada palei patricijų namus, išsiskiriančius įspūdingais fasadais, spalvingumu ir originalia ornamentika bei žymiausia miesto gatvė – Ilgasis turgus (Długi Targ), atstojantis pagrindinę miesto aikštę.

Nuo naujausios kartos atrakcionų parkų iki salų be automobilių

Geteborgo – antrojo pagal dydį miesto Švedijoje patrauklumą lemia didžiausias atrakcionų parkas Skandinavijoje, nuostabi, uostamiestį supanti gamta su lankytinais salynais, muziejų ir mokslo centrų interaktyvumas, geras susisiekimas – čia patogu keliauti dviračiu ar objektus aplankyti einant pėsčiomis.

Lankytinos vietos Geteborge

Patikėkite, Lisebergo atrakcionų parke bus įdomu ne tik mažiesiems. Čia yra 41 naujausios kartos atrakcionas, įskaitant ilgiausią Europoje dive coaster (nardymo kalnelį), lekiantį 105 km/h greitį, 35 m aukščio AeroSpin – skraidymo karuselę, AtmosFear bokštą, kuriuo užkeliama į 146 m aukštį, o po to leidžiama žemyn (laisvo kritimo greitis išvystomas iki 110 km/h) ir daug kitų.

Verta bent dieną praleisti Geteborgo salyne – daugiau kaip 20 salų archipelage su dailiais miesteliais, nuostabia gamta, skardžiais ir paplūdimiais. Pietinėje salyno dalyje uždrausta važinėti automobiliais, todėl dar nuostabiau žygiuoti, keliauti dviračiu. Į salyną keliaujama keltu, autobusais.

Didžiausiame Skandinavijoje mokslo centre Universeum kabančiais tiltais gali pasivaikščioti tropiniame miške, apžiūrėti milžiniškame akvariume plaukiojančius ryklius, rajas ir net įžengti į kosminę stotį. Suaugusio bilietas kainuoja apie 18 Eur.

 

Eindhovenas – šiuolaikiškas ir kūrybiškas

Dizainas, technologijos ir kūrybiškumas užima bene svarbiausią vietą Eindhoveno gyvenime. Šių vertybių atsiradimą lėmė Philips įmonės susikūrimas, o jas puoselėjo garsūs architektai, menininkai, studentai.

Philips muziejus. Daugiau kaip prieš 125 metus Philips kompanija pakeitė Eindhoveną įnešusi inovacijų, technologijų indėlį. Ypač moderniame muziejuje, esančiame šalia fabriko, kuriame Gerardas Filipsas dar 1890-iais pagamino pirmąsias kaitinamąsias lemputes, galima susipažinti su mažos įmonės, virtusios viena didžiausių elektronikos kompanijų, istorija.
Išskirtinio dėmesio nusipelnę Eindhoveno futuristinės architektūros objektai, garsaus italų architekto Massimiliano Fukso darbai: Rugsėjo 18-osios aikštė (18 Septemberplein), kurioje stovi to paties architektūrinio stiliaus „La Piazza“ ir miesto ikona tapusio „De Blob“ prekybos centrai.

Industrinis palikimas. Buvę Philips fabrikai, elektrinės ir net ištisi rajonai, į kuriuos galėjo patekti tik ten dirbę darbininkai, šiandien virtę madingomis parduotuvėmis ir restoranais, kūrybiškomis erdvėmis. Strijp-S rajone verta aplankyti „Vershal het Veem“ – šviežio maisto turgų, industrinio stiliaus vokiško ir prancūziško maisto restoraną „Radio Royaal“, „Intelligentia Ice“ – išskirtinės išvaizdos ir skonių ledų, pyragaičių, karštų gėrimų barą.

Pigių skrydžių į šiuos ir kitus Europos bei viso pasaulio miestus ieškok patogioje skrydžių svetainėje Skrendu.lt! Griauk rutiną, krauk lagiminą, juk kelionės įkvepia!