Planuodami atostogas ar trumpas išvykas svetur, dažniausiai renkamės turistų patikrintas, populiariąsias kelionių kryptis. Tarp jų neretai atsiduria ir Vokietijos sostinė Berlynas. Ir jei atrodo, kad apie šį miestą jau girdėjote viską – kelionių ekspertai ragina nutolti nuo milijonais keliautojų žingsnių išvaikščiotų takų. Tikėtina, jog klaidžiojant vietinių pėdomis pakaks ir savaitgalio, kad Berlynas taptų viena įspūdingiausių kelionių krypčių.

Naujiems potyriams užteks ir 3 dienų

Apie Berlyną nemažai papasakoti galėtų net ir tie, kurie šiame mieste dar niekada nebuvo. Tuo tarpu Vokietijos sostinę įsimylėjusių keliautojų manymu, į Berlyną verta vykti net ir dešimt ar daugiau kartų, nes dėl lankytinų vietų ir pramogų gausos visuomet atrodo, jog laiko jame negana.

Kultūros lopšiu, maisto sostine ir vietove, kurioje šiltai priimamas kiekvienas atvykėlis, vadinamas miestas – laikomas ir viena palankiausių kelionių krypčių trumpam savaitgalio pabėgimui. Net jei atostogoms turite tik tris dienas, per jas išties suspėsite pabuvoti autentišką miesto veidą atskleidžiančiose vietose ar paragauti tradicinių vokiškos virtuvės šedevrų.

Berlyną-pažinkite-su-vietinių-rekomendacijomis

Turistų nepramintais takais

Jei nesinori rinktis tradicinių pažintinių turų, pravartu prisijungti prie nedidelių ekskursijų, aplankant atokesnius Berlyno rajonus. Juose galima išgirsti ne ką mažiau įdomių istorijų, o taip pat įsilieti į kasdienį vietinių gyvenimą.

Pavyzdžiui, leiskitės į pasivaikščiojimą, pavadintą „Mažasis Stambulas“. Jo metu aplankysite šviesos greičiu atgimstantį Neuköllno rajoną, turėsite galimybę užsukti į autentiškas turkų kepyklas ir parduotuves, pabendrausite su jų savininkais. O galbūt jums būtų įdomu patyrinėti ir kontrastais garsėjantį Kreuzbergo rajoną riedant išsinuomotu retro stiliaus dviračiu?

Tuo tarpu mylintiesiems meną, fotografiją ar tiesiog kiekvienam smalsuoliui neišdildomą įspūdį Berlyne paliks vaizduotę žadinančios apleistos ir pamirštos vietovės.

Jei nuo miesto centro pasuksite į pietryčius, atsidursite Treptovo rajone, kuriame kažkada stūksojo „Spreepark“ pramogų parkas. Apžvalgos ratą ir linksmuosius kalnelius jau bebaigia praryti miškas, tačiau parkas tebestulbina, tad pasižvalgyti po jį užsuka nedidelės ekskursijos ir pavieniai keliautojai. O vakarinėje miesto dalyje galima apžiūrėti išlikusią CŽV pasiklausymo stotį „Teufelsberg“.

Norintiesiems leistis į dar artimesnę pažintį su pamirštomis Berlyno dalimis siūloma apsilankyti olimpiniame kaimelyje, užsukti patirti jaudinančių emocijų į apleistą „Beelitz Heilstätten“ ligoninę arba išvysti, kaip šiandien atrodo nacių ir sovietų karinės zonos.

Berlyno-panoramos

Ką Berlyne veikia vokiečiai?

Maitinimo įstaigų, kaip ir lankytinų objektų, Berlyne – marga įvairovė. Nuo kavinių, kuriose siūlomi tradiciniai patiekalai, iki modernių ir stilingų užkandinių, garsėjančių įmantriais meniu.

Jeigu į ekskursiją po miestą leisitės su vietiniais vokiečiais, jie primygtinai norės, kad išmėgintumėte puikia kokybe garsėjančio gatvės maisto, kuris Vokietijoje vadinamas „döner“. Berlyne tiesiog privalu užsukti į turkiškų kebabų ar burnoje tirpstančių mėsainių užkandines. Greičiausiai sulauksite pasiūlymo apsilankyti ir vokiškame turguje, o ten gomurį galėsite pamaloninti ne tik tradiciniu dešrelių patiekalu, pagardintu kario prieskonių mišiniu, bet ir meksikietiškomis tortilijomis arba pagal specialų vokišką receptą išvirtais makaronais. Vienas jaukiausių Berlyno turgų – „Markthalle 9“ pirkėjų laukia kiekvieną penktadienį ir šeštadienį“, – pasakojo kelionių ekspertė.

Dar viena vietinių pamėgta pramoga, kurios būtų gaila neišmėginti leidžiant savaitgalį Berlyne, – šokiai. 1913 m. įkurtame restorane „Clärchens“ ar, tiksliau, šokių klube ne vienus batelius sušoko kelios šio miesto kartos.

Jei ieškosite smagios ir autentiškos vietos praleisti vakarui, vietiniai rekomenduos traukti į „Clärchens“, nesvarbu, turite šokių partnerį ar ne. Kalbama, kad tai paskutinė autentiška šokių aikštelė mieste, kurioje darbo dienomis nemokamai galima pakliūti į tango, salsos ar fokstroto sūkurį, o savaitgaliais įsilieti į griausmingą miestiečių vakarėlį ir pagal gyvai atliekamą muziką šokti iki paryčių.

Berlyną-pažinkite-su-vietinių-rekomendacijomis (2)

Nemokamas skrydis – trumpiau už kino seansą

Jau spėjusiesiems užsikrėsti šokių karštine ir norintiesiems sutaupyti laiko – kuo įmanoma greičiau, komfortiškiau nuvykti iš Vilniaus į Berlyną rekomenduojame rinktis vos valandą su puse trunkantį skrydį be sustojimų su oro linijomis „Air Baltic“. Greita ir patogu, o miestas iš Berlyno Tėgelio oro uosto (kitaip nei iš to, į kurį leidžiasi kitos pigių oro linijų bendrovės) pasiekiamas akimirksniu.

Šis skrydis trunka trumpiau nei dažnas kino seansas, o keliaudami traukiniu nuo oro uosto iki miesto net nepastebėsite, kaip vos po pusvalandžio prieš akis atsivers didingieji Brandenburgo vartai, pastatyti dar XVIII a. Kadaise jie simbolizavo miesto padalijimą ir suskilusią Vokietiją, o šiandien prie vartų priėjus justi nepaaiškinamai stiprus taikos ir vienybės jausmas.

Tiesioginiai-skrydžiai-su-Air-Baltic

Tuo tarpu vis neprisiruošiantiesiems aplankyti Vokietijos sostinės bei norintiesiems sutaupyti „Skrendu.lt“ siūlo išskirtinę galimybę – į Berlyną nuvykti nemokamai!

Gegužės 24 d., „Skrendu.lt“ svetainėje startuoja žaidimas, kurio metu bus galima laimėti oro linijų „Air Baltic“ lėktuvo bilietus dviem asmenims su atgaliniais skrydžiais į Berlyną. Žaidime dalyvauti ir pretenduoti laimėti kelionę į Berlyną gali kiekvienas, pilnametystės sulaukęs, asmuo. Nemokamą kelionę norinčiam laimėti pretendentui tereikia atlikti kelis, nesudėtingus, vos kelias minutes užtruksiančius žingsnelius.

Žaidimas vyks iki šių metų birželio 3 d., o burtu keliu išrinktas nugalėtojas bus paskelbtas birželio 5 d. Daugiau informacijos apie žaidimą ir jo taisykles rasite čia.