Dar tik įsibėgėjus žaviai vasarai, kuomet mūsų skruostus bučiavo intensyvėjanti saulė, į Skrendu.lt kelionių tinklaraštį atskrido istorija iš keliautojos Vakarės. Ši, neaprėpiamo pozityvo pilna, išreiškė besąlygišką meilę… Kretai. Mergina net prasitaria, jog Kretos grožis leidžia palyginti salą net su Maldyvais! Skaitytojai – istorija ir patarimai iš entuziastingos keliautojos lūpų! Kreta? Kreta! Pasakoja Vakarė!

Kreta – didžiausia Graikijos sala. Bet didžiausias salos plotis siekia vos 60 km. Kretos reljefas kalnuotas, pakrantės su daugybe paplūdimių ir uolėtų įlankų. Klimatas – įprastinis Viduržemio jūrai: vasaros karštos ir sausos, žiemos – švelnios ir lietingos. Galiu drąsiai teigti, kad šioje saloje kiekvienas ras ką veikti.

Nukeliauti į Kretą norėjau jau seniai, tad pamačiusi nebrangų kelionės pasiūlymą net nesuabejojau. Daug pažįstamų jau lankėsi Kretoje ir daugelis jų buvo sužavėti. Žinoma, kiekvienas keliautojas parsiveža skirtingus įspūdžius ir susidaro savo nuomonę. Bet juk ne veltui yra sakoma – geriau vieną kartą pamatyti, negu dešimt kartų išgirsti!

Salos virtuvė

Išskirtinės ar savitos virtuvės Kreta neturi, tačiau čia vyrauja graikiški patiekalai. Beje, pietūs graikams  – tai šventas laikas, dažniausiai susirenka visa šeima. Kainos saloje? Norint skaniai ir sočiai pavalgyti nereikės išleisti labai daug pinigų, ypač jeigu tai darysite populiariose tavernose. Būnat Kretoje siūlyčiau paragauti:  stiffado – guliašo su svogūnais; arni psito – ant grilio keptos avienos ar graikiško baklažanų apkepo – muosak, čia taip pat populiarios ir jūros gėrybės. Na, o iš Kretos iškeliauti neparagavus graikiškų salotų su fetos sūriu, agurkais, pomidorais, alyvuogėmis ir svogūnais net nederėtų. Skonis išties nepakartojamas!

Nuostabių paplūdimių sala

Kretos pakrančių ilgis siekia net 1046 km, tad saloje galima rasti gražių įlankėlių bei smėlėtų paplūdimių su skaidriu, švariu, žydros spalvos jūros vandeniu. Man asmeniškai, vienas gražiausių – Balos paplūdimys.

Balos – tai vienas įspūdingiausių gamtos kampelių. Įdomu tai, jog būtent čia savo medaus mėnesį praleido karališkoji pora – princas Čarlzas ir princesė Diana. Tai nemaža lagūna, apimanti didžiąją dalį paplūdimio. Lengvas ir purus smėlis, daugybę atspalvių (nuo baltos iki skaisčiai žydros spalvos) turinti sekli jūra, šiltas vanduo. Šią vietą ypač mėgsta šeimos su vaikais. Taip pat tai labiausiai fotografuojamas paplūdimys visoje Kretoje!

Rožinis paplūdimys

Rožine spalva besipuošiantis paplūdimys dar kitaip vadinamas Elafonissi. Rožinio atspalvio pakrantė gimsta dėl suskilusių kriauklyčių. Šis egzotinis paplūdimys nejučia primena Karibus ir yra nuostabi vieta nardymui bei saulės vonioms.

Spalvotos Matalos gatvės

Matala – miestelis išsiskiriantis gražiu ir itin švariu paplūdimiu, žydra Libijos jūra, nedideliais, bet jaukiais viešbučiais. Į paplūdimį įsirėmusi įspūdinga smiltainio uola, ji nedidelė (apie 250–300 metrų pločio), tačiau labai įdomi. Senovėje (I–II a.) čia buvo laidojami romėnų kareiviai, o nuo 1970 metų ši uola tapo hipių buveinėmis. Dar ir dabar čia galima pamatyti išpuoštus automobilius ir kavines hipių atributika. Čia kasmet rengiamos ir hipių stovyklos. Miestelyje tarsi tvyro laisvės bei nerūpestingumo energija. O ypač maloniai nuteikia išmargintos Matalos gatvės ir šaligatviai.

Svetingų žmonių sala

Nuvykus į Kretą siūlyčiau pamiršti laiko sąvoką ir apsišarvuoti kantrybe. Nors turizmas saloje gerai išplėtotas, o aptarnavimas puikus, aplink Jus niekas įkyriai  nešokinės ir nesiūlys prekių kaip Turkijoje ar Egipte. Vietiniai yra draugiški, nuoširdūs ir svetingi. Taip pat atsipalaidavę ir svarbiausia –  niekur neskubantys.

Ištisus metus galite mėgautis šviežiais vaisiais

Kretoje  vaisių bei daržovių pasirinkimas gausus bet kuriuo metų laiku. Gruodį renkamas alyvuogių bei mandarinų derlius. Sausį nuo medžių nuraškomi apelsinai bei greipfrutai. Vasarį – pirmosios braškės. Šviežiena lygu brangiena? Visai ne, nes vaisių kainos čia išties nesikandžioja. Pavyzdžiui, kilogramas šviežių apelsinų čia siekia vos 40 euro centų, o Kretos šurmuliuojančiame turguje galima įsigyti šviežių produktų bei gėrybių tiesiai iš vietinių rankų.

Lauktuvės

Turistų perkamiausios lauktuvės savo artimiesiams ir draugams – gaminiai iš odos. Kretos salos gyventojai yra puikūs keramikos meistrai, jų dirbiniai vertinami visame pasaulyje. O štai iš maisto produktų lauktuvėms vežamos  alyvuogės ir jų aliejus, vynas, vietinė anyžių degtinė raki bei graikiškas medus.

Nebūkite tas, kuris mėgausis tik kitų atvežtomis lauktuvėmis.

Su linkėjimais nuvykti į Kretą, Vakarė Stanaitytė! 😊

Norisi į Graikiją, tačiau nežinai kur ieškoti pigių kelionės pasiūlymų? Išduodam paslaptį – rasi juos čia!