Kroatija – pietryčių Europoje įsikūrusi valstybė, garsėjanti nuostabia Adrijos jūros pakrante, istoriniais miestais bei vaizdingomis Hvaro bei Korčulos salomis. Kroatija gali pasigirti turtingu kultūriniu paveldu, kuriam įtaką padarė skirtingos civilizacijos. Kalnai, miškai ir lygumos sudaro įvairialypį kraštovaizdį – čia galima užsiimti lauko pramogomis, tokiomis, kaip pėsčiųjų žygiai, buriavimas ir ne tik. Gamtos grožis, kultūros objektai ir Viduržemio jūros klimatas vilioja keliautojus iš viso pasaulio! Kaip planuoti kelionę, norint pamatyti kuo daugiau Kroatijos perliukų? Žemiau pateikiame rekomendacijas Jūsų tobuloms atostogoms.

Zadaras

Nuotykių kupiną kelionę pradėkite nuo skrydžio Kaunas–Zadaras. Tiesioginiai skrydžiai į Kroatiją vykdomi Ryanair avialinijų. Bilietus geromis kainomis galite rasti Skrendu.lt platformoje.

Ką aplankyti Zadare, nesunkiai ras kiekvienas turistas. Pasivaikščiokite po senamiestį – tai įspūdingas siaurų grindinio gatvelių, istorinių aikščių ir senovinių pastatų labirintas, kuriame galima susipažinti su turtinga miesto istorija ir kultūra. Gerai išsilaikiusioje architektūroje atsispindi įvairių laikotarpių (romėnų, bizantiečių, venecijiečių ir austrų) įtaka. Čia pamatysite žavingus akmeninius namus, viduramžių bažnyčias ir elegantiškus rūmus, kuriuos puošia įmantrios detalės. 

Miesto tapatybė susijusi su UNESCO pasaulio paveldu. Zadaro sienos buvo neįveikiamos ir šimtmečius gynė miestą nuo užkariautojų, suteikdamos saugų prieglobstį jo gyventojams. Šiandien sienos yra mėgstama promenada keliautojams iš viso pasaulio. Aplankykite ir išvyskite savo akimis!

Biograd na Moru

Toliau keliaukite į Biograd na Moru – vaizdingą pakrantės miestelį. Miestas gali pasigirti turtinga istorija, kadaise čia buvusi Kroatijos karalių rezidencija, o viduramžiais – žymus prekybos ir komercijos centras. Biograd na Moru yra populiari buriavimo vieta, garsėjanti savo prieplaukomis ir pakrantės promenadomis. Pasivaikščiokite po prieplauką ir pasigrožėkite gausybe burlaivių, jachtų ir kitų laivų, prišvartuotų pakrantėje. Taip pat galite pasigėrėti Adrijos jūros ir netoliese esančių salų panorama.

Biograd na Moru pasižymi žaviais paplūdimiais, kuriuose atostogautojai gali džiaugtis saulės voniomis ir mėgautis skaidriu jūros vandeniu. Keliautojų pamilti populiariausi paplūdimiai: Soline, Drazica ir Bosana. Kiekvienas pasižymi unikalia atmosfera ir poilsiautojams pritaikytais patogumais.

Šibenik

Nepraleiskite progos aplankyti Šibenik – istorinio pakrantės miesto, įsikūrusio centrinėje Dalmatijos dalyje. Mieste apžiūrėkite Mykolo tvirtovę, stūksančią ant kalvos viršūnės, nuo kurios atsiveria panoraminiai miesto ir Adrijos jūros vaizdai. Ši istorinė viduramžių laikotarpio tvirtovė buvo rekonstruota ir paversta kultūros vieta, kurioje nuolat rengiami koncertai, parodos ir renginiai.

Jokūbo katedra – viena svarbiausių Šibeniko įžymybių, pastatyta vien iš akmens. Katedra garsėja unikaliu gotikos ir renesanso architektūros stilių deriniu. Dėl sudėtingos katedros puošybos, skulptūrinių detalių ir įspūdingo kupolo ją būtina aplankyti! 

Pasivaikščiokite vaizdinga miesto pakrantės promenada, apsupta palmių, kavinių ir burlaivių. Grožėkitės žvilgančios jūros vaizdais ir stebėkite, kaip iš prieplaukos atplaukia ir išplaukia žvejų laivai ir jachtos.

Norite unikalios patirties? Visus metus vyksta įvairūs kultūriniai renginiai, festivaliai ir koncertai, kurių metu pristatomas vietos menas, paveldas, muzika ir virtuvė. Nepraleiskite tarptautinio vaikų festivalio, šokių festivalio ar katedroje rengiamų vakarinių koncertų.

Splitas

Kelionę užbaikite Splito pažinimu. Tai gyvas Kroatijos pakrantės miestas, garsėjantis turtinga istorija, nuostabia architektūra ir gyva atmosfera. Nesunkiai rasite, ką aplankyti Splite. Žymiausia Splito lankytina vieta – Diokletiano rūmai, kurie įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą – tai vieni geriausiai išsilaikiusių romėnų griuvėsių pasaulyje. Romos imperatoriui Diokletianui pastatytas rūmų kompleksas yra siaurų gatvelių, senovinių pastatų ir paslėptų kiemų labirintas. Apžiūrėkite jo istorines įžymybes, tarp jų ir Peristilį, Šventojo Domnijaus katedrą ir Jupiterio šventyklą.

Nuo miesto šurmulio pabėkite pėsčiomis arba dviračiu į Marjano kalną – miškingą parką, iš kurio atsiveria kvapą gniaužiantys Splito ir aplinkinių salų vaizdai. Tyrinėkite pėsčiųjų takus, pušynus ir vaizdingas apžvalgos aikšteles, atraskite paslėptus paplūdimius ir nuošalias įlankas.

Pasinerkite į Splito kultūros paveldą ir apsilankykite muziejuose bei galerijose. Tarp svarbiausių lankytinų objektų – Archeologijos muziejus, kuriame saugoma įspūdinga senovės laikų artefaktų kolekcija, ir Dailiųjų menų galerija, kurioje pristatomas vietos ir tarptautinis šiuolaikinis menas.

Skrydžiai iš Splito

Šaunią kelionę po spalvingąją Kroatiją užbaikite Splito mieste. Kryptimi Splitas–Vilnius galite skristi tiesioginiu skrydžiu su Wizzair avialinijomis. Skrydis užtruks vos 2 valandas ir 25 minutes! Taip pat Jūsų laukia ir pigūs skrydžiai Vilnius–Splitas. Lėktuvų bilietų užsakymo platformoje Skrendu.lt lėktuvų bilietus galite įsigyti puikiomis kainomis – nieko nelaukite, šaunios atostogos garantuotos!