Kai mes galvojame apie meilę, tarsi niekas kitas daugiau nebeegzituoja.

Pamirštame net apie laiką, todėl mūsų grojaraščiuose karts nuo karto vis dar suskamba Sinatra arba The Beatles. Ir kai į pasaulį ateina šviesesnė diena, mes tyliai prisimename, kad Vudžio Aleno Vidurnaktis Paryžiuje greičiausiai yra apie mus: nesibaigianti personažų kelionė į praeitį, kuri atrodo žavesnė už tikrąją šiandien dieną.

Ir čia pats metas suprasti, kad kai esi truputį svajotojas ir truputį keliautojas, tavo meilė – neturi nei pradžios, nei pabaigos vis keliaudama iš vakar į šiandieną. Tada lengvai suvokiame, kodėl taip norim keliauti laiku, o visos mūsų vaikystės pasakos prasidėdavo nuo už jūrų, marių ir kalnų“, prie kurių šiandien pridėčiau ten, kur yra Amerika. Dabar mes į tą meilės pasaką ir lekiam, pavyzdžiui, legendomis apipintu route 66 keliu, 3940km ilgio greitkeliu iš Čikagos į Los Andželą per Centrines Amerikos lygumas. O long story short: jeigu neįveikei šio kelio, tai ir Amerikoje nebuvai:

MYLIU TAVE AMERIKA: NIUJORKAS

  • Šimtmečio nepriklausomybės proga prancūzai padovanoja Amerikai Laisvės statulą, septyni jos spinduliai simbolizuoja pasaulio dalis: Šiaurės Ameriką, Pietų Ameriką, Europą, Aziją, Afriką, Australiją, Antarktidą.
  • Vėliau prasideda Harlemo renesansas, miestas (Harlemo rajonas) tampa afroamerikiečių literatūros ir kultūros centru. Muzika, kino teatrai, diskriminuojama saviraiška slepiasi rajono istorijoje, pagarsėjęs kaip landynė vėliau pradėjo garsėti juodaodžiais menininkais ir muzikos genijais.
  • Brodvėjuje į muzikinį teatrą pradeda pūsti nauji vėjai, akys raibsta nuo kabaretų.
  • Frankas Sinatra išleidžia vieną didžiausių savo hitų „New York, New York“,
    kyla dangoraižiai.
  • Į Brukliną atvyksta Jonas Mekas, pasiskolinęs pinigų, nusiperka pirmąją savo kamerą filmams, vėliau tampa vienu iš FLUXUS judėjimo įkūrėjų ir avangardinio kino autoritetu.
  • Nina Simone pradeda savo dainų įrašus, driekiasi metro, prie vieno iš jų, fantastiškas Marilyn Monroe kadras su plevėsuojančia nuo skersvėjo suknele.
  • „Pusryčiai pas Tifanį“ užvaldo miestą ir pradeda diktuoti naujas madas moterims.
  • Pastatomas aukščiausias pasaulyje pastatas  –  Empire State Building.
  • Prasideda kultinis „Seksas ir miestas“  ir tuomet dar visiškai atsitiktinai ir niekam nežinant,
    Antanui Škėmai bedirbant lifto aptarnavimo personale, pradeda bręsti „Balta drobulė“.

Šiandien Niujorkas kino juostų ir svajonių sostinė, viskas, ko reikia, norint jį išgyventi savo nuosava širdimi ir praeiti savomis kojomis, tai tik lėktuvo bilietai!

MYLIU TAVE AMERIKA: SAN FRANCISKAS

  • Jeigu miestai būtų tik spalvos paletėje, San Franciskas turėtų visą eilę atspalvių: nuo rožinio iki juodo.
  • Prasideda išpūstas ekonomikos kėlimas, investicijos sukelia ekonominę krizę, o ši išauga į didžiąją depresiją. Lygiagrečiai, tik keliasdešimt metų vėliau, tame pačiame mieste vyksta meilės vasara, visas pasaulis sužino, kas yra hipiai ir visoje Amerikoje skamba kultinis meilės himnas:
    „If you’re going to San Francisco,
    be sure to wear some flowers in your hair…
    If you’re going to San Francisco,
    Summertime will be a love in there.“
  • Prieš meilės vasarą ir iškart po krizės, pradedamas fantastiškas Aukso Vartų tilto projektas: vienintelis kelias, jungiantis San Franciską su Merino apygarda, nutiestas per Aukso sąsiaurį. Skeptikai tądien juokės ir kalbėjo, jog tokio tilto pastatyti neįmanoma, galiausiai jis šiandien žinomas kaip fantastiškas inžinerinis stebuklas.
  • Anksčiau San Franciskas buvo dažnai kamuojamas gaisrų, net 90% miesto kadaise skendo liepsnose, žuvo tūkstančiai žmonių, tačiau šiandien faktai kalba patys už save miestas nuostabus.
  • O vyšnia San Francisko tortui be abejonės yra begalinė tolerancija – saviraiškai, individualumo laisvei, kitų orientacijų žmonėms, turbūt tik čia heteroseksualai gali tapti mažuma, tačiau žinoma, ne visame mieste, tik kai kuriose jo dalyse.

MYLIU TAVE AMERIKA: LOS ANDŽELAS

  • Burnoje tirpsta žodis „Kalifornija“, longbeach’as, gražūs žmonės, palmių viršūnės raižo dangų, Amerikietiška svajonė susuka galvą ir angelų miestas tau po kojom.
  • Lee kalno viršūnėje sužiba užrašas „Hollywoodland“, skirtas pritraukti pirkėjų naujiems būstams Holivudo kalvose. Kiek vėliau praeitis pasiveja dabartį ir Holivudo prekybos rūmai pasiūlo išmesti paskutines keturias raides, bei atnaujinti žodžio konstrukciją, nes ši, po didelės prekybos, buvo palikta tiesiog irti. Taigi, „Hollywood“ atsirado beveik spontaniškai.
  • Kino režisierius Stenlis Krameris įamžinamas žvaigždės formoje ant asfalto – taip prasideda Holivudo šlovės alėja. Po penkiasdešimties metų, po alėja užkasama laiko kapsulė (nedidelė dėžutė, kurioje sudėti daiktai primena alėjos prasidėjimo laikus, kapsulę planuojama iškasti 2060 metais.)
  • Dar šiandien, Los Andžele sugalvoję nueiti į paprastą kavinę išgerti kavos, galite išgirsti baristą profesionaliai dainuojant. Greičiausiai tai Amerikietiškos svajonės pasekmė, regima šiandien amžinas tikėjimas, jog TAU PASISEKS.
  • Apie angelų miestą baigsime taip, kaip turėjome pradėti, taigi, kodėl angelų? Visa paslaptis ispanų kalboje, ispaniškai los angeles reiškia žodį angelai

MYLIU TAVE AMERIKA: LAS VEGASAS

  • Nuo senų laikų Las Vegasas garsėja kaip nuodėmių miestas: čia dar prieš šimtmetį jau buvo galima prasilošti pogrindyje ar užsisakyti prostitutę. Miesto istorija čia žavi lyg amerikietiški kalneliai: nuo dykumos, skurdo iki betono džiunglių, kuriose žodis  „neįmanoma“ tampa nesuvokiama sąvoka.
  • Šį kartą galime pradėti nuo pradžių – miesto vardo. Vėlgi, ispanai pramina šį Nevados plotą Las Vegasu, nes ispanų kalba tai reiškia pievą (kadaise Las Vegasas jų turėjo begalę).
  • Miestas, kuris suklesti azarto, greitų skyrybų ir vestuvių paslaugomis, dar vadinamas suaugusiųjų Disnleilendu: čia gimsta žmonių nuodėmės ir pasakos visą parą, septynias dienas per savaitę.
  • Visi šie reikalai prasideda su „Flamingo“ pastatymu, tai pirmasis projektas, kuriame viešbutis ir lošimo namai buvo viename pastate.
  • Tuo metu Vegase išgarsėja Frankas Sinatra, vėliau jį pakeičia Elvis Preslis, The Beatles, Celine Dion.
  • Iš vis geresnio ir geresnio miesto gyvenimo Vegase atsiranda The Strip bulvaras, kuriame galima rasti gražiausių dalykų pasaulyje kopijas: Paryžiaus Eifelio bokštą, apsilankyti Egipto piramidėse, pasimėgauti atrakcionais ar paplaukioti gondolomis lyg Venecijoje.
  • KLASIKA: kai viešėsite laukinių atostogų mieste, būtinai prisiminkite: What happens in Vegas, stays in Vegas (liet. kas nutinka Vegase, lieka Vegase). 2003 metais išleistas į pasaulį, šis lozungas dar iki šiandien yra viena sėkmingiausių reklamų pasaulyje, o jos kūrėjai priduria: The emotional bond between Las Vegas and its customers was freedom. Freedom on two levels. Freedom to do things, see things, wear things, feel things. In short, the freedom to be someone we couldn’t be at home (liet. Emocinis ryšys tarp Las Vegaso ir jo klientų buvo laisvė. Laisvė dviejuose lygmenyse. Laisvė veikti, matyti, dėvėti, jausti. Trumpai tariant, laisvė būti tuo, kuo negalime būti namuose). 

MYLIU TAVE AMERIKA: MAJAMIS

  • Vien išgirdus šio miesto vardą, užverda fantazijos apie svajonių atostogas, o prie visų spalvingų minčių dabar žinokime ir šią: Majamis yra vienintelis JAV miestas, įkurtas moters.
  • Ne ką mažiau už fantazijas įdomi istorija: Džiulija Tuttle įtikina geležinkelio magnatą išplėsti pietinę Floridos geležinkelio liniją, taip jos dėka Majamis iš užkampio virsta vis patrauklesne kryptimi.
  • Vos Majamiui gimus, čia kuriasi laisvo ir spalvoto miesto filosofijos, o šiandien nemaža dalis žmonių šią vietą už laisvę ir liberalumą myli labiau, nei hipių ir svajonių sostinę San Franciską.
  • Laikui bėgant Majamis praminamas Stebuklingu Miestu (per metus kurdamas ir augdamas stipriausiai visose JAV, stebina pasaulį prilygdamas tikrai magijai).
  • Nepaisant didžiausių krepšinio perliukų, Holivudo žvaigždžių, prabangių jų vilų, nerežisuotų „greitų ir įsiutusių“ lenktynių miesto gatvėse, klubų, kuriuose šalia šampano taurės jums iškart bus pasiūlyta ir baltų miltelių, Majamis gali įeiti į istoriją ir kaip miestas, kuriame buvo sukurtas saulės įdegio losijonas, bei atidarytas pirmas pasaulyje „Burger King’as“.
  • Miestas kaip pasaka 2012 metais paskelbiamas nelaimingiausiu JAV miestu (greičiausiai dėl didelio nusikalstamumo)!
  • Šiandien Majamis ir toliau sėkmingai laikomas rojaus žemėje sinonimu: mieste yra daugiau nei 800 ART DECO architektūros stiliaus pastatų (art deco – tarsi liuks etalonas: meno kūriniams ir architektūrai buvo naudota brangiausių rūšių mediena, vėžlio šarvai, perlamutras, ryklių bei gyvačių oda.).
  • Majamio paplūdimys laikomas Amerikos rivjera.
  • Viešint pačiame mieste, būtina sudalyvauti FULL MOON PARTY – tai nelegaliai vykstantys gatvės cirko pasirodymai: čia galima išvysti profesionalių būgnininkų kartu su vaikišką būgną mušančiais mėgėjais, jie groja iki pat vidurnakčio, merginos šoka su ugniniais lankais, o vaikinai demonstruoja kvapą gniaužiančius triukus su ugnimi.
  • Ir žinoma, nepamirškime klausyti kultinio LMFAO ft. David Guetta „I’m in Miami Beach“! 

Gerų amerikietiškų svajonių, patogių batų, pigių bilietų (www.skrendu.lt), nepamirštamų įspūdžių, o pritrūkę drąsos, visada prisiminkite: gyvename nei daug nei mažai, tik vieną kartą!