Dar atostogaudami, keliautojai dažnai apgalvoja, kaip čia patirtus nuotykius papasakos draugams ir kaip visi kartu žavėsis maloniais įspūdžiais. Tačiau dažnai tokias įsivaizduojamas situacijas pakeičia ne paskatinimas papasakoti daugiau, bet atvirkščiai – temos pakeitimas.

Ar įmanoma įdomiai kalbėti apie atostogas ir nuo ko tai priklauso, kalbame su kelionių tinklaraštininke ir „Skrendu.lt“ podkasto „Kelionės ir žmonės“ vedėja Dovile Petkevičiūte.

„Dar prieš pradedant kurti „Kelionės ir žmonės“ podkastą išgirdau šią mintį, kad „visi nori keliauti, bet niekas nenori klausytis apie keliones“. Tuo metu idėjos nesureikšminau, bet kuo daugiau dirbame šioje srityje, tuo labiau tenka įsitikinti – kai kuriems žmonėms vietoje kelionių istorijų kartais įdomiau klausytis net apie tavo sapnus”, – projekto pradžią prisimena Dovilė.

Pavydas – ne priežastis

Podkasto kūrėja sako, kad pradėjus analizuoti šią idėją, spėjimų buvo įvairių, o realiausia hipotezė, jog čia yra įsiterpęs pavydo jausmas. „Galvojau, kad turbūt yra realu, jog tau pasakojant istoriją, kaip viešbutyje Maldyvuose nebuvo interneto, pašnekovas girdi jam nesuprantamą nepasitenkinimą. Tačiau net kai pažįstamiems pasakojau apie savo nesėkmę – tris iš eilės praleistus skrydžius, jie į tai reagavo labiau kaip į filmo scenarijų nei realų įvykį. Kai sužinojau psichologų paaiškintą priežastį, supratau, kodėl man galėjo taip pasirodyti – juk pašnekovas, klausydamasis manęs, tiesiog negali įsivaizduoti to, apie ką kalbu”, – sako tinklaraštininkė ir prideda, kad iš tiesų šioje situacijoje tikrai nedominuoja pavydas, iš tiesų tai – negalėjimas pritarti girdimai situacijai.

„Įsivaizduokite, aš jums pasakoju istoriją nutikusią naktiniame bare, kuriame jūs lankotės kiekvieną savaitgalį. Aš apibūdinu ten dirbančius žmones ir jūs juos galite puikiai įsivaizduoti. Taip pat jūs galite nujausti ten esančių klientų elgseną, vaizduotėje nusipiešti aplinką. Tokiu būdu istorija, kurią pasakoju, tampa „gyva“ ir labai aiškiai suprantama. Bet jeigu aš savo istoriją pradėčiau žodžiais: „tu neįsivaizduoji, ten visiškai kitokia kultūra“ arba „tu tikrai nesi matęs tokių žmonių, jie šypsosi net ir liūdni”, mano istorija prarastų visą realumą. Pašnekovas ją girdėtų tik kaip filmo siužetą arba, kaip prieš tai minėjau – sapną”, – aiškina D. Petkevičiūtė.

Žmonės nori girdėti tai, ką galės patirti ir pritaikyti patys

„Skrendu.lt Youtube kanale talpiname pokalbius su žymiais žmonėmis, kurie pasakoja savo istorijas. Pastebėjome, kad žmonės mieliau klausosi pašnekovų, kurie pasakoja apie tai, kaip keliauja, o ne apie tai – kur. Klausytojui įdomiau, kaip žmogus spėja per valandą susikrauti lagaminą nei tai, kokie jo mėgstamiausi patiekalai Tailande. Manau, kad žmonės nori girdėti tai, ką ateityje galės pritaikyti praktikoje”, – dalinasi Dovilė ir priduria, kad, žinoma, tai nėra taisyklė ir kiekvienam žmogui įdomūs dalykai yra individualūs.

Pašnekovė pasakoja, kad prieš kviečiantis keliautoją Orijų Gasanovą, turėjo daug svarstymų, kaip turėtų atrodyti pokalbis: ar žmonėms būtų įdomu vietos, kur nukeliauja nedaugelis, ar žmonėms įdomu tai, ką Orijus valgo lėktuve.

„Visgi pokalbiui pasirinkome temas, kurios nebūna svarstomos taip dažnai – kalbėjome apie tai, ar įmanoma tiek daug keliauti ir nenorėti ilgesniam laikui sustoti namuose, ar aplankant tiek vietų dar lieka jausmas, kai ką nors pamačius dreba širdis ir kaupiasi ašaros bei kokios didžiausios baimės kyla skrendant. Rekomenduoju paklausyti visą pokalbį. Manau, kad mums puikiai pavyko atsakyti į klausimą – kaip apie keliones kalbėti įdomiai“, – rekomenduoja D. Petkevičiūtė.

Visą pokalbį išgirsite ČIA!