Vykstant į Niujorką, niekada negali žinoti, kaip pasisuks pažintis su svajonių miestu. Vieni su pasimėgavimu tyrinėja architektūrą, kitus įtraukia pramogos, o kai kurie keliautojai didžiąją laiko dalį skiria maisto kultūrai ir atranda, kad laimės jausmas gali būti susijęs su… pusryčiais! Savo gastronominiais įspūdžiais, parskridusiais tiesiai iš Niujorko, dalijasi Skrendu.lt kelionių ekspertas Norbertas Kazlauskas:
„Taip, Niujorkas buvo ir vis dar yra mano kelionių bucket list’o viršuje. Su drauge skridome turėdami daugybę lūkesčių ir įsivaizdavimų kaip viskas bus. Keliavome trumpam, vos keturioms dienoms, tad buvome entuziastingai nusiteikę ilgai lauktai Niujorko patirčiai – per trumpą laiką svajojome pamatyti kuo daugiau.
Taip ir buvo! Per keturias dienas, kas dieną įveikiant bent po 20 km (!) Manhetenas tapo geriausia kada nors lankyta pasivaikščiojimų aikštele su nesibaigiančiomis gatvėmis, horizontą dengiančiais dangoraižiais, begaline žmonių jūra ir nesuskaičiuojamomis pasirinkimų galimybėmis kur nueiti, ką pamatyti, ką veikti, ko paragauti...
Paragauti visko negalėjome – per mažai laiko ir per daug pasirinkimų, tad daugiausiai dėmesio skyrėme pusryčiams, kurie, o tu Dieve brangus, čia tobuli!
Aišku nereikia naiviai tikėtis, jog gerą vietą pusryčiams pavyks rasti bet kur. Pasisekti gali, tačiau atsitiktinumui mieste, kuriame visko tiek daug, savo pusryčių likimo tikrai nepatikėčiau.
Tad tam, kad kelionėje nereikėtų klaidžioti internete, ekskursijoms po miestą liktų kuo daugiau laiko ir liktumėte skaniai pavalgę, sudariau savo Niujorko pusryčių meniu. Viskas Manhetene, lengvai pasiekiama pėsčiomis, o pakeliui yra objektų, kuriuos privalu pamatyti.
Clinton St. Baking Company
Nei per kietai, nei per skystai iškeptas kiaušinis, kiek storiau nei mums įprasta atpjautas ir pakeptas šoninės gabalėlis, gerai apskrudinti kalafiorai, lėtai tirpstantis sviestas, uogienės ąsotėlis, šviežios apelsinų sultys ir tobulai minkšta bandelė… Skamba lyg viliojanti kalorijų bomba? Pasiduokite amerikietiškai pagundai! Į šią puikią vietą kartu su drauge grįžome antrąkart, o milijono gerų pasirinkimų mieste tai geras rodiklis!
Pasižymėkite Clinton St. Baking Company kaip privalomą vietą, pažadu, jog nepasigailėsite. Pasirinkimas čia platus, nuo visų įmanomų kiaušinio variacijų iki milžiniškų vaflių su gruzdinta vištiena ant viršaus. Kava nebloga, tačiau man, tas tamsiai juodos spalvos gėrimas iš šilumą laikančio termoso nėra skanus.
Tokių kaip jūs, atėjusių išbandyti amerikietiškus pusryčius čia bus daug. Ateina čia ir vietiniai, tad turėkite omenyje – luktelėti laisvo staliuko pusvalandį, o savaitgalį nuo pusantros ar net keleto valandų yra normalu. Tiesą sakant, kuo prie restorano matote ilgesnę gyvą eilę, tuo skanesnis maistas čia bus. Tokia kultūra – gero maisto reikia laukti.
The Butcher’s Daughter
Mums ši vieta buvo patogi, nes gyvenome visai netoliese, tačiau tai nėra vienintelė priežastis, kodėl rekomenduoju šią nedidukę kavinę. Išvardysiu tris. Pirma: ateikite čia, jei norite bent akies krašteliu pamatyti kaip atrodo raw maisto kavinė Niujorke; antra: ateikite čia dėl nuostabios, kitokios nei esate įpratę, aptarnavimo kultūros; trečia: ateikite čia jei norite pamatyti kaip atrodo sulčių ir daržovių restobaras, kuriame su daržovėmis ir vaisias elgiamasi taip lyg skerdykloje su mėsa.
Rezultatas puikus! Skanus ir gaivus šviežio skonio gūsis nuo mėsos bent trumpam pailsėti ištroškusiam skrandžiui. Gamina, kaip ir daugelyje puikių vietų, čia pat, už baro ir taip, kad viską matytumėte ir užuostumėte. Čia bus blynelių, kiaušinių, sumuštinių. Porcijos, nemeluosiu, mažesnės, nei jūsų galvoje užstrigusi amerikietiška maisto porcija, bet dedu galvą, jog pavalgysite tikrai sočiai.
Dominique Ansel Bakery
Brangių, bet išties nuostabių desertų bei puikių sumuštinių lengviems pusryčiams ar priešpiečiams keliaukite į Dominique Ansel Bakery. Čia beveik visada eilė ir prie kasos, ir prie staliuko. Jie turi keletą skanių sumuštinių rūšių bei labai platų pasirinkimą vietoje gamintų skanumynų. Atrodo jie tobulai, o skonis – pasaka!
Aš ragavau sumuštinį su plėšyta kiauliena – sotu, gal kiek sausa, bet labai skanu. Desertui pasiėmiau puodelį vidutiniškai stiprios kavos su riešutų svieto ir mėlynių įdaru užpildytu sausainiu, kurio nesinorėjo pabaigti.
Ką nors panašaus Lietuvoje man tikrai sunku rasti, bet tam, kad galėtumėte bent iš dalies paskanauti kažką panašaus, užsukite į sumuštininę ir desertinę „Sluoksniai”– idėja panaši, tačiau maistas, palyginus su Dominique Ansel Bakery dar labai standartinis…
Westville
Ar lankant Niujorką galima apsieiti be vizito Brukline? Be jokios abejonės, ne! Jei keliausite nusifotografuoti garsiojo Manheteno tilto fone, puiku, nes visai šalia atrasite nuostabią vietą pavalgyti – tai Westville. Nesumeluosiu sakydamas, kad tai tikrai populiari amerikietiška vieta su išskirtinai sočiais ir kokybiškais patiekalais.
Išsirinkti nebuvo lengva, bet paragavęs tikrai galiu rekomenduoti sotų buritą su turbūt skaniausia kokia tik esu valgęs, skanesne nei kaime pas močiutę, bulvių koše. Atrodo ne itin išvaizdžiai, bet skonis puikus, o suvalgius, patikėkite, norėsis dar.
Fiat Cafe
Išvykti neparagavus čia vietoje keptų blynų nevalia, tad paskutiniams pusryčiams, jau su kelionei atgal sukrautais lagaminais, pasirinkome nedidelę itališką kavinukę, kurioje gaminami amerikietiški blynai.
Stori, it kempinė klevų sirupą geriantys, nedidelės keptuvės dydžio blynai su kalnu gaivių vaisių ant viršaus ir papildomu kiaušiniu šalia, kad būtų sočiau, buvo nepakartojama ekstazė nuo lietuviškų lietinių pavargusiems skonio receptoriams. Atrodo pavalgei, bet lėkštėje dar pusė porcijos, tad valgai toliau – juk palikti per daug skanu.
Amerika – kultūrų katilas, kuriame vietą sau atrado visi jos ieškoję. Taip ir šioje kavinėje į vieną skonių dermę susijungia žiupsnelis Italijos, šlakelis Prancūzijos ir porcija gryno Niujorko – skanaus!
Epilogas – pusryčiai lėktuve
Keliaujant į Ameriką, pirmieji pusryčiai, žinoma, lėktuve, tad jais ir norėčiau pabaigti savo rekomendacijų sąrašą. Žinoma, jūsų pusryčių meniu kokybė visiškai priklauso nuo oro linijų, kurias pasirinksite savo svajonių kelionei, tad jei kelionę tik planuojate, paklausykite patarimo ir rinkitės tuos, kurie nenuvils. Mano pasirinkimas – Finnair.
9-ios valandos Airbus A330-300 verslo klasėje neprailgo, buvo patogu ir malonu. Vos įlipus į lėktuvą, stiuardesė pakabina paltą, pavaišina taure putojančio gėrimo ir leidžia įsikurti. Lėktuvas kyla link Atlanto, o pas jus atkeliauja lengvas užkandis, sotus pagrindinis patiekalas ir skanėstas.
Užkandžiui rekomenduoju užsisakyti lengvų salotų su lašiša ir krienais. Patikėkite, žuvis čia nuostabi. Pagrindiniam patiekalui patiekta mėsa buvo sultinga ir soti. Kavos lėktuve jau kurį laiką negeriu, tačiau arbatos neatsisakau. Na, o prie jos puikiai dera ir desertui patiekti pyragaičiai. Po pietų, įgula mielai pasiūlo anklodes snausti nusiteikusiems keleiviams.
Likus kelioms valandoms iki nusileidimo skrydžio palydovė su šypsena patiekia sočias vištienos salotas su smidrais, šilta bandele ir dubenėliu vaisių. Lengva ir būtent tai, ko reikia, kad pakaktų poros valandų kelionei nuo oro uosto iki būsto.“
Apie Niujorką svajoji ir tu? Pigiausių Finnair skrydžių ieškok čia >>