Turime viešą prisipažinimą. Skrendu komanda Italijos gatveles trypia mažiausiai 7 kartus per metus. Esame apsvaigę. Italija verčia išprotėti, įsimylėti, pasiklysti ir galiausiai save iš naujo atrasti.

Kadangi per tiek kelionių sukaupėme nemažai skirtingų patirčių ir patarimų, šiandien dalinamės pačiais įdomiausiais faktais apie Italiją, kuriuos, beje, atradome bene per atsitiktinumą!

Valstybė, turinti daugiausia UNESCO Pasaulio paveldo objektų

UNESCO Pasaulio paveldo sąrašas yra neabejotinai pats autoritetingiausias saugotinų ir visai žmonijai reikšmingų vietų pasaulyje rinkinys. Paveldas suskirstytas į tris kategorijas – paminklai, statinių grupės ir vietovės. Italija gali pasigirti tuo, kad joje yra daugiau kaip 50 tokių vietų – daugiau negu bet kurioje kitoje šalyje. Tai nėra netikėta – Italija visuomet buvo žinoma kaip vienas iš Europos civilizacijos lopšių, šalis garsėja menu ir kultūra. Kelios iš žymiausių Italijoje esančių UNESCO Pasaulio paveldo vietų – Dolomitų kalnynas, Veronos miestas, Etnos ugnikalnis, Florencijos ir Neapolio miestų istoriėniai centrai ir, žinoma, Roma – muziejus po atviru dangumi.

Vienintelė valstybė pasaulyje, kurios viduje yra dar dvi valstybės!

Italijai priklauso Vatikanas ir San Marinas. Šios nykštukinės valstybės yra išlaikiusios savo savitumą ir stiprų identitetą. Įdomu tai, kad tokiu pavidalu, kokiu yra dabar, Vatikanas susikūrė tik XX a. Nepaisant to, popiežių gyvavimo tradicija valstybėje tęsiasi tūkstantmečius. Šiandien Vatikanas išlieka suverenia valstybe. Vatikanas dalinai rūpinasi savo saugumu (ją saugo tradicinė Šveicarijos gvardija), turi savo banką ir kitus valstybės atributus. Mažasis Italijos brolis San Marinas įdomus tuo, kad yra daug senesnis už pačią Italijos valstybę. San Marinas gyvavo jau IV a., kuomet Italija kaip valstybė atsirado tik XIX a. Šį Italijos rytuose įsikūrusį miestą-valstybę 301 m. įkūrė krikščionių šventasis akmenskaldis Šv. Marinas. Šalis garsėja sūrio ir vyno gamybos tradicijomis, ekonomikos augimą labiausiai skatina turizmas.

Pietų ir šiaurės perskyra

Italija yra labai įvairi valstybė, kiekvienas jos regionas pasižymi vis kitokiu maistu, kalba, kultūra, tradicijomis. Nors užsieniečiai dažnai mano, kad visi italai panašūs, tiesa yra ta, kad didelė jų dalis jaučiasi ne tiek Italijos, kiek savo gimtojo regiono, miesto, ar kaimo dalimi! Italai didžiuojasi savo gimtaisiais regionais. Per visą šalį – nuo vokiškai kalbančio pietų Tirolio ar gražiosios Venecijos iki picomis garsėjančio Neapolio ar ugnikalniais nusėtos Sicilijos. Visgi didžiausias pasidalijimas jaučiamas tarp šiaurinės ir pietinės Italijos. Šiaurinė Italijos dalis pasižymi stipria ekonomika, garsiais prekės ženklais, o pietinė dalis dažniau siejama su tokia Italija, kokią „Krikštatėvyje” aprašė Mario Puzo.

Itališkas gestikuliavimas – šalies kultūros dalis

Užsieniečiai gana dažnai pašiepia italus dėl inirtingo rankų naudojamo kalbant, bet, pasirodo, šis reiškinys turi paaiškinimą! Dėl kalnuotumo, prasto susisiekimo ir dėl to, kad šalies teritoriją šimtmečius valdė daug atskirų karalysčių ir kunigaikštysčių, atskiruose Italijos regionuose atsirado daug kalbinių skirtumų, todėl italai tiesiog nesusikalbėdavo tarpusavyje. Būtent dėl to atsirado vadinamasis itališkas gestikuliavimas. Nors nėra oficialaus gestų žodyno, tam tikri žodžiai, pavyzdžiui, „ačiū“, „atsiprašau“ turi standartinius gestų atitikmenis.

Kapučino kava geriama tik ryte! Ir ne kitaip!

Italai dažnai apibūdinami kaip žmonės, nusiteikę nuolat laužyti taisykles. Tačiau egzistuoja viena gyvenimo sritis, kurioje italai ypač griežtai laikosi taisyklių. Tai – maisto gaminimas. Iš Italijos kilo daugybė šiuo metu visame pasaulyje populiarių patiekalų. Vietiniai gyventojai gerbia maisto ruošimo tradicijas, todėl veikiausiai pakrauptų pamatę tokių JAV ir Šiaurės Europoje populiarių kulinarinių eksperimentų kaip pica su ananasais ir pan.

Štai kelios valgymo taisyklės ir itališki įpročiai:

  • Pusryčiai Italijoje visuomet saldūs – pavyzdžiui, kapučino kava su bandele ar pyrago gabalėliu. Kapučino kavos užsisakius popiet, barmenas gali jūsų nesuprasti, nes tai išskirtinai rytinis gėrimas!
  • Valgant pietus ar vakarienę šalia maisto geriamas vynas arba mineralinis vanduo – ne gaivieji gėrimai ar juo labiau kava! Italai labai didžiuojasi ne tik savo vietiniais vynais, bet ir mineraliniu vandeniu. Jų čia rasite daugybę rūšių ir skonių. Mineralinio vandens derinimas su maistu – toks pat menas kaip ir maisto derinimas su vynu.
  • Po valgio ir deserto italai geria mažą espreso kavos puodelį.
  • Spagečius reikia valgyti tik su šakute (jeigu nepavyksta, pasinaudoti šaukštu), šių makaronų jokiu būdu negalima pjaustyti!

Italija – įvairi ir stebinti nepaliaujanti šalis! Linkime patiems aplankyti be galo įdomią Italiją ir parsivežti nepakartojamų įspūdžių! Neabejojame, kad pabendravę su italais atrasite dar daugiau įdomių dalykų apie šią valstybę ir joje gyvenančią tautą! Juk visi keliai veda į Romą!