Esate įsitikinę, jog geriausia dovana – kelionė, todėl mielai tokią ir pats gautumėte, ir įteiktumėte artimui savo? Planuojančius po Kalėdų eglute padėti kelionės bilietus psichologė Aistė Mažeikienė įspėja, jog tai nebus taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Jai antrina ir kelionių agentūros darbuotojas Andrius Paulionis.

Praėjusiais metais JAV Kornelio (Cornell) universiteto mokslininkai atliko tyrimą ir išsiaiškino, kad kelionių prisiminimai smegenyse „įrašomi“ giliausiai ir prisimenami ilgiausiai. Žinoma, norėtųsi, kad šie ilgam „įsirašę“ kelionės įspūdžiai būtų malonūs, todėl specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį į keletą aplinkybių, svarbių renkant kelionę dovanų, ypač – jei dovana bus pateikta kaip staigmena, t. y. jos gavėjas apie superdovaną nieko nežinos iki pat šv. Kalėdų ryto.

skrendult_nuotrauka_patarimai_dovanojant_kelione4

Kokie ateities planai?

„Parinkdami kelionės datą, pamėginkite išsiaiškinti, ar būtent tuo metu žmogus, kuriam įteiksite bilietus, nėra susiplanavęs jokių kitų svarbių įvykių ar švenčių. Pavyzdžiui, gal jis kovo 22 d. planuoja švęsti gimtadienį su draugais, o jūs jį būtent tuo metu iškomandiruosite į Austrijos Alpes slidinėti, – juokėsi „Baltic Tours“ kelionių agentūros pardavimų vadovas Andrius Paulionis. – Taip pat žmonės gali kitiems pernelyg nesiskelbdami planuoti vestuves, kūdikį ir panašiai. Net šuniuko įsigijimas smarkiai koreguoja gyvenimo ritmą, todėl apsidrauskite dvigubai – ir įdėkite šiek tiek pastangų atsargiai pasidomėti artimojo planais, ir palikite tokios šaunios dovanos gavėjui daugiau laiko, skirto pasiruošti kelionei ir apskritai susidėlioti gyvenimą į lentynėles pagal naujas aplinkybes, t. y. tai neturėtų būti paskutinės minutės kelionė“.

Pasak A. Paulionio, geriausia kelionę įsigyti per išankstinius pardavimus, kuomet iki išvykos dar bus likę pakankamai daug laiko. Nes juk ir formalus dokumentų tvarkymas gali užtrukti, o kur dar atvejai kai, pvz., asmuo neturi galiojančio paso, kurio reikia kad ir į Turkiją? A. Paulionis įsitikinęs, jog bene saugiausias laiko tarpas tarp dovanojimo momento ir kelionės yra apie 6 mėnesiai. 

andrius-paulionis-baltic-tours-kelioniu%cc%a8-pardavimo-ekspertas

Andrius Paulionis – Baltic Tours kelionių vadovas

Metų sandūroje finansininkams – jokių išvykų!

Organizacijų psichologė A. Mažeikienė pataria atsižvelgti į žmogaus profesiją bei užimtumą darbe: „Suprantama, kad, pavyzdžiui, ligoninėje dirbančiam chirurgui viską mesti ir kažkur išvykti gali būti tiesiog neįmanoma. Lygiai kaip ir, tarkime, mokytoja mieliau atostogautų vasarą ar per moksleivių atostogas, o ne Rugsėjo 1-ąją. Taip pat vadovai turi gana kruopščiai apskaičiuoti savo nebuvimo darbe laiką. Todėl tokių profesijų ar pareigų asmenims, nuo kurių kiti žmonės yra itin priklausomi, tarp dovanos ir kelionės palikite bent 3 mėnesius – darbams persiplanuoti“.

Organizacijų psichologė pataria būti atsargiems ir per visuotinai užimtą, sudėtingą prieššventinį laiką, per kurį nuo užsienin išskraidinančių bilietų reikėtų tiesiog susilaikyti – nebent žinotumėte, jog pabėgimas svetur per didžiąsias metų šventes yra didžiausia kažkieno svajonė. Metų gale, kuomet įmonėse ne tik ruošiamasi kolektyvinėms šventėms, bet ir planuojami kitų metų biudžetai ir kt., išvyka svetur gali tiesiog išmuštų iš vėžių ar net sutrikdytų įmonės veiklą. „Tad ir buhalterei, ir įmonės vadovui kelionė, pavyzdžiui, gruodį, yra prasta idėja“, – šypsojosi A. Mažeikienė.

skrendult_nuotrauka_patarimai_dovanojant_kelione1

Šilta ar šalta?

Tai – ne populiarus ir vaikų mėgstamas žaidimas, kai ieškoma paslėpto daikto. Tai svarbus klausimas, į kur būtina žinoti atsakymą renkant kelionės kryptį. Kokiai temperatūrai esant jums artimas žmogus jaučiasi komfortabiliai ir patogiai? „Lietuviai dažnai geriau jaučiasi ten, kur klimatas gaivus ir kiek vėsesnis. Tiesa, yra ir tokių, kuriems net Baltijos jūra vasaros metu per šalta, jie mėgsta kaitrą ir saulės įkaitintą vandenį“, – sakė A. Paulionis.

Negalintiems apsispręsti, į šiltesnį ar į drungnesnį kraštą iškomandiruoti artimą savo, A. Paulionis patarė prisiminti, ką žmogus, kuriam ruošiama staigmena, yra kalbėjęs apie keliones: „Galbūt jis yra užsiminęs apie svajonių šalį, pasidalijęs gerąją ir blogąją patirtimi? Žinant tokius dalykus, padovanoti tinkamą kelionę yra daug paprasčiau.“

Beje, šalia svajonių, labai svarbu ir žinios apie fizinę būklę, mat, pavyzdžiui, žmogus gali labai mėgti kalnus ir norėti į juos nuvykti, tačiau dėl silpnų kojų raiščių negali sau leisti nė ant pačiūžų atsistoti, tad slidinėjimo kelionė į Alpes jam kažin ar būtų maloni ar įmanoma apskritai.  

skrendult_nuotrauka_patarimai_dovanojant_kelione

Ar moka ir gali keliauti vienas?

Jei nusprendžiama dovanoti kelionę vienam asmeniui, reikia atsižvelgti į jo keliavimo patirtį, kalbas, kuriomis žmogus galėtų susišnekėti svetur. „Galbūt jis niekada nekeliavo vienas ir net tokios kelionės galimybė jam kels stresą“, – aiškino „Baltic Tours“ pardavimų vadovas. Beje, jei įtariate, kad jūsų artimui tikrai nebus malonu atsidurti svetur vienam, paorganizuokite jam kompaniją – gal jo geri keliauti mėgstantys draugai taip pat nusipirks bilietus tuo pačiu laiku ir ta pačia kryptimi?

Dovanojant kelionę, būtų gerai išsiaiškinti, ką žmogus per atostogas mėgsta veikti. Besirenkantiems aktyvų poilsį ramios atostogos gamtoje gali kelti nuobodulį, o pavargusiems nuo miesto šurmulio pabėgimas į nuostabią gamtą gali būti svajonės išsipildymas. „Kelionės labai skiriasi, todėl reiktų žinoti, kada dovanoti 7 dienas pasyvių atostogų Egipto viešbutyje, o kada – 7 dienų slidinėjimą kalnuose“, – sakė psichologė.

Beje, išprovokavę pokalbį apie keliones, galite išsiaiškinti tikruosius žmogaus troškimus, pomėgius ir net – pažinimo ribas. „Nes kaip kad vieni svajoja apie Gvatemalą ar Vietnamo džiungles, taip kiti labiausiai nudžiugtų kaimyninėje Latvijoje, kokiame Ventspilyje, suvalgę bulvių plokštainio. Nes kaip kad vienam bilietas į „Coldplay“ koncertą bus įspūdinga dovana, tai kitas to nesupras, nes juk yra internetas ir „YouTube“. O dovanojančio darbas – troškimų dartuose pataikyti kuo arčiau centro, o ne į lentą“, – sakė A. Mažeikienė.

Apgyvendinimo paslaugų kokybė   

Kiekvienas turime skirtingą komforto poreikį ir ribas, kurių geriau neperžengti. „Tad jei žmogus įpratęs laisvalaikį leisti prabangiuose viešbučiuose, nori pailsėti nuo maisto gaminimo ir kitų buities rūpesčių, greičiausiai prastesnis apgyvendinimas be maitinimo jo nesužavės“, – pastebi A. Paulionis.

Saugesnis dovanos–kelionės variantas: rinktis savaitgalio skrydžius į Europos miestus, kuomet dovana – lėktuvų bilietai, o jau patinkančiu apgyvendinimu dovanos gavėjas turi pasirūpinti pats.

Galiausiai – teikdami kelionę dovanų, tiesiog užsiminkite, jog jūsų sukūrėte galimybę, o kaip ji bus išnaudota, priklauso tik nuo dovanos gavėjo ir šios akimirkos žavingos.