Skrendu.lt komandos narė Aušrinė dalijasi ne tik įspūdingomis nuotraukomis, bet ir  neblėstančiais įspūdžiais kelionės, kurią pristato kaip Ledo ir Ugnies Žemę. Susimąstėte, kur tokia vieta yra? Nebijokite, skristi toli nereikės, nes dabar ji kaip niekad lengvai pasiekiama!

Yra sakoma, kad net ir nuostabiausiomis svajomis žmogus negali sukurti ko nors puikesnio už gamtą. Ar pritariate šiai minčiai? Juk kartais net trumpas pasivaikščiojimas gryname ore padeda pamiršti kasdienius rūpesčius ir problemas, išlaisvina sielą pripildydama mintis lengvumo bei harmonijos. Ne paslaptis, kad ir žinomi menininkai įkvėpimo savo kūrybai dažnai ieškodavo gamtoje. Paskutiniu metu tampame vis labiau priklausomi nuo šiuolaikinių technologijų ir įtempto gyvenimo ritmo, tačiau kartais privalome nuo viso to ištrūkti. Tikriausiai mintyse neretai pasvajojate, kaip būtų nuostabu įsitaisyti kažkur po palme su knyga ar kokteiliu rankoje ir klausytis bangų ošimo. Tam puikiai tiktų Egiptas ar Bulgarija, tačiau be šių paminėtų vietų, yra dar viena, kurią privalo aplankyti KIEKVIENAS.

Lyg ir ta pati Žemė, BET…

Žodžiais apibūdinti tą magišką žemės lopinėlį labai sunku, nes jį reikia PAJUSTI. Nors ten nerasite nei dangoraižių ar įspūdingų senamiesčių su prabanga tviskančiais prekybos centrais. Jau nekalbant apie palmes ar balto smėlio paplūdimius, vargu, ar galėsite išsimaudyti vandenyne, kadangi net vasaros yra ganėtinai vėsios. O keliaujant žiemą, staiga iškritęs didžiulis kritulių kiekis gali nemenkai sujaukti Jūsų planus, kai beveik visi keliai taps nepravažiuojami. Skaitydami tikriausiai jau susimąstėte, apie kokį atšiaurų kraštą yra kalbama ir kodėl išvis verta ten vykti? Nusiraminkite. Tai ISLANDIJA. Valstybė, kurioje jaučiama didžiulė pagarba gamtai.

Vertybės, nesvetimos ir mums, arba kodėl šaltis netrukdo šypsotis

Islandai moka džiaugtis nedideliais dalykais, todėl dažniausiai juos išvysite su šypsena ir pozityviai nusiteikusius. Nusišypsokite. Žmonės ten šypsosi daug dažniau nei saulės spinduliai apšviečia salos horizontą. Jie labai vertina nepriklausomybę ir kultūrinį išskirtinumą, didžiuojasi vikingų kilme ir islandų kalba. Visa tai nesunkiai pajusite vos atvykę į šalį, o vikingų simbolius pastebėsite ne tik Reikjavike – Islandijos sostinėje, tačiau ir mažesniuose miesteliuose. Vulkanai pavadinti moteriškais vardais, taip pabrėžiamos lygios lyčių teisės, be to moters simbolis šalyje ypatingai svarbus.

Reikjavikas – spalvingoji sostinė, kuri neleis nuobodžiauti

Verta atkreipti dėmesį į islandų kūrybingumą ir pasivaikščioti po Reikjaviką. Ten, lyg pasakoje pamatysite įvairiaspalvius namelius, kurie stipriai pagyvina salai būdingą niūrų kraštovaizdį. Vaikštant spalvingomis gatvelėmis pamatysite mažų parduotuvėlių, kur galima įsigyti rankų darbo papuošalų, porceliano gaminių, paveikslų ar muzikos instrumentų. Beje, populiariausi – gaminiai iš vilnos. Šiltas megztinis, kojinės ar kepurė bus ne tik puiki dovana, tačiau ir neleis sušalti pučiant atšiauriems vėjams. Tiesa, vertėtų nepamiršti, kad tiek drabužių, tiek maisto kainos yra gerokai didesnės nei Lietuvoje. Reikjavike, be spalvingų stogų, iš visų pusių matoma Hallgrimskirkja – išskirtinės architektūros bažnyčia, taip pat nepaliks abejingų ir kvies užsukti į vidų. Šiek tiek toliau nuo sostinės centro stovi ryški miesto pažiba – Harpa konferencijų ir koncertų centras – kuris patraukia akį savo išskirtiniu dizainu, primenančiu didžiulį korį. Čia koncertavo ir tokios muzikos ikonos kaip Bjork ir Yoko Ono! Lankydamiesi, nepamirškite ir restorano, kuriame galite pasivaišinti islandų virtuvės tradiciniais patiekalais bei pasigrožėti Reikjaviko centro vaizdu.

Nevalgei islandiško dešrainio? Nebuvai Islandijoje

Nevalia praeiti pro garsųjį dešrainių kioską, jei ir nesate greito maisto mėgėjas. Šiems neatsispyrė net buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas svečiuodamasis saloje. Islandijos virtuvė galbūt mums pasirodys kiek neįprasta, nes vietiniai valgo ryklius, jūrinius paukščius, ruonio pelekus, o banginio taukai net laikomi delikatesu! Islandai itin mėgsta silkę, o žuvį ruošia labai subtiliai, neretai saldumą derindami su aštrumu. Net ragaudami šokoladą, burnoje pirmiausia pajusite švelnų sūrumą. Ar skanu? Gana neįprasta, tačiau tikrai verta paragauti. Kita vertus, maistas ugnikalnių Žemėje apdorojamas pačiais įvairiausiais būdais, pavyzdžiui, vienas iš jų – ryklio mėsos pūdymas. Paragauti neteko, tačiau galbūt vertėjo? Bet kokiu atveju, atvykę į šią salą patys nuspręsite, kaip gerai pažįstate gastronomiją.

Gyvūnų mylėtojų rojus!

Islandijoje pasiklysti žmonių miniose ar eismo spūstyse yra neįmanoma, nes vietinių gyventojų čia dar mažiau nei Vilniuje. Neveltui sakoma, kad avių bei arklių keletą kartų daugiau nei žmonių, tad gyvūnų mylėtojams čia tikrai patiks! Kalbant apie arklius, jų čia sutiksite visur. Šalia namų, netoli kelio, ar prie kalnų. Netgi turėsite galimybę jais pajodinėti po Islandijos apsamanojusią žemę! Na, o jeigu sausumos gyvūnų pasirodys per mažai – vietiniai siūlo daugybę ekskursijų, stebėti ruonių ir banginių. Nepasikliaukite jų pažadais, kad banginį pamatysite šimtu procentų, bet pamėginti verta.

Oro sąlygos ir klimatas Islandijoje

Sakoma nėra blogo oro, yra tik bloga apranga. Taip, šis pasakymas labai tinka Islandijai, kadangi dėl galingų vėjų ar netikėtai užklupusio trumpo lietaus, nepamirškite šiltų rūbų, neperpučiamos sriukės, pirštinių bei patogios avalynės. O daugiau niekas Jūsų atostogų tikrai nesugadins. Dėka šiltosios Golfo srovės salos klimatas yra daug šiltesnis nei galima įsivaizduoti išgirdus šalies pavadinimą. Dėl sniego stipriai jaudintis taip pat nevertėtų, nes tai kontrastų sala, kurioje per vieną dieną galite pajausti visus metų laikus. Sniegas ištirps taip pat greitai, kaip ir atsiradęs, o lietui įsismarkauti neleis išlindusi saulė, sukurdama nuostabias vaivorykštes virš krioklių. Vaizdas nepakartojamas. Nebent grįšite ten dar sykį.

Vis dar abejojate ar verta krautis lagaminą?

Saloje yra didžiausias Europoje – Vatnajokudlio ledynas, taip pat veikiantys ugnikalniai, sustingusios lavos upės ir daugybė krioklių, kurių šniokštimą galima išgirsti iš toli. Nors salą labiausiai rekomenduojama aplankyti tik sezono metu, tačiau šaltuoju laikotarpiu Jus pasitiks dar vienas niekad nepamirštamas akiai reginys – Šiaurės pašvaistės, kurios nepaliks abejingų.

Pasaulio stebuklas, kuriame atgimsite iš naujo

Ne paslaptis, kad Islandijos Žemė nuolat garuoja. Todėl vietoj šaltų vandenyno bangų Jums bus pasiūlyta atsipalaiduoti saloje, garsėjančiose karštosiomis versmėmis po atviru dangumi. Mėlynoji lagūna yra ta, kurios pamiršti negalima! Kūną pripildysite naujų jėgų ir pasilepinsite sveikatinančiomis procedūromis, po kurių jausitės tarsi atgimę iš naujo. Vandenyje yra gausu sieros, dumblių, druskų, bei kitų mineralų, kurie ypač naudingi mūsų odai. Ši stebuklinga vieta yra apie 40 km nutolusi nuo salos sostinės Reikjaviko. Čia pat rasite ir SPA centrą, kuriame galima užsisakyti ne tik įvairias procedūras, tačiau jame veikia ir viešbutis, restoranas bei baras.

Kodėl ne penkių žvaigždučių viešbutis?

Norintiems geriau pajusti vietinį gyvenimą, siūloma apsistoti jaukiose kaimo turizmo sodybose, kuriose džiugins šeimininko svetingumas. Saulei kylant iš netoliese esančio krioklio galima mėgautis nuostabiu vaizdu, gerti rytinę kavą bei valgyti šeimininko pagamintus tradicinius pusryčius, o vakare jaukiai atsipalaiduoti pirtyje ar sukūrinėje vonioje. Dažnai tokių sodybų šeimininkai gyvena netoliese ir turi nedidelį ūkį, iš kurio Jums bus patiekiami švieži maisto produktai, tokie kaip mėsa, kiaušiniai ar sūris. Be jaukaus apgyvendinimo, Jūsų lauks pasivaikščiojimai po laukinę Islandijos Žemę. Apsidairę pastebėsite, kad aplinkui – vien juodas smėlis, besimėtantys akmenys ir tolumoje užsilikęs  lėktuvas… Lyg mėnulyje.

Kaip keliauti?

Aplankyti salą labai patogu nuomuojantis automobilį. Nuomos kompanijų kainos nesikandžioja ir palyginti nėra aukštos. Pagrindiniai keliai yra puikios būklės, juos be rūpesčių įveiksite lengvuoju automobiliu (nebent netikėtai iškris didžiulis sniego kiekis, kas kartais nutinka vasario mėnesį, tačiau pasitaiko gana retai ir dažniausiai ištirpsta per kelias dienas). Visgi, važinėti siaurais kalnų keliukais yra nepatariama, nes juos gali įveikti tik galingi džipai, tačiau pagrindinės lankytinos vietos yra pritaikytos turistams. O mėgstantys aktyvų poilsį gali išmėginti trumpus ir ilgesnius pasivaikščiojimus bei kopimus. Šalyje yra galybė įvairių pėsčiųjų takų! Jus lydės žavinga gamta, taip pat sutiksite  įspūdingų krioklių!

Akimirkai pamirškite viską aplink ir įsivaizduokite: stovite saloje, kurios horizontą nudažo galybė skirtingų atspalvių kalnų. Vieni, aukštai iškėlę savo tamsias viršūnes, tarsi norintys pabrėžti savo didybę, o kiti, vos pastebimi. Išgirdę, kaip audringos bangos dūždamos skalauja krantą, šiek tiek pasukate žvilgsnį ir pamatote juodos spalvos smėlio paplūdimį. Keletą kyšančių tamsių uolų. Plaukiantį laivą. Visą šį vaizdą, lyg šydas gaubia lengvas rūkas ir pilkuma, kurią pagyvina vietomis žaliuojančios samanos. Pažvelgiate artyn – žemė švelniai garuoja. Staiga tolumoje išsiveržia geizeris… Tačiau užtenka svajoti! Norint tai pamatyti gyvai, nereikia keliauti į kitą planetą. Užsimerkite dar sykį. Tik keturios valandos ir įsitikinsite tuo patys. Įsimylėsite. Pajusite tai savo širdimi. Nieko nelaukę čiupkite į parankę mylimą žmogų ir leiskitės į nepamirštamą gyvenimo nuotykį!

Tik dabar pigiausių bilietų į Islandiją ieškok čia!