Lai šis straipsnis – lyg jūsų atmintinė besiruošiant artimiausiam skrydžiui!

Sako, kad atostogų nuotaika prasideda tik įžengus į oro uostą. Tiesa, jame pasitinka būrys šmėžuojančių keliautojų, lagaminų dūzgesys, malonūs darbuotojai. Jūs, sėkmingai praeidami apsaugos kontrolę, atsikvėpiate, išgeriate kavos ir žiūrėdami į kylančius ir besileidžiančius lėktuvus, nekantriai laukiate savojo.

Atrodo, viskas puiku, nereikia dėl nieko vargintis, atsipalaidavę įsitaisote savo lėktuvo kėdėje ir pasisveikinate su žavingais palydovais. Tačiau ne paslaptis, jog kartais kelionės gali būti varginančios – vis daugiau keliautojų patvirtina, jog skrydžio metu jie susiduria su itin nemaloniu kitų bendrakeleivių elgesiu.

Mes esame įsitikinę, jog mūsų skraiduoliai – kultūringi ir mandagūs, tačiau dėl visa ko, žinoti, kas lėktuve yra laikoma nepagarbiu ir nepriimtinu elgesiu – naudinga! Skrendu.lt pateikia jums 10 blogiausių keleivių įpročių lėktuve sąrašą: būkime mandagūs!

SU SALONO ĮGULA BENDRAUKITE MANDAGIAI

Deja, neetiškas elgesys orlaivyje vis dar egzistuoja. Įgula nuolat susiduria su keleivių nepasitenkinimais: vėluojantys skrydžiai, turbulencija… Nors, pripažinkime, šie veiksniai yra dažnai nesusiję su jų atliekamu darbu. Be kita to, iš skrydžio palydovų pokalbių nugirdome, kad labiausiai iš vėžių išmuša nepadorus ir gašlus, dažnai, apsvaigusių keleivių elgesys.

NEPIKTNAUDŽIAUKITE SĖDYNĖS PADĖTIMI

Paprastai, lėktuvai nepasižymi stulbinančiu komfortu – vietos kojoms visuomet trūksta. O tik įsivaizduokite, kas nutinka, kai priešais sėdintis keleivis susimąsto visiškai atsilenkti sėdynę? Nemalonu. O gal tas priešais sėdintis keleivis esate jūs? Nepamirškite, jog paklausti, ar tokia sėdynės padėtis kitam keleiviui nesukelia didelio diskomforto, nieko nekainuoja!

NELAIKYKITE RANKINIO BAGAŽO ANT KELIŲ SKRYDŽIO METU

Daugelis keleivių, ypač, moterų, teisinasi, jog savo didžiulį krepšį ant kelių laiko dėl saugumo priežasčių. Mielieji, niekada nepamirškite, jog saugiai skristi galima įsigijus lagamino spynelę. Kaip ir minėjome ankščiau – taupykime vietą lėktuve ir gerbkime kitų keleivių komfortą.

LĖKTUVE ŠNEKĖKITE TYLIAU

Viskas suprantama: užgulusios ausys, dūzgiantys varikliai – tikras turgus padangėje! Vis dėl to, vieną kitą perrėkti sudėtinga. O kur dar atostogos, įspūdžiai, entuziazmas! Keleiviai prisipažįsta – būtų nuostabu, jeigu visi keliautojai primažintų decibelus bei mėgautųsi ramybe ir poilsiu.

LĖKTUVUI NUSILEIDUS, NESKUBĖKITE IŠLIPTI

Jūs, turbūt, nusijuokėte. Mes beveik esame įsitikinę, kad teko susimąstyti: Na ir kur gi jie visi taip skuba? Kurioziška situacija: perpildytas lėktuvo salono takas, krentantys lagaminai, besistumdantys keleiviai… Nepamirškite, orlaivio durys atidaromos visiems vienu metu (na, žinoma, nebent, jūs turite pirmenybinį išlaipinimą).

LĖKTUVUI NUSILEIDUS, LIKITE SAVO VIETOJE IR NEPRADĖKITE IEŠKOTI DAIKTŲ

Turbūt esate girdėję, jog net ir lėktuvui nusileidus saugiai, orlaivio palydovai visų keleivių prašo likti savo vietose – atsisegti saugos diržus galima tik lėktuvui visiškai sustojus. Ignoruojate šį faktą? O gi nederėtų – viskas yra daroma dėl jūsų pačių saugumo! Neseniai skrendu.lt komandos kalbinti oro uosto darbuotojai atviri – pagal statistiką, daugiausia avarinių situacijų nutinka perone. Gal, visgi, mums reikėtų trupučio kantrybės?

NEKELKITE KOJŲ ANT PRIEŠAIS ESANČIOS SĖDYNĖS

Ši situacija nėra itin dažna, tačiau – nemaloni. Jūs ne tik įsibraunate į kito žmogaus erdvę, bet ir elgiatės itin nepagarbiai. Vargina ilgas skrydis? Paskaudo kojas? Galbūt vertėtų pasirinkti lengvą pasivaikščiojimą salono taku, ramiai pastovėti ir galbūt net draugiškai pasilabinti su kitais keleiviais.

„NEUŽGULKITE“ LANGO

Sėdite prie orlaivio lango ir užgulęs grožitės peizažu… Nuostabu, ar ne? Tačiau net mūsų kolegos nusijuokia ir prisipažįsta, jog sėdint prie tako arba viduryje, šis bendrakeleivių elgesys juos erzina labiausiai. Žinoma, jūs neprivalote visą laiką drybsoti ir laukti, kol šalia jūsų sėdintysis nuspręs pasimėgauti „plaukiančiais“ debesimis. Bet paklausti, o gal net ir pasiūlyti pasigrožėti vaizdais, būtų labai mandagu!

TINKAMAI PASIRŪPINKITE VAIKAIS

Mes žavimės, kai keliaujate didelėmis šeimomis. Džiaugiamės, jog šį platų pasaulį pažinti bando net ir patys mažiausi šios žemės gyventojai. Visgi – lėktuvas, ne namai. Atliktoje apklausoje dėl nepriimtino elgesio lėktuve, net 24 procentai keliautojų atsakė, kad plepančios mamos dažnai ignoruoja savo vaiko verkimą. O jis, be abejonės, erzina kitus keleivius. Žinoma, kiekvienas vaikas į skrydį reaguoja skirtingai, todėl nuspėti jo reakciją yra pakankamai sudėtinga. Visgi, skrendu.lt komanda šiuo atveju palaiko abi puses. Mamytes skatiname būti dėmesingomis, o kitiems keleiviams siūlome šioje situacijoje išmokti kantrybės pamoką. Kai visi padarysime namų darbus – beliks mėgautis skrydžiu ir atostogomis!

VENKITE VALGYTI SAVO ATSINEŠTO MAISTO

Kai lėktuvas pakvimpa kotletais ir blynais, pasidaro ne taip ir malonu, ar ne? 10-ties kilometrų aukštyje tiek kvapas, tiek skonis tampa aštresnis, stipresnis. Būtent todėl oro linijų bendrovėms yra gaminamas specialus, išskirtinėms sąlygomis pritaikytas maistas. Mes skubame jus įspėti, kad atvejų, kuomet lėktuve yra apsinuodijama savo atsineštu maistu – apstu. Be to, kvapai erzina kitus keleivius. Žinoma, tai jokiu būdu nereiškia, kad savo maistą valgyti orlaivyje draudžiama. Gal pasistenkite įsimesti į krepšį ko nors lengvesnio. Gal kokiu sumuštiniu pavaišinsite ir sėdintį šalia?

Skrendu.lt komandai lėktuvu skristi, kaip skaniausią desertą valgyti. Norime, kad tokį patį jausmą patirtumėte ir jūs! Sako, kad skrydis būtų malonus, pirmiausia, reikia pradėti nuo savęs. Tad nuo šiandien mintyse nešiokim mandagaus keleivio ženklelį!

Taigi, kur skrendam, gal savaitgaliui? O gal griebiame kokį nors paskutinės minutės pasiūlymą?