Keliautojai liaupsina Turkiją, o šiandien mes pasimatyme su Stambulu! Pasaulį atrasti ir jį pažinti bandanti keliautoja Lina, su mūsų keliautojais nori pasidalinti viena žaviausių savo kelionių istorijų. Stambule, jau laikas tave pažinti!

„Jeigu Žemė būtų viena valstybė, Stambulas būtų jos sostinė“, – sakė Jeremy Isaac. Mes visiškai pritariam tokioms jo mintims. Stambulas – gigantiškas miestas, vienas didžiausių pasaulyje. Internetas sako, kad šiuo metu ten gyvena apie 14,5 mln. žmonių, o vietiniai kalba, kad gal jau ir 20 mln! Čia istorija persipynė su dvidešimt pirmu amžiumi: Europa gyvuoja šalia Azijos, demokratija diskutuoja su religija.

Mes Stambule pirmą kartą lankėmės prieš metus. Tai buvo miestas, kurį pasirinkom savo povestuvinei kelionei (sakysit nelabai romantiška?) ir likom su-ža-vė-ti. Dar dabar prisimenu akyse iškilusį Galatos tilto ir bokšto vaizdą išlindus iš Sultanahmed rajono. Nosį kutena kvapai, akyse – minaretai, bokštai bokšteliai, aplinkui nesuskaičiuojama galybė žmonių, daug šurmulio, bet tuo pačiu, atrodo, miestas ramiai kvėpuoja savo ritmu.

Kitą kartą į Stambulą grįžome po pusmečio ir tik kelioms valandoms. Tai buvo tik tarpinė tolimesnės kelionės stotelė. Bet grįžom kaip namo – spėjom apeiti seniau atrastas ir pamėgtas vietas, suvalgyti balik-ekmek prie Galatos tilto ir pagurkšnoti alaus savo bare.

Savo pasakojimą suderinom su keliais patarimais – tikimės ir jūs atrasite (o gal jau atradote) Stambulo magiją.

Kaip pasiruošti kelionei į Stambulą?

#1 Susirask skrydį

Stambulas gali būti tiek galutinis tikslas, tiek stotelė keliaujant kur nors toliau. Mes jau kelis kartus aplankėm šį milžinišką miestą naudodamiesi juo kaip tarpine stotele. Iš Vilniaus Stambulą pasiekti geriausia vienu iš dviejų būdų:

Turkish Airlines – viena iš geriausių pasaulyje aviakompanijų iš Vilniaus į Stambulą skrenda kiekvieną dieną. Negana to, pirkite skrydį į Aziją, Afriką ar bet kurį kitą kraštą, o Stambulą išnaudokite kaip tarpinę šalį.

Ukraine Airlines – ši aviakompanija taip pat vykdo skrydžius kiekvieną dieną (su persėdimu Kijeve) ir yra kiek pigesnis variantas norint tik kelioms dienoms pamatyti Stambulą ir grįžti atgal.

Į Stambulą galima nuskristi už 150-200 eurų į abi puses. Tačiau galima rasti skrydžių ir už 80-100 eurų ar net pigiau.

Nepamirškite – jeigu Stambule turite mažiau nei parą – geriausia skristi į Atatiurko oro uostą. Yra skrydžių ir į kitą – Sabiha Gokcen oro uostą, tačiau sugaišite nemažai laiko kol pasieksite miesto centrą.

#2 Apgyvendinimas Stambule

Skirtingai nei daugelyje pasaulio sostinių, Stambule Jūsų gyvenamosios vietos pasirinkimą turėtų lemti ne kaina, o tinkama lokacija. Nors Stambulas yra milžiniškas miestas ir jame yra daug ką pamatyti, tačiau didžioji dalis jo stebuklų slypi centrinėje miesto dalyje, aplinkui Bosforo sąsiaurį.

Štai pagrindiniai rajonai, kuriuose mes siūlome rinktis nakvynę:

Karakoy – geriausias rajonas vietos atžvilgiu. Iš čia Jūs pasieksite bet kurį dominantį tašką viešuoju transportu (tikėtina, per 20 minučių).

Eminonu – kitoje pusėje Galatos tilto nuo Karakoy. Viskas arti, tačiau čia apsistoti – šiek tiek brangiau.

Sultanahmet – šį rajoną rinktis geriausia, kai turite mažai laiko ir norite apžiūrėti garsiausius Stambulo paminklus: Sofijos soborą, Didįjį turgų ar Mėlynąją mečetę.

Beyoglu – geriausia vieta jei mėgstate vakarėlius ir parduotuves.

Kadikoy – Azijinėje Stambulo pusėje esantis pagrindinis rajonas, kuriame galite susidaryti autentišką, mažiau turistinį maršrutą.

#3 Kiek laiko skirti Stambului?

Stambulas yra vienas tų miestų, kuriuose kiekvieną kartą apsilankius atrasite ką nors naujo. Tinkamai pasiruošę ir susiplanavę maršrutą nuodugniai ištyrinėti miestą galite ir per kelias dienas. Mes rekomenduotumėm 3-5 dienų vizitą.

Stambulas, kitaip nei kiti Europos miestai kaip Roma, Madridas, Barselona ar net Paryžius, reikalauja šiek tiek išankstinio pasiruošimo:

• Kelis kartus namie peržiūrėkite Stambulo žemėlapį, susižymėkite visus norimus aplankyti objektus. Taip pat, žemėlapį turėkite ir pačiame mieste.

• Pasidomėkite kaip veikia viešojo transporto sistema. Išsirinkite, kuris būdas Jums tinkamiausias. Keltai, keliantys į Azijos pusę, taip pat yra viešasis transportas.

• Kadangi Turkijoje oficiali valiuta yra liros (oficialus kursas 1eur – 3.86 TL 2017m. balandis) susiraskite tinkamą vietą kur išsikeisti pinigus. Mes rekomenduojame naudotis bankomatais. Tiesa, nereikia bijoti keistis pinigų miesto keityklose, tačiau kursas skiriasi visur, o geriausią radome Didžajame turguje.

#4 Maistas

Ši dalis, mums asmeniškai, viena įdomiausių ir svarbiausių. Ir ne tik Stambule, bet visur, kur keliaujam. Stambulas tuo tarpu yra tikras turkiškos virtuvės centras. Turkai patys ypatingai didžiuojasi savo virtuve, tačiau viena iš sudėtingiausių užduočių yra rasti tikro autentiško ir turistams nepritaikyto maisto. Šiuo atveju Jums nepadės turistiniai vadovai ar kelionių žurnalai. Mes savo ruožtu duosime kelias gaires apie tai, kaip geriausia ieškoti šių gastronominių potyrių.

• Jeigu turkai Jus kviečia gatvėje į savo restoraną – tikėtis daug nereikia. Tikrai gero maisto vietas dažniausiai nurodo eilė prie durų.

• Stenkitės vengti vietų, kuriose meniu lauke užrašytas anglų kalba. Didžioji dalis gerų restoranų meniu lauke (arba išvis) neturi.

• Centre geriausios vietos – Kadikoy turgus ir jo apylinkės; Karakoy prieplauka ir aplink ją; Eminonu bei žuvies turgus Kumkapi rajone.

Stambule rasit ir gerų fine dining restoranų, ir daug skanaus gatvės maisto. Tik kartais jį iš rankų gali atimti vaikai! 🙂

#5 Vaikščiokit

Stambule pėsčiomis nuėjom 20 kilometrų iki bene vienintėlio baro, kuriame duoda craft alaus. Ėjom palei Bosforo sąsiaurį. Rajonai keitė vienas kitą, pakeliui daug must see vietų, pažymėtų (ir ne tik), turistiniuose maršrutuose. Ir pasivaikščiojom, ir Bosforo sąsiaurį apėjom.

Be viešojo transporto tikrai neišsisuksite – miestas tam tikrai per didelis, galų gale kai kuriais atvejais naudosite keltus persikelti į kitą miesto dalį Azijoje. Bet nepraleiskite viso savo laiko tik lankydami mečetes, tunelius ar muziejus. Pats miestas ir jo turgūs yra ne ką mažiau įspūdingesni!

Lina ir Tomas, naršydami po pasaulį, dalinasi savo kelionių įspūdžiais jų išmyluotame traveloffin.com blog’e. O tiems, kuriems įspūdžių per akis ir širdis spurda, kaip norisi a-t-o-s-t-o-g-a-u-t-i, kviečiam ieškot geriausių skrydžių pasiūlymų ČIA!