Zakintas – piečiausiai esanti ir trečia pagal dydį Graikijai priklausanti sala. Zakintas 15,7 km į pietus nuo Kefalonijos, 17,6 km į vakarus nuo Peloponeso ir 300 km į vakarus nuo Graikijos sostinės Atėnų. Zakinto vieta užtikrina patogų susisiekimą su kitomis salomis ir net žemynine Graikija. 
Ši Graikijos sala – tikras turistų rojus, turinti gražius paplūdimius, kalnų kaimelius, pasakišką kraštovaizdį ir siūlantis pačių įvairiausių pramogų. Kelis amžius Zakintą valdė Venecijos gyventojai, todėl architektūroje aiškiai juntama italų kultūros įtaka, tačiau, kad ir kaip bebūtų, graikai sugebėjo išsaugoti savo kalbą ir tikėjimą. Deja, 1953 m. rugpjūtį salą supurtė net keturi žemės drebėjimai ir sunaikino didžiąją dalį paveldo.

Zakinto miestas

Rytinėje salos pakrantėje įsikūręs Zakinto miestas yra populiarus turistų tarpe. Miestas tiesiogine prasme buvo prikeltas iš pelenų, nes 1953 m. įvykęs stiprus žemės drebėjimas sugriovė beveik visus pastatus. Šiandien Zakinto mieste galima rasti įdomių lankytinų objektų. Geriausiai su Zakintos  miestu susipažinsite keliaudami pėsčiomis. Eidami iš gatvės į gatvę atrasite daug įdomių objektų: bažnyčios, muziejai, architektūros šedevrai. Galėsite užsukti į vietos meno, suvenyrų parduotuvę, kepyklėlę ar kavinę. 

Saloje gerai išvystyta infrastruktūra, po visą salą važinėja autobusas, bilietus galima įsigyti autobusuose arba autobusų stotyje, kuri yra visai netoli jūrų uosto. Bilietų kainos nėra brangios. 

Orai Zakinte

Oras Zakinte, čia vyrauja Viduržemio regiono klimatas, o turistinis sezonas gana ilgas. Vasaros sezonas saloje prasideda gegužės viduryje ir baigiasi spalio pradžioje.

Vasara. Vasaros čia karštos ir sausos, nuo gegužės iki spalio temperatūra siekia +25–30 °C šilumos. Liepą ir rugpjūtį lietaus beveik nebūna, tik šaltuoju sezonu kritulių daugiau. Liepa ir rugpjūtis – karščiausi mėnesiai. Oras dienomis įkaista iki +40 °C karščio. 

Ruduo. Pirmieji rudens mėnesiai taip pat idealus laikas atostogoms Zakinto saloje. Karštis nuslūgsta, lietaus tikimybė maža, o jūros vanduo vis dar idealiai tinkantis maudynėms. Rugsėjį dienos temperatūra pakyla iki +30 °C, o spalį – iki +25 °C šilumos.

Zakinto lankytinos vietos

Ruošiantis bet kokiai kelionei visada kyla klausimas ką aplankyti? arba ką pamatyti? Kiekvienas keliautojas susiduria su šiais klausimais. Žinome, kad Zakinto sala apdovanota itin įvairiu kraštovaizdžiu, įspūdingais kalnais, derlingais laukais ir žaliuojančiais slėniais. Venecijiečiai salą vadino „Rytų gėle“, nes čia galima rasti daugiau negu septynis tūkstančius gėlių rūšių. Daugiausiai turistų pritraukia pietinė ir rytinė salos dalys, čia įsikūrę kurortai, kurių vaizdingas ir smėlėtas įlankas skalauja seklus ir skaidrus jūros vanduo. O šiaurinė ir vakarinė salos dalys taip pat turistų pamėgtos vietos, čia dominuoja uolos ir labai įdomus povandeninis pasaulis.

Porto Limnionas 

Įspūdingo grožio lagūna, kurią galima rasti pietvakarinėje Zakinto salos dalyje. Maždaug už 25 km nuo Zakinto miesto, netoli Agios Leon kaimelio. Nutiesus naują kelią, ši vieta kiekvienais metais tampa vis populiaresnė. Dėl mažo turistų srauto lagūna vis dar išsaugojusi savo laukinį grožį. Uolų apsuptoje žydrai žalsvo jūros vandens skalaujama pakrantė, kurioje galima nardyti ar tiesiog pasideginti.

Gerakas

Zakinto sala turi ne vieną gražų paplūdimį. Zikantes paplūdimiai ir ypač Gerako paplūdimys tituluojami vienais gražiausių saloje esančių paplūdimių. Tai ilgas ir platus smėlio paplūdimys, patenkantis į nacionalinio jūros parko teritoriją. Nuo gegužės iki spalio jame galima stebėti didžiuosius jūrų vėžlius – logerhedus, kurie šiame paplūdimyje peri. 

Anafonitria vienuolynas

Nedideliame Anafonitria kaimelyje įsikūręs XV amžiuje pastatytas vienuolynas, skirtas Mergelei Marijai. Vienuolynas turi nuostabų akmeninį bokštą, kuris iš pradžių buvo pastatytas gynybiniams tikslams, bet vėliau paverstas į varpinę. Pagrindinė vienuolyno bažnyčia yra komplekso centre. Jame saugomos įspūdingos, daugiau nei penkių šimtų metų freskos.

Mėlynieji urvai

Zakinto salos dalyje yra įsitaisiusi viena populiariausių Zakinto turistinių įdomybių –  Mėlynosios Zakinto olos, dar vadinamos „Volimes urvais,  tai įspūdingi geologiniai dariniai, susiformavę salos pakrantėje tarp Agios Nikolaos ir Skinari Cape. Ši vietovė labai graži ir unikali. Ją puošia daugybė, per tūkstantmečius metų natūraliai susiformavusių arkų. Didžiausia ola vadinama Kianoun. Urvus geriausia apžiūrėti plaukiant jūra išsinuomota valtele arba įsigijus organizuotą ekskursiją. Tiek valčių nuomos punktų, tiek išvykų organizatorių gausu Vromi, Skinari, Volimev ir kitų didesnių pajūrio miestelių uostuose. Į kai kuriuos urvus galima įplaukti su valtele, o kitus pasiekti tik išlipus iš valties. Urvus supantis vanduo garsėja įspūdingo grožio ryškiai mėlyna spalva. Būtent nuo jo kilo Mėlynųjų olų pavadinimas. Tokią spalvą vanduo įgauna dėl jame plaukiojančių smulkių smėlio dalelių, nuo kurių atsispindintys saulės spinduliai nudažo jūrą bei olas gražia mėlyna spalva. Sakoma, kad geriausias laikas aplankyti Mėlynąsias olas – vidurdienį, kuomet jūra yra rami. Kiti pataria tai daryti anksti ryte arba vakare. O mes rekomenduojame, nesvarbu kuriuo paros metu, bet svarbiausia šią vietą, Zakintos saloje, tiesiog aplankyti. Čia tvyro magiška atmosfera ir ją verta patirti kiekvienam. 

Anksčiau buvo išvardinti keli Zakinto miesto lankytini objektai, bet verta paminėti ir kitus:

  • Bizantijos muziejus;
  • Navagio paplūdimys;
  • Panagia Skopiotissa vienuolynas;
  • Alyvuogių aliejaus muziejus;
  • Vėžlių sala (Marathonisi);
  • Žydrosios olos;
  • Bochali kaimelis;
  • Šizos kryžius;
  • Laganas.

Skrydžiai

Neseniai paskelbtas naujas vasaros maršrutas į Zakinto salą, keliautojams tiesioginiais skrydžiais iš Vilniaus oro uosto (VNO) leidžia kaip niekad patogiai ir greitai, pasiekti saulėtą salą.  Visus skrydžius Vilnius – Zakintas rasite Skrendu.lt puslapyje.

Kainos

Bilietai. Lėktuvo bilietų kainos svyruoja nuo 120 € (Vienam žmogui į abi puses).

Viešbučiai. Zakinto saloje galima rinktis patį paprasčiausią, ekonominės klasės apgyvendinimo būdą – studijos ar kambario nuoma be maitinimo (tokiose vietose paprastai būna virtuvėlė) iki prabangiausių viešbučių su maitinimo sistema „viskas įskaičiuota“. Nakvynės kainos svyruoja nuo 50 € iki 400 € ( Vienos nakvynės kaina, vienam žmogui).

  • Jei savo kelionės rūpesčius patikėsite turizmo srities atstovams:

Atostogos pasakiškoje Zakinto saloje, į kurias įeina: skrydis, pervežimai, bagažas ir 7 naktys 4-5* viešbutyje su „viskas įskaičiuota“ kaina nuo 500 €. 

Patarimai jums ir ką žinoti prieš keliaujant į Zakinto salą: 

Asmens dokumentai. Lietuvos Respublikos piliečiams vykstant į Zakinto salą tinka tiek asmens tapatybės kortelė, tiek pasas.

Kalba. Nacionalinė kalba yra graikų, bet dauguma gyventojų kalba angliškai. Gerai kalba ir vokiečių kalba taip pat italų – ypač šiaurinėje salos dalyje.

Valiuta. Zakinte piniginis vienetas – euras.

Vanduo. Patariama negerti vandens iš krano. Geriau jį pirkite buteliukuose, kurių galima įsigyti kiekviename bare, restorane ar parduotuvėje.

Sveikata. Pasirūpinkite sveikatos draudimu, kuris garantuos būtinos medicininės pagalbos užsienyje ir papildomų išlaidų, susidariusių dėl draudiminio įvykio, apmokėjimą.

Geriausias pasirinkimas yra savo užtarnautas atostogas praleisti vienoje iš Graikijos salų – ZAKINTE. Kupinas šypseną keliančių emocijų poilsis tokioje saloje garantuotas! Tikrai nepasigailėsite atostogoms pasirinkę šią nuostabaus kraštovaizdžio apsuptą salą, kurią skalauja seklus ir skaidrus jūros vanduo. Visapusiškai atsipalaiduoti padės gulėjimas paplūdimyje ir  švelnūs saulės spinduliais, o atsivėsinti leis malonios jūros bangos. Atostogų metu nepamirškite aplankyti anksčiau išvardintų Zakintos lankytinų vietų, kurios privers jus aikčioti iš nuostabos.

Rinkitės patogius skryžius Skrendu.lt svetainėje.

BON VOYAGE!

Visi skrydžiai Vilnius – Zakinto sala >>