Italijos virtuvė žinoma visame pasaulyje, kaip viena iš geriausių. Ji ypatinga tuo, jog kiekvienas iš 20 Italijos regionų turi savo išskirtines maisto gaminimo tradicijas, kurioms naudoja tame regione  užaugintus produktus, tad pasinerkime į gastronominę kelionę po Italiją. Šios kelionės metu apkeliausime visus Italijos regionus ir susipažinsime su kiekvieno regiono keliais populiariais patiekalais ir gėrimais, tad pradėkime nuo šiaurės ir po to leisimės į pietinę šalies dalį. 

Pjemonto regionas

Pjemonto patiekalai pasižymi ryškiu skoniu, kuriame vyrauja ryžiai, mėsa ir trumai. Risotto al Barolo – rizotas, gaminamas su Barolo vynu ir mėsos sultiniu, pagardinamas sūriu. Vitello tonnato – lengvai išvirtos veršienos griežinėliai su tuno padažu. Patiekalas patiekiamas šaltas. Fritto misto alla piemontese – gruzdintos įvairios mėsos, dažnai naudojamos dalys, kurios paprastai būna išmetamos, tokios kaip kepenys ar plaučiai patiekiamos su daržovėmis, dažniausiai morkomis. Bonet – šokoladinis desertas gaminamas iš kiaušinių, cukraus, kakavos, likerio ir amaretti sausainiais. Šiame regione gaminamas vienas iš garsiausių Italijos vynų, tokių kaip Barolo ar Gavi

Aostos slėnio regionas

Šio regiono virtuvėje gausu sūrių ir dešrų, mėgstamos sriubos ir polenta. La polenta concia – kukurūzų polenta, pagardinta sviestu ir sūriu, patiekiama kaip atskiras patiekalas arba su mėsa. Carbonade valdostana – vyne lėtai virta jautiena, patiekiama su polenta. Torcetti valdostani – cukrumi pabarstyti  ovalios formos sviestiniai sausainukai. Caffè alla valdostana – išskirtinis regiono kavos gėrimas, gaminamas iš kavos ir grappa degtinės ir geriamas iš specialaus, dalintis skirto medinio arbatinuko. 

 

Lombardijos regionas

Lombardijos virtuvėje dažnai naudojami ryžiai, mėsa, ypatingai veršiena, sūriai ir kiaušiniai, o vietoj alyvuogių aliejaus linkstama naudoti sviestą. Populiarūs rizoto patiekalai, iš kurių žinomiausias – milanietiškas rizotas (risotto alla milanese), kurio pagrindinė detalė yra šafranas. Pizzoccheri – rankų darbo makaronai iš grikių miltų, patiekiami su vietiniais sūriais, bulvėmis ir kopūstu. Milanietiškas karbonadas (cotoletta alla milanese) – veršienos karbonadas, patiekiamas su bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis. Žinomiausi gėrimai: Valgella, Sursat, Barbera vynai, vienas iš geriausių putojančių vynų Italijoje – Franciacorta

Trentinas-Alto Adidžės regionas

Tai regionas, kurio virtuvei turėjo įtakos šalia esančios šalys, vyrauja patiekalai iš mėsos, bulvių, sūrių ir obuolių. Canederli – kukuliai iš duonos, speck kumpio, sūrio ir daržovių patiekiami su sultiniu. Torta di patate – orkaitėje kepamas bulvių pyragas, dažnai gardinamas sūriais ir dešromis. Grikių pyragas (torta di grano saraceno) – pyragas iš grikių, patiekiamas su raudonųjų serbentų arba aviečių uogiene. Populiarus Nosiola vynas ar Weizen alus.

Frulis-Venezia Džulijos regionas

Frico – paplotėlio tipo patiekalas iš sūrio, bulvių ir svogūnų. Brovada e muset – fermentuotų ropių ir virtos musetto dešros patiekalas. Gubana – purus ir saldus kepinys su džiovintų vaisių ir riešutų įdaru. Regionas garsėja vynų gamyba, kaip Pinot Grigio, Prosecco ar Cabernet. Populiari ir grappa degtinė (Grappa friulana) bei alus (Birra Castello, Birra di Sauris).

Veneto regionas

Naudojama daug ryžių, kukurūzų, mėsos ir žuvies. Risotto con radicchio rosso – rizotas, gaminamas su Treviso mieste auginamais raudonaisiais kopūstais. Fegato alla veneziana – keptos veršienos kepenėlės su svogūnais ir polenta. Tiramisù – desertas, kilęs iš Veneto regiono ir išpopuliarėjęs visame pasaulyje, pasižymintis kreminiu maskarponės ir kavos skoniu. Regionas garsėja Amarone ir Prosecco vynais bei Spritz gėrimu.

Emilija – Romanijos regionas

Gausu patiekalų su makaronais ir koldūnais, populiari kiauliena. Tortelli – maži, rankų darbo koldūnai su rikotos, moliūgų arba bulvių įdaru. Lazanija – iš šio regiono kilęs, visame pasaulyje išgarsėjęs patiekalas iš tešlos lakštų, Bolognese ir Bešamelio padažų. Torta barozzi – šokoladinis pyragas su migdolais ir kava. Populiarūs vynai tokie kaip baltas Pignotello ar raudonas Sangiovese.

Ligūrijos regionas 

Vyrauja jūros gėrybių, daržovių ir miltų patiekalai. Focaccia Genovese – puri ir traški duonelė. Trofie al pesto – rankų darbo trofie makaronai su naminiu pesto padažu. Bagnun – sriuba iš ančiuvių ir pomidorų. Canestrelli di Torriglia – gėlės formos sausainukai, dažnai pabarstyti cukraus pudra. U Baxeico – išskirtinis Ligūrijoje gaminamas likeris iš baziliko. 

Toskanos regionas

Toskanos virtuvė pasižymi dideliu duonos, daržovių ir mėsų, ypač baltų mėsų naudojimu. Ribollita – daržovių sriuba, kurios pagrindiniai ingredientai – pupelės ir juodasis kopūstas. Bistecca alla fiorentinachianina veislės veršienos didkepsnis, kepamas vidutiniškai žaliu apkepimu. Cantuccini – traškūs ir saldūs džiūvėsėliai su migdolais. Chianti Classico DOCG – pripažintas kaip vienas iš geriausių itališkų raudonų vynų. 

Umbrijos regionas 

Vyrauja mėsos, ypač ėrienos, makaronų patiekalai, dažnai naudojamos ankštinės daržovės. Pasta alla Norcina – kreminis makaronų patiekalas su avies pieno rikotos sūriu, pakepinta dešra ir juoduoju trumu. Friccò all’eugubina – troškinys iš įvairių mėsų, daržovių ir pomidorų tyrės. Rocciata – kepinys iš tešlos, įdarytas obuoliais, džiovintais vaisiais, riešutais ir kakava. Vieni iš geriausių Umbrijos vynų: Sagrantinom, Torgiano

Markės regionas 

Gausu patiekalų tiek iš mėsos, tiek iš jūros gėrybių, dažnai naudojami grybai, alyvuogės ir trumai. Olive all’ascolana – gruzdintos alyvuogės, įdarytos mėsa ir apvoliotos džiūvėsėliuose. Coniglio in porchetta – triušienos ir kiaulienos vyniotinis, dažniausiai patiekiamas su bulvėmis. Ciambellone – purus ir minkštas keksas. Populiarūs regiono vynai: Verdicchio, Rosso Piceno, Rosso Conero. 

Abrucų regionas

Vyrauja mėsos ir jūros gėrybių patiekalų įvairovė, gausiai naudojamos ankštinės daržovės, trumai. Scrippelle – lietiniai su pecorino sūrio įdaru, pamirkyti vištienos sultinyje. Arrosticini – avienos iešmeliai. Bocconotti – sausainiai su vynuogių uogiene, šokoladu ir migdolais. Geriausi regiono vynai: Montepulciano d’Abruzzo, Trebbiano d’Abruzzo

Lacijaus regionas 

Regiono patiekalai dažniausiai yra paprasti, bet pripildyti įvairiausių skonių, dažnai yra naudojami produktai, kurie įprastai būna išmetami. Cacio e pepe – makaronai su pecorino romano sūriu ir juodaisiais pipirais. Saltimbocca alla romana – veršienos kepsneliai, apvynioti kumpiu. Tozzetti – traškūs džiūvėsėliai su lazdyno ir migdolo riešutais. Populiarūs regione gaminami vynai: Frascati DOC ir Cannellino di Frascati

Kampanijos regionas

Vyrauja vienos iš seniausių gastronominių tradicijų, gausu visame pasaulyje žinomų patiekalų ir gaminių. Caprese – salotos iš mozzarella sūrio, pomidorų ir baziliko. Pizza Margherita  – pasaulyje žinoma pica su pomidorų padažu, mozzarella sūriu ir baziliku. Sfogliatella – traškus sluoksniuotos tešlos desertas su rikotos, manų kruopų ir apelsinų įdaru. Vieni iš geriausių regiono vynų: Taurasi, Fiano di Avellino

Molizės regionas

Gausu įvairių patiekalų iš miltų, mėsos (ypač kiaulienos) ir ankštinių augalų.  Cavatelli al ragù  – makaronų rūšis, gaminama iš manų kruopų miltų, patiekiama su mėsos padažu. Pamapanella – lėtai orkaitėje kepta kiauliena, marinuota su paprika, aitriąja paprika ir česnaku. Caragnoli – desertas iš gruzdintos tešlos, padengtas medumi. Mėgstami regione gaminami vynai: Biferno, Moscato

Apulijos regionas

Gausu žuvies patiekalų, dažnai naudojamos daržovės, aliejus ir miltų produktai. Orecchiette alle cime di rapa – diskelio formos makaronai su padažu iš ropių lapų. Polpo alla pignata – lėtai virtas aštuonkojis su pomidorais ir svogūnais. Pasticciotto – pyragaičiai su saldaus kremo įdaru. Įžymūs regione gaminami vynai: Negroamaro, Nero di Troia, Primitivo

Bazilikatos regionas

Gausiai naudojami miltai, ankštinės daržovės, džiovintos paprikos, kiauliena ir aviena. Crapiata materana – sriuba iš įvairių daržovių, daugiausiai naudojamos ankštinės daržovės tokios, kaip įvairių rūšių pupelės, žirniai, avinžirniai ar lęšiai. Agnello alla contadina – orkaitėje troškinta ėriena kartu su bulvėmis ir svogūnų. Strazzate – sausainukai su migdolais, traškūs iš išorės ir minkšti viduje. Geriausi regione gaminami vynai: Aglianico del Vulture, Matera Primitivo.

Kalabrijos regionas

Populiarūs mėsos ir jūros gėrybių patiekalai, dažnai naudojamos aitriosios paprikos, tad vyrauja pikantiškas skonis. ‘Nduja – minkšta ir aštri dešra iš kiaulienos ir aitriųjų paprikų, dažnai tepama ant duonos. Stocco alla Mammolese – kepta džiovinta menkė su bulvėmis, pomidorų padažu, alyvuogėmis ir aitriąja paprika. Torrone di Bagnara – nuga iš migdolų, medaus ir kakavos. Gazzosa al caffè – gazuotas kavos gėrimas. 

Sicilijos regionas

Vyrauja įvairių rūšių patiekalai, daug įtakos turėjo Siciliją valdžiusios įvairios tautos. Pasta alla Norma – makaronai su pomidorais ir keptu baklažanu. Pesce spada alla siciliana – kepta kardžuvė su pomidorais ir alyvuogėmis. Cannolo – traškus gruzdintos tešlos desertas, įdarytas saldaus rikotos kremu ir džiovintais vaisiais. Seltz – limonadas iš citrinos sulčių, druskos ir gazuoto vandens. 

Sardinijos regionas

Regiono virtuvė siūlo gausią patiekalų įvairovę tiek iš mėsos (ypač avienos), tiek iš jūros gėrybių, plačiai naudojama duona ir sūriai. Culurgiones – koldūnai su bulvių, sūrio ir mėtų įdaru, patiekiami su pomidorų padažu. Proceddu – lėtai, virš ugnies kepamas paršelis. Sebadas – gruzdinti pyragaičiai su pecorino sūrio ir citrinos žievelės įdaru, apšlakstyti medumi. Populiarūs regione gaminami gėrimai: Liquore di mirto, Cannonau, Vermentino vynai.