Tęsiame kelionę Amerikoje. Kūrybininkė, projekto „Gėrio paliesti“ viešųjų ryšių vadybininkė Sandra Galdikaitė dar ir yra išskirtinai drąsi keliautoja. Pirmoje istorijos dalyje mergina pasakojo apie JAV miestus, kuriuos spėjo aplankyti mėnesį trukusios solo kelionės metu. Šis tinklaraščio įrašas skirtas labiausiai Sandrai įsiminusiems Amerikos gamtos stebuklams.

Didysis kanjonas

Būtinai į Amerikos nacionalinius parkus

Sandra pasakoja, kad įspūdingiausių Amerikos gamtos objektų ieškojo paprastai: įsivedi „Google“ paieškoje, pavyzdžiui, „50 įdomiausių lankytinų objektų Florida“, pasižiūri nuotraukas ir galvoji – verta keliauti ar nelabai. „Jei visi kalba apie Didįjį kanjoną, tai nereiškia, kad ir aš būtinai turiu važiuoti jo žiūrėti. Taip, aš jį aplankiau, tačiau tyrinėdama Amerikos gamtos įdomybes atradau tokių įspūdingų vietų, apie kurias net vietiniai amerikiečiai nebuvo girdėję“ – pasakoja Sandra.

Mergina, DIdysis kanjonas

„Pavyzdžiui, Arizonos valstijoje esantis „Slide Rock State Park“ įspūdingas raudonų uolų parkas, į kurį žmonės atvažiuoja ne tik uolomis kopinėti, bet ir pačiuožinėti (!) parko viduryje tekančioj upėj. Uolienos nugludintos taip, kad jomis slysti kaip kokiame vandens parke.“

Slide Rock State Park, Arizona, JAV

Sandra siūlo nevengti ir ekspromtinių dalykų. Būnant Finikse keli lietuviai merginai parekomendavo aplankyti didžiausią pasaulyje Muzikos instrumentų muziejų. „Apie jį nebuvau girdėjusi, tačiau kiek išsukau nuo savo suplanuoto maršruto ir tikrai nepasigailėjau.“

Muzikos instrumentų muziejus, Finiksas

„Milžiniškos muziejaus patalpos tematiškai suskirstytos į žemynus ir šalis. Pagrindinė įdomybė ta, kad priėjęs šalia stendo per ausines išgirsti demonstruojamų instrumentų muziką. Paėjėjus toliau garsai automatiškai persijungia. Šalia tokių valstybių kaip Nepalas, Dramblio Kaulo krantas gali išvysti ir mūsų Lietuvos instrumentų ekspozicijas“ – pasakoja keliautoja.

Pasak Sandros, Kalifornijos valstijoje esantis UNESCO saugomas Josemičio nacionalinis parkas (angl. Yosemite National Park) tikrai patiks tiems, kas nori pamatyti įspūdingas uolas ir kalnus, krioklius, upes, ežerus, sekvojų girias.

Josemičio nacionalinis parkas, Yosemite National Park

Josemičio nacionalinis parkas, Yosemite National Park

Sekvojų giria, JAV

Braiso kanjono nacionalinis parkas (angl. Bryce Canyon) panašus į spalvas keičiančių uolienų varveklių ir tarpeklių slėnį. Tokias įspūdingas uolų formas išgraužė vanduo, ledas ir sniegas.

Braiso kanjono nacionalinis parkas, Bryce Canyon, JAV

Braiso kanjono nacionalinis parkas, Bryce Canyon, JAV

„Los Andžele aplankiau citrusinių vaisių parką (angl. Citrus State Historic Park), kuriame prisiragavau tiek ir tiek rūšių apelsinų. Los Andželo klimatas toks šiltas, kad namų kiemuose auga greipfrutai ir avokadai!“

Citrusinių vaisių parkas

Beje, keliaujant nacionaliniuose parkuose labai svarbu įsigyti nacionalinių parkų kortelę, su kuria visur įvažiuosite nemokamai. Paprastai, bilieto kaina varijuoja nuo 20 iki 30 dolerių“ – patarimais dalijasi mergina.

Ir viena, ir su naujais draugais

„Nesu ta, kuri užsienyje vengtų sutikti lietuvius. Man kaip tik įdomu su tautiečiais susipažinti, sužinoti kaip jiems sekasi. Karts nuo karto parašydama į skirtingų JAV miestų „facebook“ grupes, visos kelionės metu susipažinau su daugiau kaip 60 lietuvių, o su dviem iš jų net kartu keliavau.

Lietuvių kompanija, JAV

Išsinuomoję automobilį iš Kalifornijos patraukėme į Nevadą, po to į Jutą ir Arizoną. Visos kelionės metu buvo aplankytos 8 valstijos: be išvardytų dar lankiausi Niujorko, Floridos, Ilinojaus ir Indianos valstijose. Iš viso nacionalinių parkų buvo aplankyta apie 8–10, kaip vieną įsimintinesnių įvardinčiau karščiausią, sausiausią ir žemiausiai jūros lygio esantį Mirties slėnį (angl. Death Valley National Park). Tai dykuma, kurioje kepina beprotiškas, 40 laipsnių sausas karštis, išdžiūvusi žemė panaši į Mėnulio kraterius ir Marso kanjonus, o vaizdas iš aukštai veikiausiai primintų kraujagyslėmis išvagotą kūną.

Mirties slėnis, Death Valley National Park

Mirties slėnis, Death Valley National Park

Keliaujant Mirties slėniu tikrai jauti tą mistišką nuotaiką: visgi reikia važiuoti nemažai mylių, vėliau dingsta ryšys, pamiršus užsipilti degalų, kelionė gali baigtis blogai, o nemažai nuvažiavus, kažkur parko centre, dirbtinai supiltos stepės ir šiek tiek žalumos iš toli primena miražą. Mano nuomone, keliavimas nacionaliniuose parkuose pėsčiomis, bent nedidelio atstumo žygis, būtinai turėtų būti įtrauktas į kelionės programą. Vieni atvažiuoja, pasistato automobilį, pasidaro kelias nuotraukas ir išvažiuoja. Tačiau su mažai prisiminimų. Net Mirties slėnyje žygiavę, pasiklydę ir karščio smūgį gavę pažįstami vėliau vis tiek visa tai prisiminė kaip vieną įsimintiniausių nuotykių“ – pasakoja Sandra.

Nuotykių nori ir tu? Tuomet come on į Ameriką, kur pilna gamtos stebuklų! Ieškok pigių skrydžių štai čia → Niujorkas; Čikaga; Los Andželas.

Vaizdo įraše ištrauka iš Sandros kelionės: