Sandra Galdikaitė – na ir charizmatiška mergina! Kūrybininkė, projekto „Gėrio paliesti“ viešųjų ryšių vadybininkė ir išskirtinai drąsi keliautoja. Sandra VIENA leidosi į MĖNESĮ trukusius nuotykius Amerikoje. Pirmoje istorijos dalyje – geros nuotaikos pasakojimai apie keliautojos aplankytus Amerikos MIESTUS.

Net mėnesį viena keliavai Amerikoje. Kodėl būtent Amerika ir kodėl į kelią sumąstei leistis viena?

Iki šiol visada keliaudavau su kolektyvu ar kompanija, tačiau keliaujant su kitais esi nuo daug ko priklausomas – su kompanionu turi derinti laiką, tartis dėl objektų, netgi finansų, o keliaujant vienam visa tai atkrenta. Be to, sunku sau rasti bendramintį, galintį keliauti net mėnesį, todėl iškeliavau viena.

Kodėl Amerika? Pirmą kartą labai trumpam, darbo tikslais, Amerikoje apsilankiau 2017 metų lapkričio mėnesį. Tąsyk, ten būdama, absoliučiai nieko nepamačiau. Žinote, būna, kad pirmą kartą užmetus kabliuką – neužkimba, tačiau tikrai žinai, kad ten yra žuvų. Tai, kaip gi tu nepatikrinsi? Tad sausio mėnesį rinkdamasi savo kelionės kryptį nutariau sugrįžti į Ameriką.

Ar Amerika įdomi kelionių kryptis?

Amerika žavi savo įvairove: dykumomis, raudonomis uolomis, kriokliais, nacionaliniais parkais. Amerikoje reikia pamatyti ir didžiųjų miestų gyvenimą, kuriuose visa sudėta ne į plotį, bet į aukštį (dangoraižiai), ir laukinę gamtą, su visomis po kojomis šliaužiojančiomis barškuolėmis. Kuo daugiau kontrastų pamatysi, tuo kelionė bus įspūdingesnė.

Kurie Amerikos miestai paliko didžiausią įspūdį?

Times Square, Laisvės statula

Mergina Bruklino tiltas

Žinoma, reikia aplankyti pasaulio miesto ikona vadinamą Niujorką ir kaip gi be pačių žymiausių lankytinų vietų jame? Man įspūdį paliko centrinis Manheteno rajonas. Bruklino rajonas labai skiriasi nuo pastarojo, savo architektūra primena vokišką, skandinavišką stilių. „Times“ aikštę pavadinčiau tiesiog vieta su daug žmonių. Visi kalba apie Laisvės statulą, tačiau mažai kas girdėjęs apie „Ellis“ salą. Milijonai imigrantų nuo 1892 iki 1954 metų besiveržę į Ameriką pirmiausiai patekdavo į ją. Saloje įkurtame Imigrantų muziejuje gali pajausti anų laikų atmosferą: išgyventas vargingas gyvenimo sąlygas laukiant leidimo keliauti į patį žemyną, galima išvysti brangiausią šeimų turtą (žmonės į Ameriką gabenosi ir pianinus), išgirsti telefoninius imigrantų įrašus su namiškiais ir daug kitų istorinių įdomybių.

Mergina, Niagaros kriokliai

Beje, norint aplankyti Niagaros krioklius tai patogiausia daryti būtent iš Niujorko (pasieksite per 6–7 val.). Užsisakius 1 d. turą, laiko įspūdžiams pilnai pakanka. Link krioklio plaukiama laivu, klausomasi gido istorijų, ekskursija trunka 5–6 val.

Majamis, Florida

Florida, Majamis

Florida, Majamis

Iš Niujorko patraukiau į tropiniu oru lepinančią Floridos valstiją. Tiems, kam patinka karštas ir drėgnas klimatas, paplūdimiai ir MENAS, tikrai patiks ir Majamis. Majamyje net statybų aikštelė primena įspūdingą meno kūrinį. Meno kultūra šiame mieste mane maloniai stebino ant kiekvieno kampo.

Cave Creek, Arizona, Laukinių Vakarų salūnas

Cave Creek, Arizona, Laukinių Vakarų salūnas

Prieš atvykdama į Arizonos valstiją, tiksliau, Finikso miestą, apie Laukinius Vakarus žinojau tik iš Laukinių Vakarų Salūno (aut. past. baro pavadinimas) Palangoje. Tačiau čia, „Cave Creek“ miestelyje aš pamačiau kas iš tikrųjų yra Laukiniai Vakarai. Tai miestelis, kuriame tikrai žiauriai karšta – kepina 35–37 °C karštis, tačiau prie didžiulio Laukinių Vakarų Salūno angaro susirinkę baikeriai vis tiek vilki odines striukes. Bare nuolatos skamba gyva kantri arba roko muzika, vakare pagal ją sustoję linija arba porose (taip, kaip filmuose!) šoka skrybėlėti, kaubojiškais batais kulnus pakaustę, vietiniai: barmenės ir ūsuoti vyrukai. Čia valgomi dviejų delnų dydžio kepsniai, auga tiesiog milžiniški kaktusai ir vyksta jojimo ant buliaus varžybos!

Mergina Holivude, Holivudo šlovės alėja

Warner Bros studija

Mergina, Warner Bros studija

Kaip gi neužsuksi į Los Andželą ir Holivudą? Nuoširdžiai sakau, kad žymioji Holivudo šlovės alėja tikrai nepaliks didesnio įspūdžio nei Laisvės alėja, besitęsianti nuo Soboro iki Rotušės Kaune. Kalnuose įmontuotas Holivudo ženklas irgi nepaliks didesnio įspūdžio nei pati kino istorija. Tiems, kas domisi kino industrija verta aplankyti „Warner Bros“ studiją – ištisą kino miestelį, kuriame iki šiol vyksta filmavimai. Yra galimybė užsukti į „The Ellen Show“ studiją, pamatyti legendinio serialo „Draugai“ filmavimo aikštelę. Po milžiniškus butaforinius plotus keliaujama specialiu transportu.

Čikaga

Čikaga

Kaip miestas, man didelį įspūdį paliko Čikaga. Savo pirmoje kelionėje nespėjau jos apžiūrėti, tad šį kartą čia norėjau išnagrinėti kiekvieną gatvelę. Čikaga nuostabi savo kraštovaizdžiu, čia miesto parkai, žaluma ir upės gyvena darnoje su miesto šurmuliu. Sakyčiau „must to do“ dalykas Čikagoje yra 1,5 val. trunkantis architektūros turas upe („Chicago’s Original Architecture Tour“). Jo metu sužinojau išties įdomių dalykų ir istorijų išskirtinai tik apie architektūrą – dangoraižius, tiltus, jų statymo įmantrybes, formas ir detales. Į kiekvieną, atrodytų, netgi kvailą klausimą – pavyzdžiui, kodėl ano pastato 30-ajame aukšte, priešingai nei kitur, nėra balkonų? – yra pateikiamas argumentuotas atsakymas.

Lietuvių bendruomenė Čikaga

Neveltui Čikaga vadinama Pasaulio lietuvių centru – čia susipažinau su giminaičiais! Savo kelionėje nevengiau naujų pažinčių – rašydavau į miestų lietuvių bendruomenių grupes socialiniuose tinkluose. Prieš pirmąją kelionę, organizuodama labdaros koncertą Čikagoje, skirtą padėti rinkti lėšas Lietuvoje statomam vaikų ir jaunimo miesteliui, renginio skelbimus talpinau Čikagos lietuvių grupėje, kurioje įrašus „pamėgo“ žmogus ta pačia pavarde. Pasirodo, tai mano antros eilės pusbrolis!

Lietuviai Čikagoje

Antroje istorijos dalyje Sandra dalinsis įspūdžiais iš nacionalinių Amerikos parkų, tačiau tu savo kelionę į Ameriką gali planuoti jau dabar! Žvalgykis pigių skrydžių: į Niujorką; Čikagą; Los Andželą.

Vaizdo įraše ištrauka iš Sandros kelionės: