Norite derinti darbą ir poilsį kelionės metu? Svajojate tai daryti ten, kur šilta, saulėta ir siūloma daugybė laisvalaikio veiklų? Darbostogos – tai šių dienų galimybė, iškeliant darbo biurą į egzotines šalis.

Kas yra darbostogos?

Darbostogos (angl. workation) – balansas tarp atostogų ir darbo derinimo iš bet kurio pasaulio krašto. Dažniausiai žmonėms jos siejasi su atostogomis, tačiau jų reikšmė visiškai skirtinga. Per atostogas visi darbai yra užmirštami, o darbostogose, atvirkščiai, tai tas pats kaip nuotolinis darbas, tik išplečiamos jo geografinės ribos. 

Darbostogos užsienyje

Vieni mano, kad darbas iš namų nuotoliu – vienas labai retų pandemijos pliusų, kitų teigimu – tai pasaulio po pandemijos ateitis, kuri netrukus bus įprasta dirbti kiekvienam iš bet kurio pasaulio kampelio. Nuotolinis darbas karantino metu suteikė daugiau laisvės, galima derinti darbą bei asmeninį laiką, tačiau atsirado ir iššūkis – neprarasti motyvacijos dirbant namuose. Kiekvienas iš mūsų pasvarstome, kaip būtų šaunu dirbti ir vienu metu keliauti po Europą, Aziją ar Ameriką ir patirti atostogų malonumus neprarandant stabilios darbo vietos saugumo. Ypač šiuo sudėtingu metu, kompanijų vadovai vis dažniau siūlo visas įmanomas galimybes keliauti darbo metu, tam kad išlaikytų darbovietės patrauklumą. Po šios pandemijos, tai bus nauja galimybė, kurią darbuotojai vertins kaip dar didesnį darbo sąlygų lankstumą ir laisvę pasirinkti, kada ir iš kokios darbo vietos dirbti. Šiandien yra daugybė tiesioginių skrydžių į begales krypčių, kuriose galėsite dirbti iš saulėto paplūdimio ar kitos jums patrauklios vietos.

Aplinka, kuri mus supa, daro didelę įtaką mūsų gyvenimui, tad kartais jos pakeitimas gali suteikti nepamirštamą patirtį bei padėti augti. Pirmiausiai, reikėtų suplanuoti darbus, sudaryti grafikus bei pasiruošti visus reikiamus įrankius nuotoliniam darbui kitoje aplinkoje. Norint užtikrinti patogų bei produktyvų darbą svetur, be galo reikalingas – spartus ir kokybiškas interneto ryšys. Antras svarbus kriterijus, tai gyvenamoji vieta ir tinkama erdvė darbui, kuri leis būti atskirai nuo pašalinių žmonių. Trečias svarbus aspektas – patogi lokacija bei geras susisiekimas, norint po darbo nuvykti prie netoliese esančių paplūdimių ar aplankyti lankytinas vietas. Ketvirtas svarbus kriterijus, tai galimybė savo virtuvėje pasigaminti pusryčius, pietus ar vakarienę, kadangi visų darbostogų metu lankyti vietinius restoranus yra brangu. Ir paskutinis svarbus aspektas, tai susiplanuoti darbostogas už tokią kainą, kuri kiekvienam žmogui būtų prieinama. Pagrindinis tikslas – sklandžiai susiplanuoti darbus, užbaigti iki kelionės turėtus darbus ir pasitikti darbostogas pozityviai bei su dideliu užsidegimu.

Darbostogų kryptys

Kai oras nelepina, saulės dar visai nematyti, viena iš alternatyvų mėgautis atostogomis yra workation (darbostogos). Kol kas darbostogos dar yra naujovė, tačiau tokia galimybe naudojasi jau daugelis žmonių. Šiandien, tai puikus būdas darbą derinti su kelione ir dirbti ne iš namų, o ten, kur pageidauji. Šios pandemijos metu dažniausiai tokį darbo sprendimą priima žmonės, kurie gali dirbti nuotoliniu būdu ir į darbostogas leidžiasi kartu su visa šeima. Darbostogos visame pasaulyje po truputį populiarėja ir apgyvendinimo paslaugas teikiantys žmonės, kurie savo skelbimuose dažnai priskiria prie privalumų kokybišką interneto ryšį, stalą, kėdę ir kitus produktyviam darbui reikalingus įrenginius. Dažniausiai žmonės vykstantys dirbti nuotoliu į kitą šalį prioritetus teikia šilumai, saulei, paplūdimiams. Šios pandemijos metu labiausiai išpopuliarėjo darbostogų kryptys į Ispaniją, Italiją, Turkiją, Graikiją, Kroatiją ir Portugaliją. Taip pat nenusileido ir Azijos šalys: Maldyvai, Balis ir Tailandas. Taigi šiandien, jau turime platų tiesioginių skrydžių pasirinkimą į daug pasaulio šalių, todėl planuojant darbostogas bus užtikrinamas komfortas keliautojams. 

Patogiausia kryptis – Tenerifė

Tenerifė – sala, kuri lietuviams atgyja žiemos laikotarpiu. Yra keletas priežasčių, dėl kurių keliautojai plūsta į šią salą, kai Europą sukausto žiemos šaltis. Svarbi priežastis – subtropinis klimatas, saloje net ir žvarbiausią žiemą laikosi maloni +20°C temperatūra. Kita svarbi priežastis yra trumpas skrydžio laikas bei tiesioginiai skrydžiai į Tenerifę. Ši sala turi nuostabius paplūdimius, įspūdingus vulkaninius kraštovaizdžius bei išskirtinio grožio gamtą.

Saulėta Tenerifė Kanarų salose, puikiai tinka darbostogoms, kadangi šiluma ir saulė suteiks motyvacijos dirbti, o po darbų galėsite keliauti po salą. Jeigu vykstama su vaikais, šioje saloje yra darželis, kuriame mažieji galės taip pat mokytis ir pamatyti kitą kraštą. Darbostogų dieną galima visą energiją skirti darbui ir profesinėms veikloms, mokymams, o laisvu metu po darbų – siūloma aplankyti nuostabius balto smėlio paplūdimius, maudytis Atlanto vandenyne, vaikščioti po salą bei ieškoti įkvėpimo gražiausiose lankytinose vietose. Štai keletas pramogų, jei nuspręsite darbostogauti Tenerifėje:

  • Teidės ugnikalnis. Trečias pagal dydį pasaulyje ugnikalnis, tarsi magnetas traukia lankytojus. Specialiu keltuvu verta pakilti į 3,5 km aukštį. Nuo šio vulkano atsiveria ne tik įspūdingas Tenerifės grožis, bet galima pamatyti ir kitas tolumoje esančias Kanarų salas.
  • Santa Krusas – Tenerifės salos sostinė. Didžiausia šio miesto įžymybė – žiemos pabaigą skelbiantis tradicinis Karnavalas, kuris kasmet vasario mėnesį spalvomis ir garsais užtvindo Santa Kruso gatves. Taip pat patariama aplankyti ir žymiausią saloje esantį gamtos ir žmogaus muziejų, kuriame susipažinsite su Kanarų salų istorija ir vietiniais gyventojais.
  • Anagos kalnai. Tenerifė garsėja vaizdingais Anagos kalnais, esančiais šiaurės rytinėje dalyje. Kalnuose įrengti pėsčiųjų takai po vingiuojančius vešlios augmenijos miškus. Užkilus į kalvas galima pasidairyti po apylinkes nuo panoraminių aikštelių.
  • Loro parkas. Tai zoologijos ir botanikos sodas – viena labiausiai turistų pamėgta atrakcija Tenerifėje, kuri pritraukia įvairaus amžiaus žmonių dėmesį. Spalvomis pribloškia didžiausia pasaulyje papūgų kolekcija, išpuoselėta aplinka su ryškiaspalvėmis gėlėmis, įvairiaformiais kaktusais ir krūmais. Šiame parke norisi praleisti visą dieną ir grįžti dar ne kartą.
  • Los Gigantes skardis – tai dar vienas gamtos stebuklas Tenerifės saloje. Šis statmenas skardis yra salos vakarinėje dalyje. Ties didingomis uolomis, kurias senieji salos gyventojai laikė šventomis, įsikūręs to paties pavadinimo kurortas.

Čia tik keli išvardinti variantai, ką galite aplankyti po darbų Tenerifės saloje. Jei pabodo monotoniška darbo aplinka ir niūrus oras, keliaukite ilsėtis ir dirbti į Tenerifę. Darbostogos laukia jūsų!

Rinkitės iš populiariausių Skrendu.lt krypčių ir planuokite darbostogas užsienyje!