Dubajus – milijoninis miestas, esantis Jungtinių Arabų Emyratų šiaurės rytinėje dalyje. Miestas išsidėstęs Dubajaus užutėkio (Persų įlanka) vakarinėje dalyje.  

Apie „Persijos įlankos perlą“

Tai vienas unikaliausių miestų visame pasaulyje. 1966 – aisiais metais Dubajaus apylinkėse aptikti didžiuliai naftos telkiniai, kitaip dar vadinami „Juoduoju auksu“, dėl naftos gavybos ir prekybos Dubajus suklestėjo ir tapo miestu kurį mes matome šiuo metu. Keliautojams suteikia spindinčios prabangos vaizdą ir stebina savo švara, architektūriniais sugebėjimais.

Įspūdingumu Dubajui tikrai mažai kas galėtų prilygti. Ambicingo, novatorišką požiūrį turinčio lyderio valdomas miestas daugybę kartų pasauliui įrodė, kad Šeicho Mohammedo frazė „Dubajuje mes nelaukiame, kada kažkas įvyks. Mes tai padarome.“ – teisinga.

Sunku patikėti, kad Jungtiniuose Arabų Emyratuose esantis miestas kadaise čia buvusi dykuma išaugo į modernų miestą. Emyratą valdančiai Maktumo šeimai išsikeltas tikslas pavyko. Per ganėtinai trumpą laiką Dubajus tapo pagrindiniu verslo, turizmo ir poilsio centru visuose Artimuosiuose Rytuose. 

Orai Dubajuje

Kelionės į Dubajų yra išsvajotos atostogos kiekvienam mėgstančiam keliauti. Lietuviams, šiauriečiams geriausias laikas keliauti yra žiema (gruodžio, sausio, vasario mėnesiai), vėlyvas ruduo (spalio, lapkričio mėnesiai) ir ankstyvas pavasaris (kovo, balandžio mėnesiai).

Kada keliauti? Kelionę į Dubajų geriausia planuoti spalio – balandžio mėnesį, tuo metu šiluma svyruoja nuo 24°C iki 30°C.

Vasara.  Orai Dubajuje vasarą neįtikėtinai karšti. Dienos metu temperatūra gali pakilti iki 40°C.

Žiema. Žiemos dieną temperatūra svyruoja nuo 23°C iki 28°C. Tokiu laiku lietus Dubajuje yra labai retas svečias. 

Ruduo.  Oro temperatūra laikosi tarp 25°C iki 28°C.

Pavasaris. Termometro stulpelis rodo tarp 21°C iki 28°C.

Ką pamatyti?

Vienas iš didžiausių Dubajaus pasididžiavimų yra dangoraižiai, kurie savo spindesiu puošia miestą. Dubajaus architektūra neturi lygių visame pasaulyje. Ir čia verta paminėti ne tik pastatų dydį, bet ir įmantrias jų formas, primenančias fantastiniuose filmuose regėtus vaizdus.

Burj Khalifa – tai pats aukščiausias pastatas pasaulyje, siekiantis 829 m aukštį ir turintis net 163 aukštus. Burj Khalifa yra vienas populiariausių lankytinų vietų Dubajuje. Pastate yra įsikūrusios parduotuvės, viešbučiai ir prabangūs apartamentai, o iš apžvalgos aikštelės galima mėgautis atsiveriančia panorama. 

Patarimas: į šį pastatą rekomenduojame pakilti leidžiantis saulei, taip pamatysite įspūdingą Dubajaus spindesį. 

Burj Al Arab – vienas prabangiausių viešbučių pasaulyje, pelnęs 7 žvaigždučių įvertinimą. Jei, kaip ir aš sunkiai ištariate šį pavadinimą, vadinkime viešbutį „Arabijos burės“. Burės formos viešbutis dieną akina savo baltumu, o vakare nušvinta įvairiomis spalvomis. Viešbučio vidus išpuoštas marmuru, šilku, o sienas dengia 22 karatų aukso lakštai. Burj Al Arab (Arabijos burės) – yra Dubajaus įžymybė, jo nuotraukos reprezentuoja šalį visame pasaulyje.

Džumeiros paplūdimys – vienas populiariausių paplūdimių tiek tarp vietinių, tiek tarp turistų. Keliautojus lepina purus paplūdimio smėlis ir švarus paplūdimys, kurį skalauja Persijos įlankos jūra. Džumeiros paplūdimyje gausu įvairių pramogų, restoranų ir kavinių. Tai viena iš geriausių vietų pasidaryti gražiausių nuotrauką prie Burj Al Arab viešbučio.

Cayan bokštas – 75 aukštų pastatas Dubajuje yra aukščiausias suktos formos pastatas pasaulyje. Pastato aukštis yra 306 m, jame įrengta 495 prabangūs apartamentai. Pats pastatas po truputį kildamas pasisuka 90 laipsniu kampu ir suformuoja spiralės formą.

Palmių salynas – tai trys didžiausios pasaulyje dirbtinės, palmės formos salos, supiltos netoli Dubajaus kranto. Šios salos tapo Dubajaus simboliu ir neoficialiu pasaulio stebuklu, kurį pamatyti atvyksta turistai iš viso pasaulio. Labiausiai lankoma yra Džumeiros palmė. Žmogaus rankomis sukurti pusiasaliai, kurie matomi net iš kosmoso. Šioje vietoje įsikūrę daugybė prabangių viešbučių, vilų, prekybos ir pramogų centrų.

Dubajaus šokantys fontanai – įrengti netoli Burj Khalifa dangoraižio dirbtiniame ežere. Fontanų srovės pakyla iki 152 m aukščio, o fontano forma primena gėlę. Šokantys fontanai geriausiai atsiskleidžia vakare, kuomet jie apšviečiami daugybe spalvingų šviesų, o šou vyksta pagal įvairių stilių muziką ir savo pasirodymais sužavi ne tik vaikus, bet suaugusius.

Džumeiros mečetė – vienintelė mečetė Dubajuje 6 dienas per savaitę priimanti lankytojus ir turistus, kurie nėra musulmonai. Nuo 10 val. ryto čia taip pat vyksta ir pažintinė ekskursija, kurios metu iš arčiau galima susipažinti su islamo religija.

Į savo kelionės planus reiktų įtraukti ir turgų lankymą. Čia verda tikras gyvenimas, galima iš arčiau susipažinti su tradicijomis ir vietinių gyventojų svetingumu.

Deiros aukso turgus – prekybiniame Dubajaus rajone, Deiroje įsikūrusi unikaliausia vieta pasaulyje – aukso turgus, kuriame pamatysite įvairiausių aukso, juvelyrinių dirbinių. Savo prekes siūlo daugybė prekeivių, o aukso dirbiniai skaičiuojami tonomis! Turguje auksas parduodamas pagal svorį.

Šeicho Mohamedo kultūros centre organizuojami užsiėmimai, Emyratų valgių prezentacijos ir pažintiniai turai. Viskas skirta norintiems giliau pažinti Emyratų kultūrą ir istoriją. Verta paminėti, kad tai ne pelno siekianti įstaiga. Kultūros centras įsikūręs istoriniame Al Fahidi rajono pakraštyje. 

Lankytinos vietos

Dubajaus muziejus – pagrindinis miesto muziejus. Šis statinys įsikūręs seniausiame Dubajaus miesto pastate, Al Fahidžio forte. Pagrindinis tikslas buvo apsaugoti miestą nuo priešų. Dabar fortas oficialiai tapo Dubajaus muziejumi ir leidžia pasigerėti puikia autentiškų drabužių, juvelyrikos ekspozicija. Galima pamatyti, kaip iš paprasto, mažo kaimelio Dubajus pavirto prabangiausiu miestu. 

Dubai Mall – didžiausias ir prabangiausias prekybos centras pasaulyje. Prekybos centre lankytojai ras parduotuves, restoranus, teminį parką, milžinišką akvariumą, kuris yra įtrauktas į Gineso rekordų knygą ir kitokių įdomybių.

Dubajaus safari – unikali ir aktyvi pramoga įvairaus amžiaus žmonėms. Apsilankę safaryje galėsite pasivažinėti džipais, išbandyti vaikščiojimą po smėliu, slidinėti slidėmis ant smėlio, joti su kupranugariais, grožėtis naktine panorama ar sudalyvauti dykumos šventėje. Tokių turų metu dažniausiai jums nereikia niekuo rūpintis, kadangi transportas iš viešbučio ir maistas yra įskaičiuoti į paketo kainą.

Vandens pramogų parkas „Wild Wadi“ – po atviru dangumi esantis parkas. Teritorijoje atrasite daug smagių ir įvairių atrakcionų, o norintys pailsėti gali užsukti į čia esančias kavines ir paragauti vietinių patiekalų.

Patarimas bilietus įsigykite iš anksto! IŠVENGSITE EILIŲ.

Viešieji Dubajaus parkai – tai gamtos mėgėjų vieta. Čia galite pasivaikščioti ir ramiai praleisti laiką.

Zabelio parkas – tikras pabėgimas nuo miesto šurmulio. Turistams siūloma mėgautis Dubajaus didmiesčio vaizdais. Zabelio parkas turi ir vieną garsią vietą – Dubajaus rėmą.

Dubajaus rėmas – architektūrinis statinys. Tai vienas naujausių lankytinų objektų, kuris sujungia Dubajaus miesto praeitį ir dabartį. Užlipę į viršų iš vienos pusės galite matyti šiuolaikinį miestą, o kitoje pusėje senesnę miesto dalį.

Pramogų parkai

Virtualios realybės parkas „VR Park“ – Pirmas toks objektas Viduriniuose Rytuose. Čia galėsite išbandyti įvairius žaidimus, leistis į jaudulio kupinus nuotykius ir priimti pačius šauniausius iššūkius. (Bilietus reikia pirkti)

Vandens pramogų parkas „Aauaventure“ – Džumeiros Palmės saloje atrasite geriausią Persijos įlankos regiono vandens pramogų parką. Po atviru dangumi esantis parkas su įvairiausio lygio atrakcionais ir didžiuliu akvariumu, kuriame galėsite išvysti įvairiausių jūrų gyvių. (Bilietus reikia pirkti). 

Dubajaus šviesų sodas – Parkas yra padalintas į tris zonas: Dinozaurų, Ledo ir Šviesų dalis. Šviesų parkas pradeda veikti tik sutemus. (Bilietus reikia pirkti)

IMG pramogų ir nuotykių parkas – didžiausias pramogų parkas pasaulyje padalintas į penkias zonas: superherojai, dinozaurai, kompiuterinių žaidimų ir animacinių filmų personažai, ekstremalūs kalneliai, karuselės ir kitos pramogos. Parke rasite ir restoranų, kavinių. (Bilietus reikia pirkti)

Pramogų parkas „MOTIONGATE“ – didžiausias kino tematikos parkas Viduriniuose Rytuose. Šis parkas vienija 3 Holivudo kino studijas: „Columbia Pictures“, „DreamWorks Animation“ ir „Lionsgate“. (Bilietus reikia pirkti)

Nauji metai Dubajuje

Sutikti Naujuosius metus galima ir Dubajuje! Kaip jau anksčiau išsiaiškinome, kad oras mums, lietuviams tikrai palankus.

KODĖL naujieji metai Dubajuje? Kasmet  Dubajuje organizuojami patys įspūdingiausi pirotechnikos pasirodymai.

Kelionę galite susiorganizuoti patys arba griebti vieną iš kelionių organizatorių pateiktų pasiūlymų.

Ruoškimės kelionei į Dubajų:

Skrydis: Tiesioginio skrydžio Vilnius – Dubajus nėra, todėl teks skristi su vienu ar dviem persėdimais. (pvz. Vilnius – Stambulas – Dubajus).

Skrydžio trukmė: nuo 9 val. iki 31 val. viskas priklauso nuo persėdimų skaičiaus ir laiko.

Oro uostas: Dubajaus tarptautinis oro uostas (Dubai International Airport).

Kaina: skrydžio bilietų kaina 1 žmogui į abi puses svyruoja nuo 300 Eur. Viskas įskaičiuota turizmo paslaugų teikėjų (skrydis + apgyvendinimas + maitinimas) – kaina 1 žmogui svyruoja nuo 600 Eur. 

Ką reikia žinoti?

Valiuta – JAE dirhamas (AED);

Jungtinių Arabų Emyratų sostinė – Abu Dabis;

Kalba – Arabų;

Religija – Islamas;

Emyras – šeichas Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Tinkami dokumentai – Lietuvos Respublikos pasas;

Viza – Trumpalaikiam buvimui Lietuvos Respublikos piliečiams vizos nereikia. (Lietuvos Respublikos piliečiai šalyje be vizų gali būti ne ilgiau kaip 90 dienų per 180 dienų laikotarpį);

Vairuotojo pažymėjimas – 2017 m. rugpjūčio 11 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos su Jungtiniais Arabų Emyratais pasirašytas susitarimas dėl vairuotojo pažymėjimų abipusio pripažinimo ir keitimo. Lietuvoje išduoti vairuotojo pažymėjimai yra pripažįstami JAE. (Planuojantiems vairuoti JAE rekomenduojama turėti atspausdintą šio susitarimo tekstą arabų kalba).

Šiandieninis Dubajus žavi architektūra ir nuostabiomis vietomis, kurios kiekvienais metais pritraukia daugybę turistų iš viso pasaulio. Kelionė į Dubajų, tai nepamirštama patirtis ir nuostabios akimirkos kiekvienam keliautojui. Nelaukite paskutinės minutės ir kelionę į spindintį miestą pradėkite planuoti jau dabar. Rinkitės atostogų skrydžius Skrendu.lt

Visi skrydžiai Vilnius – Dubajus >>

Geros kelionės!