Budapeštas – vienas svetingiausių ir įspūdingiausių miestų vidurio Europoje, kurio didybė pakeri kiekvieną jo lankytoją. Ant Dunojaus upės kranto įsikūrusi Vengrijos sostinė garsėja karališka architektūra, tradiciniais patiekalais, kultūriniu paveldu bei nuoširdžiais gyventojais. Šis miestas – puiki proga praleisti atostogas su šeima, o ypač su vaikais, kuriems veiklos nepritrūks iki pat paskutinės viešnagės dienos. Taigi, ką atrasti, aplankyti ir patirti Budapešte? Kurios miesto vietos yra populiariausios?
Skrydis Kaunas–Budapeštas – visiškai nauja kryptis. Tiesioginis skrydis į Budapeštą iš Lietuvos oro uostų yra organizuojamas pirmąkart. Šiuo skrydžiu didingąją Vengrijos sostinę pasieksite per mažiau nei kelias valandas, o čia Jūsų lauks kvapą gniaužiantys vaizdai ir įspūdžiai, kurie neišsitrins iš atminties ilgą laiką. Apačioje pateikiamas gidas po įdomiausias miesto vietas, kurias verta aplankyti besisvečiuojant Vengrijos didmiestyje. 

Populiariausios vietos Budapešte:

Vengrijos parlamento rūmai

Šis didžiulis statinys yra laikomas pagrindiniu miesto simboliu, kuris leidžia suprasti šalies stiprybę ir drąsą išsikovojant nepriklausomybę. Ant Dunojaus upės kranto stovintis milžiniškas pastatas miesto svečius žavi savo prabanga, kurią sukuria aukso ir brangakmenių spindesys. Rūmų viršuje stūkso net 69 metrus į aukštį iškilęs kupolas, kuris kartais turistams primena karūną. Pastatas turtingas įvairiausiom skulptūrom, bokšteliais ir kitais raižiniais. Parlamento rūmuose įrengta net 700 patalpų, kurių kiekviena turi skirtingą paskirtį. Tiesa, pamatams iškilti prireikė apie 1000 darbininkų, kurių pastangos, bekuriant tokį šedevrą, tikrai nenuėjo veltui. Svarbu paminėti, jog šis spindintis statinys yra labai panašus į Londono centre esančius parlamento rūmus. Būtent Budapešto rūmai buvo suprojektuoti pagal pastarųjų pavyzdį. Be to jie yra įtraukti į pačių seniausių Europoje egzistuojančių pastatų sąrašą. 

Karaliaus rūmai

Tai dar vienas unikalus ir dėmesį prikaustantis pastatas, kuris stovi ant itin aukštos kalvos, o apačioje teka Dunojaus upė. Tokia aplinka išties sukuria karališką vaizdinį. Patys rūmai čia buvo pastatyti jau XIII amžiuje, tačiau XVIII amžiuje jie buvo atkurti ir taip perstatyti Habsburgų rūmai. Lankytojai čia gali rasti įsikūrusią Vengrijos nacionalinę Sečeni biblioteką, kurios fonduose yra net 8 mln. dokumentų, 2 mln. knygų, 1 mln. rankraščių bei 1700 inkunabulų. Be to, pastate galima atrasti ir galeriją, kurioje eksponuojami įvairiausių laikmečių menininkų darbai, o šalies istoriją ir gyvenimo tempą giliau padės pažinti Budapešto muziejus.

Žvejų bastionas

Budos mieste turistai gali pasivaikščioti neogotikinio stiliaus terasoje, nuo kurios atsiveria pati gražiausia Budapešto panorama. Iš čia matosi Margaritos sala, Šv. Stepono bazilika, anksčiau minėtas Vengrijos parlamentas, Mokslų akademija, didingi tiltai virš Dunojaus upės. Šis statinys tokį pavadinimą gavo dėl to, jog čia viduramžiais rinkdavosi žvejai ir prekiaudavo savo sugautu laimikiu. Patį bastioną sudaro 7 bokštai, jie simbolizuoja 7 gentis, kurios dar IX amžiuje atkeliavo į dabartinę Vengrijos teritoriją ir pradėjo kurti miestus. 

Gelerto viešbutis 

Gelerto viešbutis įsikūręs ant Gelerto kalvos, yra žinomas dėl trykštančio gydomojo vandens. Jau XIII amžiuje žmonės žinojo apie stebuklingas vandens savybes. Teigiama, jog jos gydo bei tuo pačiu suteikia galimybę išlaikyti savo jaunystę. Į šį viešbutį turistai atvyksta ne tik apsistoti ir permiegoti, bet ir pailsėti, atgauti jėgas. Šį šiuolaikinio stiliaus pastatą puošia mozaikos, vitražiniai langai, statulos, balkonai, dideli bei maži bokštai. Be to, SPA komplekse yra įrengtas plaukimo baseinas, kuris yra didžiulis džiaugsmas ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Verta paminėti, kad šalia viešbučio stovi paminklas vyskupui Gelertui, kurio vardu ir buvo pavadinta ši prabangi vieta. 

Sečeni terminė pirtis

Budapešto Sečeni geoterminė pirtis išskirtinė tuo, jog tai yra didžiausias tokio pobūdžio kompleksas visoje Europoje. Ji vertinama ne tik dėl savo grožio, bet ir dėl funkcijų. Vandens gydomosios savybės leidžia atsipalaiduoti ir pamiršti įvairiausias ligas, ypač lėtines. Pats neobarokinio stiliaus pastatas iškilo 1913 metais miesto parke, tačiau pirtis yra visiškai šiuolaikinė. Čia veikia 15 vidaus ir 3 lauko baseinai, kurių vandens temperatūra siekia 18-36°C. Tai dar viena puiki proga ne tik tėveliams pasimėgauti gydančiu vandeniu, bet ir mažiesiems pasipliuškenti viename iš gražiausių šalies baseinų.

Šv. Stepono bazilika

Šv. Stepono (vengr. Szent Istvan) bazilika buvo pastatyta pirmajam Vengrijos karaliui krikščioniui Šv. Steponui. Jo marmurinė statula puošia Didįjį altorių. Įspūdingas bazilikos kupolas, kurio aukštis yra 12 metrų, matomas visame mieste, o viename iš bazilikos bokštų kabo 9 tonų varpas. Antrojo pasaulinio karo metu bazilikos bokštai, stogas ir išorinės sienos buvo smarkiai pažeistos, tačiau po kurio laiko buvo sėkmingai atstatyta. Puošnumu garsėjanti bazilika yra didžiausia bažnyčia Vengrijoje. Beje, lankytojai gali atrasti Šventosios dešiniosios rankos koplyčią, kurioje saugomas mumifikuotas karaliaus dilbis. 

 

Budapeštas miestas, kuriame vyrauja fantastiško grožio pastatai, slypi turtinga ir begalinė istorija, gyvena svetingi žmonės bei glūdi dar neatskleistos paslaptys, kurios itin traukia keliautojus pažinti spindintį miestą. Neaplankyti didingos Vengrijos sostinės būtų tikra nuodėmė. Todėl nepraleiskite progos ir patirkite įspūdžius, kurie Jūsų atmintyje įsirėš labai ilgam. 

Tiesioginiai skrydžiai Kaunas–Budapeštas >>