Kelionių agentūra „Skrendu.lt“ supranta, kad kokybiškam poilsiui reikia ne tik lūkesčius atitinkančios kelionių krypties, bet ir gerai apgalvoto plano. Šįkart keliaujame į Ispaniją ir tyrinėjame, kokios yra Barselonos lankytinos vietos.

Barselona – Katalonijos modernizmo lopšys

Barselona – Katalonijos regiono sostinė ir laikoma kosmopoliškiausiu Ispanijos miestu. Atvirumas naujoms idėjoms tapo tarsi miesto tradicija. Nuo XIX amžiaus pabaigos čia klesti modernistinė architektūra ir menas apskritai. Antoni Gaudi – architektas (1852–1926 m.), atstovaujantis Katalonijos modernizmo krypčiai. Žmonės jo darbų keliauja žiūrėti iš viso pasaulio. A. Gaudi kurta Romos katalikų bažnyčia La Sagrada Família (liet. Šv. Šeimynos bažnyčia) – nesustojanti tobulėti architekto svajonė. Kodėl ji dar tobulėja? Ją stato iki šiol, bet jau apie 2026–2028 m. ketinama statybas baigti. Tai – pati lankomiausia Ispanijos vieta.

Nepraleiskite progos pasivaikščioti po kitą A. Gaudi kūrinį – Park Güell. Tai nėra eilinis parkas su trim medžiais ir vienu suoliuku. Priešingai – parke triumfuoja išskirtinis architekto stilius, įkvėptas laisvės. Šioje lankytinoje vietoje dera laisva gamta ir pedantiškai apgalvota fantazija.

Lankytini muziejai Barselonoje 

Barselonos žemėlapyje yra daugybė meno galerijų ir muziejų. Vienas iš žymiausių muziejų – Museu Nacional d’Art de Catalunya (Nacionalinis Katalonijos meno muziejus). Jame galite pamatyti Katalonijos meną reprezentuojančius darbus, sukurtus nuo XI iki XX amžiaus vidurio.

Kita lankytina vieta – Museu Picasso. XX amžiaus kūrėjas Pablo Picasso – dar viena monumentali ir Barselonai ypač svarbi asmenybė, nes čia jis praleido jaunystę. Menininko vardu pavadintame ir jo kūrybai skirtame muziejuje pamatysite daugiau negu 4 tūkstančius darbų. Per juos geriau susipažinsite ir su ankstyvąja jo kūryba, ir su XX amžiaus Barselona.

Nemokamos lankytinos vietos Barselonoje 

Žinia, keliauti nėra pigu. Taupyti galima įvairiais būdais. Vienas iš jų – ieškoti nemokamai lankytinų vietų arba laiko, kai įėjimas į jas nemokamas. Kiekvieną sekmadienį nuo 15 val. įėjimas nemokamas į jau minėtą Picasso ir į Museu d’Historia de Barcelona (Barselonos istorijos muziejus), laukiantį tikrų istorijos gerbėjų. O kiekvieną pirmą mėnesio sekmadienį nemokamai pateksite į Katalonijos meno muziejų.

XIV amžiaus bažnyčia Santa Maria del Mar – vienas iš įstabiausių gotikos paminklų. Jis lankytojus nemokamai priima du kartus per dieną: nuo 9 val. iki 13 val. ir nuo 17 val. iki 20 val.

Jeigu muziejai nėra labiausiai jūsų lankomi objektai, siūlome atkreipti dėmesį į Barselonos renginius. Bene kiekvieną mėnesį čia vyksta bent po vieną skirtingo pobūdžio nemokamą festivalį. Festivaliai labai įvairūs: nuo elektroninės muzikos iki tradicinių Katalonijos švenčių.

Ieškant ramybės lankytinuose objektuose

Katalonijos sostinėje gausu ne tik pramogų, bet ir triukšmo. Norite atsikvėpti nuo šurmulio? Užsukite į rajoną, esantį prie Montjuïc kalno. Čia viena iš populiariausių lankytinų vietų Barselonoje apskritai – Font màgica de Montjuïc (Magiškasis Montjuïc fontanas). Šie Barselonos fontanai – tai vandens, muzikos ir šviesos trio, kurį galima matyti vakarais. Tiesa, prieš ten vykdami, iš anksto pasitikslinkite darbo laiką, nes jis keičiasi atitinkamai pagal metų laiką.

Barselonos senajame jūros uoste įsikūręs L’Aquarium de Barcelona (Barselonos akvariumas) – dar viena užuovėja. Nors ir viena iš lankomiausių vietų, tai – ideali proga susipažinti su Viduržemio jūros gyvenimu, kurį atskleidžia vienas iš didžiausių Europoje akvariumų! Kai būsite uoste, galite pasinaudoti proga ir plaukti laivu, kas parodys kitą miesto perspektyvą.

O gal metas tylai? Ją atrasite Barselonos SPA centruose, kur galima visą dieną slėptis nuo pasaulio. Leiskite sau patirti netikėtą procedūrą – žuvų atliekamą „pedikiūrą“, po kurio oda bus švelnut švelnutėlė. Kalbant apie dvasinį grožį, harmonijos ieškokite Barselonos budistų šventyklose.

Tolyn nuo metropolio

Jeigu Katalonijos sostinę jau ištyrėte, laikas žvelgti plačiau. Lankytinos vietos Barselonoje ir jos apylinkėse pasižymi tuo, kad jose daug veiklos. Atsižvelgiant į savo poreikius, galite rinktis, ar grožėtis gamta, ar tęsti Katalonijos istorijos pažinimą. Pavyzdžiui, keliaukite į viduramžių multikultūrinį miestą Gerona (kat. Girona, liet. Cherona) ir apžiūrėkite pagrindines jo lankytinas vietas: La Catedral de Girona (Cheronos katedra), Col·legiata de Sant Fèlix (Šv. Felikso bažnyčia), Plaça de la Independència (Nepriklausomybės aikštė) ir kt. Patogu ir tai, kad iki čia iš Barselonos greituoju traukiniu atvykti trunka mažiau negu valandą – apie 40 min.

Kitas dėmesio vertas miestas – Tarragona (Taragona). Jame jus pasitiks ne tik atsipalaiduoti kviečiantys paplūdimiai prie jūros, bet ir istoriniai atradimai. O kur dar Montserrat kalnas ir jo lankytinos vietos, pavyzdžiui, to paties pavadinimo vienuolynas.

Keliaujate su vaikais?

Užimti vaikus kelionėse nėra lengvas užsiėmimas. Visa laimė, kad platus Barselonos lankytinų vietų spektras siūlo pramogas, kurias nebus sunku pritaikyti įvairaus amžiaus vaikams. Parc d’Espanya Industrial (Ispanijos industrinis parkas) ir jo įžymybė drakonas patiks patiems mažiausiems vaikams. Las Ramblas bulvare pramogų atras irgi ne tik suaugėliai. Čia visą parą vyksta įvairiausi pasirodymai, pradedant flamenko šokiais ir baigiant kaskadiniais triukais. Tai – viena iš lankomiausių vietų Barselonoje. O jeigu norite aktyvesnių pramogų, aplankykite Parc d’Atraccions (Atrakcionų parkas), esantį ant Tibidabo kalno. Jame tiek vaikai, tiek suaugę įspūdžių semiasi jau nuo 1921 metų.

Šiuolaikiniai muziejai stengiasi būti interaktyvūs. Pavyzdžiui, Gaudí Experiència orientuojasi į modernią Ispanijos architektūrą ir rodo 4D filmą, todėl jis turėtų sudominti net patį skeptiškiausią vaiką.

Taigi lankytinos vietos Barselonoje ir aplink ją pasakoja istoriją ir leidžia kurti savo. Tai – ideali vieta leisti laiką ir nesvarbu, su kuo keliausite (vieni, su šeima ar su draugais), nes pramogų ir veiklų yra tiek, kad užtektų keliauti ne vieną savaitę.