Keliaujate į egzotišką šalį? Pasiruoškite pamatyti daug keisto maisto ir jo valgymo tradicijų. Ir patikėkite, bent pusė iš kelionės atsivežtų prisiminimų gali būti apie tai! Kaip pasimėgauti vietine virtuve, tačiau nesusigadinti atostogų apsinuodijimu? Štai mūsų patarimai:

Rekomendacijos

Paprasčiausias būdas saugiai maitintis – sekti rekomendacijomis. Drąsiai klauskite viešbučio personalo, turizmo informacijos centrų, naršykite internete. Mūsų mėgiamiausios programėlės telefonui – TripAdvisor ir Foursquare. Kita puiki rekomendacijos forma – pilnas restoranas. Jei matote, kad dauguma staliukų užimti, greičiausiai tai gera vieta su skaniu bei saugiu maistu.

Kritiškas žvilgsnis

Užėję į užkandinę (ypač jei tai nedidelė gatvės kavinė), įdėmiai apsižvalgykite. Ar švarūs stalai, grindys? Kaip atrodo meniu? Ar personalas apsirengęs tvarkingai ir švariomis rankomis? Šie paprasti dalykai daug pasako apie bendrą vietos higieną.

Vanduo iš čiaupo

Visada pasidomėkite, ar jūsų lankomoje valstybėje vanduo iš čiaupo yra geriamas. Jei geriamas – būkite drąsūs. Jis gali turėti kitokį skonį nei namie, bet yra saugus. Tačiau jei negeriamas, venkite jo. Dažna diskusija – ar galima jo pagalba valytis dantis. Dažniausiai taip – burnoje užsilikęs kiekis greičiausiai bus per mažas sukelti skrandžio negalavimus, tačiau jei esate ypač jautrūs ar bijote rizikuoti, dantis irgi valykitės su pirktu vandeniu.

Gėrimai

Užsisakydami gėrimus, visada prašykite pilno buteliuko, kuris būtų atidaromas tik jums matant.

Vaisiai

Būkite labai atsargūs su gatvėje pirktais vaisiais. Geriausia jų vengti visai, bet jei visgi susigundėte, būkite tikri, kad jie laikomi ant ledo ir maišeliuose (kad ant jų nenutūptų vabzdžiai). Saugiausia valgyti tuos, kuriuos galite nulupti patys.

Apdorotas maistas

Jei tenka valgyti labai atokioje vietoje, kur nesate tikri dėl maisto kokybės, venkite neapdoroto maisto. Nors esate pripratę prie gaivių daržovių salotų, šįkart rinkitės keptus ryžius ir gerai keptą mėsą – taip būsite tikri, kad visos bakterijos žuvo karštyje.

Ledas

Taip, žinome: karšta, norisi atsigaivinti, bet jei šalyje vanduo negeriamas, venkite ledo. Labai didelė tikimybė, kad jo gamybai filtruotas vanduo nenaudotas.

Švarios rankos

Apsinuodijimas gali įvykti ne dėl netinkamo maisto, bet ir dėl bakterijų, atsineštų ant rankų. Kruopščiai plaukite rankas prieš kiekvieną valgį.

Imuninė sistema

Su bet kuo negeru, patekusiu į jūsų organizmą, kovoja ir dažniausiai laimi imuninė sistema. Tačiau ji veiks silpnai, jei būsite pervargę, neišsimiegoję, nekokybiškai arba per mažai pavalgę. Pradėkite ruoštis dar prieš kelionę – sportuokite, ilsėkitės ir valgykite daug vitaminų turintį maistą. Taip sukursite stiprų kūną, pasiruošusį sutikti egzotiką!Kulinarinės kelionės žavesys – balansas tarp saugumo ir eksperimentų. Nekeldami kojos iš viešbučio ir gerdami tik pačių virintą vandenį bei pažįstamą maistą, neparagausite nieko naujo. Valgydami gatvėje keptus skorpionus ar nematytus vaisius, pajusite tikrą šalies skonį, kuris, deja, gali baigtis kelių dienų trukmės apsinuodijimu. Kur, tarp šių dviejų kraštutinumų, įterpsite savo kelionės meniu, priklauso tik nuo jūsų!