Kelionę planuoti pačiam, ar patikėti tai profesionalams? Štai kur klausimas! Tai didelis malonumas ar labiausiai vengiama kelionės dalis? Kiek keliautojų – tiek nuomonių. Būtent todėl planavimo sąvoką vertėtų pavadinti reliatyvia.Apie kelionių planavimo ypatumus šiandien diskutuojame su dviem, itin skirtingą patirtį bei požiūrį turinčiomis asmenybėmis: kūrybinga keliautoja, teatro aktore Gabija bei visur skubančiu verslininku Dariumi.

Kas Jums yra kelionės planavimas? Kiek laiko tam skiriate, galbūt visai to nedarote?

GABIJA: „Man planavimas yra atradimai, domėjimasis, patirtis, įgūdžių stiprinimas ir, žinoma, didis malonumas. Grįžusi iš kelionės po Apulijos regioną Italijoje, suvokiau, jog kartais tas laukimas, plano rengimas yra lygiaverčiai pačiam rezultatui – kelionei. Skamba neįtikėtinai, tačiau man kelionės planavimas yra ypač įtraukianti veikla, kuri gali sukelti priklausomybę! Čia aš pademonstruoju visapusį savo maksimalizmą, galbūt todėl dar niekada neteko nusivilti savarankiškai suorganizuotomis kelionėmis”, – entuziastingai pasakoja Gabija.DARIUS: „Planavimas… Kadangi dažniausiai keliaujame su žmona ir vaikais, kelionės organizavimas tampa gan sudėtinga užduotimi. Žinau, kad esu šeimos galva ir privalėsiu rūpintis artimaisiais, todėl norisi atsikratyti bent šio galvos skausmo – nuolatinio jaudinimosi ir koordinavimo. Man patinka atsipalaiduoti, žinoti, jog viskas užtikrinta visu 100 proc. Kaip daugelis sako, visada norisi gauti kelionės “paketą”. Suvokiu, jog visa tai gali kainuoti daug brangiau, bet juk atostogos privalo tarnauti tau, o ne tu joms”, – svarsto Darius.

Kelionių agentūros. Pasitikite ar ne? Kokia Jūsų patirtis perkant kelionių paketus ir aviabilietus per agentūrą?

GABIJA: „Esu gana pretenzinga, žinau ko noriu, kas man patinka, kuo domiuosi. Būtent todėl stengiuosi viską planuoti savarankiškai. Žinoma, yra tekę pirkti paskutinės minutės skrydžių bilietus per keletą kelionių agentūrų Lietuvoje ir užsienyje, bet čia išimtiniai atvejai. Man patinka susikomplektuoti viską pačiai. Išsirinkti patinkantį viešbutį ar butą, pačiai nuspręsti kurias vietas aplankyti, kuriuose restoranuose valgyti. Šiais laikais mes turime tiek daug gelbstinčių internetinių svetainių (pvz.: tripadvisor, yelp, flipkey, airbnb) kurios leidžia “susiprojektuoti” svajonių kelionę. Nematau reikalo mokėti papildomus pinigus agentūroms, kai pati sau esu labai puiki agentūra”, – juokauja mergina.DARIUS: „Be jų – aš kaip be rankų”, – atvirauja verslininkas. „Šiuo metu darbas reikalauja skraidyti 2-3 kartus per savaitę, todėl visą rūpestį dėl kelionių organizavimo, viešbučių užsakymų nedvejodamas patikiu kelionių agentūroms. Jos pasirūpina kiekviena detale. Įtemptas grafikas, dažnas skraidymas kartais priverčia jaustis filmo “Up in the air” herojumi, kuris daugiau laiko praleisdavo ore nei ant žemės. Agentūros yra vienintelė išeitis skubantiems. Žinojimas, jog man užtenka atvykti į oro uostą, o viskuo kitu pasirūpinta – nemažas privalumas”.

dariusDariaus kasdienybė. Jo skrydžiais rūpinasi kelionių agentūros.

Kelionėse dažnai tenka susidurti su iškylančiomis problemomis ar nemalonumais. Ar planavimas savarankiškai / kelionių agentūros turi savų minusų?

GABIJA: „Žinoma, sunkumų ir problemų iškyla, tačiau visa tai kaupia patirties bagažą. Kartais tam tikriems momentams stengiesi pasiruošti atsarginį variantą, pvz.: kelionei į Porto su draugėmis užsisakėme net keletą butų tam pačiam 3 dienų periodui. Buvome girdėjusios, jog puslapyje flipkey esama apsišaukėlių su registruotais, neegzistuojančiais išpuoselėtais butais. Tiesiog vieną kartą nudegęs užsiaugini storesnę odą, tačiau, kaip ir minėjau, visa tai žmogų praturtina išgyvenimais, juk mokaisi iš savo klaidų”, – užsidegusi porina Gabija.

gabbiPortugalija. Nuotrauka iš asmeninio albumo.

DARIUS: „Na, niekas nėra tobulas. Agentūros turi vieną vienintelį, man tikrai aktualų minusą… Mano horoskopas – svarstyklės, save laikau spontanišku žmogumi, todėl kartais idėjos aplanko netikėtai, nuomonė pasikeičia paskutinę sekundę… Ką turiu omenyje? Pasirinkus kelionių agentūros siūlomą atostogų paketą žmogus nebegali koreguoti savo kelionės maršruto. Pinigai sumokėti – esi tiesiog pririštas. Žinoma, jei per agentūrą perki tik kelionės bilietus, situacija šiek tiek lengvesnė. Kartais taip norisi nuveikti kažką netikėto, pakeisti kelionės kryptį, nustebinti save”, – guodžiasi Darius. ,,Bet visa tai priverčia viską nuosekliai apsvarstyti, pasitarti su šeima ir galutinai nuspręsti kur iš tiesų norime keliauti. Viskas turi savo pliusų ir minusų”.Teks pridurti, jog kiekvienas keliautojas yra visiškai unikalus ir turi individualius poreikius. Kiekvienas gyvename skirtingu gyvenimo ritmu ir keliaujame vis kitokiu pagrindu, dažniu, skirtingam periodui. Būtent dėl šių priežasčių atsiranda skirtingi kelionių planavimo įpročiai. Vieniems priimtina planavimą patikėti profesionalams – kelionių agentūroms, kitiems nėra nieko maloniau nei savarankiškai suplanuota kelionė.Visus kviečiame pasidalinti savo kelionių planavimo ypatumais!