Svetingųjų gruzinų kultūroje maistas užima labai svarbią vietą – nuo pačių seniausių laikų gruziniška virtuvė išlaikė savas tradicijas.

Apsilankius netikėtiems svečiams, gruzinai visada turės paruošę užkandžių: vytintos jautienos ir namų gamybos sūrio. Alkanam ir tuščiu skrandžiu išeiti iš gruzinų šeimos namų yra tiesiog neįmanoma! Vien jautiena ir sūriu vaišių stalas nesibaigia, nuo patiekalų gausumo ir skanumo net kojos linksta! Kokie jie? Pasidomėkime!

GRUZINIŠKI UŽKANDŽIAI

  • Badrijani – populiariausias gruziniškas užkandis. Tai keptų baklažanų suktinukai su graikinių riešutų įdaru, užkandis dekoruojamas su kalendra ir gaiviomis granatų sėklomis.
  • Ajapsandali – kaukazietiška alternatyva “ratatouille”. Tai šaltas daržovių troškinys, gaminamas iš baklažanų, pomidorų, bulvių ir raudonųjų pipirų, gardinamas įvairiais prieskoniais: česnakais bei įvairiomis žolelėmis.
  • Lobio – krosnyje troškintos pupelės, patiekiamos moliniuose induose su žolelėmis.
  • Gruziniška duona Puri – tradicinė kanojos formos duona, kepama molinėje krosnyje. Tešla yra prilipdoma prie krosnies sienos, krosnis uždaroma dangčiu.

GRUZINIŠKOS SRIUBOS IR KARŠTI PATIEKALAI

Kharcho – tiršta sriuba su ryžiais, daržovėmis ir jautiena, puikiai tinkanti šaltai žiemos dienai. Tradiciškai sriuba gaminama su jautiena, tačiau galima rasti įvairių variacijų tiek su aviena, tiek su kiauliena. Sriubai tirštumo suteikia smulkinti riešutai, o skonio ryškumui – įvairios žolelės ir prieskoniai.

  • Chikirtma (čichirtma) – lengva, šiltai vasaros dienai tinkanti, sriuba. Tai lyg vištienos sultinys, pagardintas česnakais, cinamonu, kalendra ir citrinų sultimis.
  • Khachapuri – tikriausiai populiariausias ir beveik visiems žinomas gruziniškas patiekalas. Tai plokščia duonelė su sūrio įdaru, kurio visada būna be galo daug. Kiekvienas Gruzijos regionas turi skirtingą khachapuri variantą: su sūriu ne tik viduje, bet ir ant viršaus, su skystu kiaušinio tryniu ir sviesto gabaliuku, su mėsos ar žolelių įdaru. Tai tikra kalorijų bomba!
  • Khinkali – dideli ir sotūs koldūnai, patiekiami su mėsa, bulvėmis, grybais arba sūriu. Įdomu tai, jog šis patiekalas valgomas TIK RANKOMIS!
  • Mtsvadi – dar kitaip mums žinomi šašlykai. Vienas seniausių kaukazietiškų patiekalų, švenčių metų randamas pas kiekvieną šeimą ant stalo.

GRUZINIŠKI DESERTAI

  • Churchkhela – ne tik desertas, bet ir populiarus suvenyras, kurį rastumėte kiekviename Gruzijos turguje. Šis desertas gaminamas iš graikinių riešutų, kurie pakartotinai panardinami į vynuogių sulčių, miltų ir medaus mišinį.
  • Tklapi – itin paprastas, bet labai gardus desertas: išdžiovintos, su miltų pagalba sutirštintos, vynuogių sultys. Sulčių masė plonai ištepiama ant skardos ir kepama tol, kol lieka plonas, valgomas “audekliukas”.

Svajojate paragauti šių visų patiekalų patys? Kodėl gi ne! Ieškok pigių skrydžio bilietų į Gruziją Skrendu.lt puslapyje!