Prakalbus apie Pietų Italiją ar, taip vadinamą, Italijos „kulną“, asociacijos kyla įvairios – čia vieni turistai keliauja išvysti „tikrosios“, ne modernios Italijos, kiti – kryptį renkasi dėl ekonominių priežasčių. Ne paslaptis, jog čia galima susiplanuoti tokias atostogas, kurių metu skaičiuojamos bus ne išlaidos, bet termometro stulpelio dalys.

Šiai trumpai nuotaikingai patirčiai ryžosi ir Italiją iki pirštų galiukų įsimylėjusi Skrendu.lt komandos narė Dovilė. Jos pasakojimas be saldžių žodžių – tiesiai Jums prieš akis. Kelionių mylėtojai, ar Jūs pasirengę atvirai išpažinčiai? Nerkime!

Kuo patrauklus Apulijos regionas?

Savo kelionei į Barį pasirinkome 4 nakvynių poilsį. Čia, kaip ir visur, renkantis gyvenamąją vietą, galioja paprastas principas – kas pirmesnis, tas gudresnis. Šiame regione, užsisakant iš anksto, už 15-20 eurų per naktį, žmogui įmanoma apsistoti vilose ant jūros kranto ar namukuose ant uolų su neįtikėtinu vaizdu. Mes išsirinkome apartamentus centrinėje miesto dalyje, netoli pagrindinės stoties ir tai tapo mūsų atspirties tašku, kuriame prasidėjo kelionė regioniniais traukiniais po aplinkinius miestelius.

Braletta miestelis pražysta vakarėjant

Pirmąją kelionės dieną aplankėme Braletta miestelį. Tai gilią istorinę patirtį sauganti vietovė, vos išlipus iš traukinio jautiesi lyg nusikėlęs į senovę. Sako, kad istorikai pamatyti čia esančių objektų plūsta iš viso pasaulio! Šįkart mus miestelis suviliojo paplūdimio barų gausybe, tačiau teko šiek tiek nusivilti – dirbtinio smėlio paplūdimiai jūros vandenį padarė drumzliną, o dirbtinai tvarkinga eile susodintos palmės kūrė Turkijos paplūdimių atmosferą. Tiesa, geriant čia gaminamą vyną bei užkandžiaujant jūros gėrybėmis, nusprendėme palaukti vakaro – girdėta informacija pasitvirtino – šis miestelis dėmesio vertas yra būtent sutemus, kai nuo senovinių pastatų krentanti šviesa apgaubia ant jūros kranto vakarieniaujančius žmones.

Polignano A Mare – it iš atviruko

Antrąją kelionės dieną teko rinktis – ar vykti į šiek tiek toliau įsikūrusį ir keliautojų dažnai rekomenduojamą Lecce ar visgi apsilankyti vos 20 minučių traukiniu nuo Bario nutolusiame Polignano A Mare. Išsirinkom pastarąjį, bilietas ten nuvykti kainavo vos 2 eurus, o tik išėjus iš stoties atsivėrė stulbinantys vaizdai – namai čia išmarginti įvairiomis pastelinėmis spalvomis, apžvalgos aikštelės atsiveria į uolėtus paplūdimius, o ant tų pačių uolų įsikūrę restoranai kviečia pasivaišinti ką tik iš jūros atkeliavusiomis gėrybėmis ar vyno taure. Tai – tikroji svajonių Italija, atsiverianti tarsi nuo atvirukų – siauros, automobiliams neįveikiamos gatvelės, galybė aukštų, vis kur nors vedančių laiptų, maži restoranėliai ir suvenyrų dirbtuvėlės. Vaikščioti čia, atrodo, takelių nepritrūktų niekada, tačiau mes šią kryptį pasirinkome ir dėl dar vienos turistų pamėgtos pramogos – šokinėjimo nuo uolų. Prisipažinsiu, kojos pradėjo drebėti jau vien plaukiant link akmenuotų kalnų, prie kurių nėra prisilietusi žmogaus ranka. O ką jau kalbėti apie saugumą… Klaustumėte, ar verta? Dar ir kaip!

Visko kupinas, tačiau ne visiems širdį ar akis glostantis Baris

Paskutiniąją kelionės dieną turistavome pačiame Baryje. Termometro stulpeliams mušant temperatūrą virš trijų dešimčių vis tiek pasilikome prie pradinio plano – miestą apžiūrėti vaikštant pėsčiomis su papildomu litru vandens rankose. Vienos dienos pamatyti viskam, kas ten yra – visiškai užtenka. Pirminis įspūdis – čia galima rasti visko: minimalia prabanga dvelkiančios gatvės persipina su gamyklų ir autoservisų pilnais skersgatviais, o pasisukus į kitą pusę – gali pamatyti ir tikrą Italiją – spalvotus balkonus ir juose besiplaikstančius skalbinius. Ant jūros kranto įsikūrę restoranai priešakyje turi nuostabią panoramą, tačiau užtenka pasisukti ir horizonte pamatysi rūkstančius kaminus. Kartu su bendrakeleivėmis sutarėme – čia pasilikti ilgiau nenorėtume.

Paplūdimiadieniai

Paskutinė tema – paplūdimiai. Kai prognozuojamas karštis siekia aukštumas, pirmas daiktas, ką keliautojai dedasi į lagaminą – maudymosi kostiumėlis. Šiose apylinkėse rasti, kur jį panaudoti – labai nesudėtinga. Tiesa, kiekvienas paplūdimys skirtingas, Barletta miestelio dirbtino smėlio paplūdimiai yra drumzlini, nešvarūs, tačiau dažnai stipriai banguoti. Polignano A Mare vanduo skalauja uolas – jis ramus, o jo sūrumas leidžia atsigulti ir nors į rankas laikraštį imti. Pačiame Bario mieste – miesto paplūdimys tvarkingas, galima rasti ir smėlio, ir akmenų. Čia vandens lygis gan ilgą laiką vos siekia kelius ir tai leidžia brendant per jūrą lengvai atsidurti ant keliasdešimt metrų nuo kranto nutolusių didelių akmenų: ten, iš visų pusių, Tave skalauja jūros vanduo ir sukuria tikrą poilsio oazę.

Rekomendacijos? Bario regioną neabejotinai pamils ramesnio poilsio mėgėjai. O patį Barį, kaip kelionių kryptį, rekomenduočiau šeimoms, ypatingai – keliaujančioms su vaikais. Labai lėtai gilėjantys krantai, nebrangūs restoranai bei nedidelis turistų kiekis užtikrins ramų ir kokybišką poilsį.