Vieni svajoja apie Kroatiją, nes net 2 600 valandų per metus čia šviečia saulė, kiti nori pasivaikščioti po “Games of Thrones” („Sostų karai“) filmavimo aikšteles, bet greičiausiai visus vienija noras pasimėgauti Adrijos jūros pakrante, kuri džiugina malonia temperatūra, švara ir žinoma – neįtikėtinu skaidrumu.

Adrijos jūros skalaujama valstybė Balkanų pusiasalyje keliautojus stebina nuostabia gamta – krištolo skaidrumo vanduo, galybė susipynusių upių bei ežerų ir, žinoma, besidriekiantys kalnai. Poilsiaujant prie jūros, galima paskanauti šviežių, ką tik iš jūros ištrauktų, jūros gėrybių ir avių pieno sūrių, kurie, teigiama, kad skoniu bei kokybe prilygsta, o gal net ir aplenkia prancūziškus sūrius. 

Atostogos Dubrovnike

Skalaujamas Adrijos jūros Dubrovniko miestas yra vienas lankomiausių Kroatijoje ir drąsiai gali vadintis tikru poilsiautojų rojumi. Be nuostabaus miesto senamiesčio, raudonų pastatų stogų, čia gausu ir gamtos stebuklų: žydros jūros paplūdimiai, parkai, kurie tinka romantiškiems pasivaikščiojimams ar kalnai, nuo kurių atsiveria kerinčios panoramos.

Šalia miesto galima aplankyti ir netoliese esančias salas, į kurias kasdien kursuoja laiveliai, o kur dar jaukūs restoranėliai, siūlantys neapsakomo skonio patiekalus ar tiesiog besišypsantys žmonės gundantys jus išgerti čia pat išspaustų apelsinų sulčių.

Rekomenduojame aplankyti:

Dubrovniko miesto siena – dar XII–XVII amžiuje pastatyta siena yra 25 m aukščio ir 1940 m ilgio. Sienos apsaugą stiprina Minčetos, Bokaro, Lorenso ir Revelino fortai. Realybėje išvydę didingą miesto sieną, įspūdžių pasisemsite su kaupu!

Sergijaus kalnas nuo kalno viršūnės galima pamatyti visą senamiesčio panoramą bei Adrijos jūros bei aplink išsidėsčiusių salelių grožį. Į kalną lipti pėsčiomis trunka apie pusantros valandos, tačiau galima užkilti keltu arba važiuoti automobiliu. 

Lokrumo sala – mėgstantiems ramybę ir norintiems pabėgti nuo miesto šurmulio ši sala paliks didžiausią įspūdį, čia galima rasti gražių įlankų ir paplūdimių, pasivaikščioti po botanikos sodus, aplankyti Benediktų vienuolyną ir Karališkąją pilį.

Rekomenduojami viešbučiai atostogoms Dubrovnike:
Jaukus VIS 3* viešbutis ant jūros kranto su atsiveriančiu vaizdu į pakrantę. Viešbutyje teikiamos automobilių bei giluminio nardymo įrangos nuomos paslaugos, svečiai gali užsisakyti ekskursiją po miestą su profesionaliais gidais ir vos per 15 min pasiekti Dubrovniko miestą. 

Daugiau informacijos apie viešbutį rasite čia >>

– Viešbutis Sun Gardens Dubrovnik 5* įsikūręs ramioje vietoje, vaizdingame paplūdimyje, tad čia apsistoję galėsite gėrėtis Adrijos jūros ir Elaphiti salų panorama. Svečiams siūloma atsipalaiduoti viename iš 3 lauko baseinų ir naudotis nemokamu belaidžiu internetu.

Daugiau informacijos apie viešbutį rasite čia >>

– Mėgaukitės atostogomis Dubrovniko Bellevue paplūdimyje, Villa Orabelle 4* siūlo sodą ir bendrą terasą, iš kurios atsiveria nuostabus vaizdas į jūrą. Visame viešbutyje galima naudotis nemokamu belaidžiu internetu ir nemokama automobilių stovėjimo aikštele.

Daugiau informacijos apie viešbutį rasite čia >>

Tiesioginiai skrydžiai į Dubrovniką >>

Atostogos Puloje

Pula yra didžiausias Kroatijos miestas, svarbus prekybinis centras ir uostamiestis. Tai populiari turistų lankoma vieta dėl gausaus Romos imperijos palikimo – senoviniai statiniai, religiniai pastatai, gynybiniai įtvirtinimai įsipina į šiuolaikinį miesto veidą. 

Būtinai apsilankykite viename geriausiai išsilaikiusių I a. Pulos amfiteatre, kuris yra tarp šešių didžiausių išlikusių Romos amfiteatrų pasaulyje. Į svarbiausių lankytinų objektų sąrašą įtraukite Triumfo arką, Augusto šventyklą ir miesto katedrą. 

Pulos miestas yra žinomas savo vyndarystės ir žvejybos tradicijomis bei vis plačiau vystomu turizmu. Be gausybės istorinių objektų čia pilna viešbučių, pasilinksminimo vietų, barų, picerijų ir restoranų, Adrijos jūros paplūdimių.

Rekomenduojame aplankyti:

Ambrela paplūdimys Ambrela paplūdimys yra mėgstamas vietinių gyventojų ir lankytojų. Ši vieta gali pasigirti Mėlynosios vėliavos statusu ir siūlo beveik puikias sąlygas šeimoms su mažais vaikais, kurie gali saugiai žaisti ir plaukti sekliuose vandenyse. 

Brijuni nacionalinis parkas įspūdingame salyne įsikūręs nacionalinis parkas slepia ne vieną žavingą faktą: čia aptikti išlikę dinozaurų pėdsakai, Didžiojo Brijuno saloje galima apžiūrėti romėnų vilos griuvėsius, Bizantiškos pilies griuvėsius, Venecijos laikų Baltąją vilą. Taip pat saloje įkurtas muziejus, kuriame galima susipažinti su archeologiniais šios salos radiniais. Nacionaliniame parke automobilių transportas yra draudžiamas, tačiau galima išsinuomoti golfo elektromobilius arba dviračius.  

Pulos akvariumas – tai didžiausias akvariumas Kroatijoje, čia galite pamatyti gausybę vandens gyventojų: nuo jūrinių vėžlių iki ryklių, o mėgautis povandeniniu pasauliu galima tiesiai iš kavinės, begeriant kavą ar arbatą!

Rekomenduojami viešbučiai atostogoms Puloje:

Molindrio Plava Laguna 3* įsikūręs ramioje vietoje, iš kurios per 5 minutes nueisite iki „Zelena Laguna“ paplūdimio. Viešbutyje įrengti 2 dideli gėlo vandens baseinai, sveikatingumo centras ir įvairūs sporto patogumai. Viešnagės metu galėsite nemokamai naudotis visose patalpose veikiančiu belaidžiu internetu.

Daugiau informacijos apie viešbutį rasite čia >>

– Viešbutis Sol Garden Istra Plava Laguna 4* įsikūręs visai šalia paplūdimio, apsuptas žaliuojančios augmenijos, pušų ir eglių. Viešbutyje teikiamos įvairios paslaugos, veikia sveikatingumo centras, yra nusileidimo kalneliai bei didelis baseinas su deginimosi gultais ir skėčiais nuo saulės.

Daugiau informacijos apie viešbutį rasite čia >>

Įsikūrusi Puloje, 400 m nuo Stoja paplūdimio ir 550 m nuo Valkanės paplūdimio, Villa Oria 5* siūlo lauko baseiną ir oro kondicionierius. Vila turi privatų baseiną, sodą, kepsnines, nemokamą belaidį internetą ir nemokamą automobilių stovėjimo aikštelę.

Daugiau informacijos apie viešbutį rasite čia >>

Tiesioginiai skrydžiai į Dubrovniką >>

Atostogos Makarskoje

Vaizdinga pakrantė, įsikūrusi žavingoje Biokovo kalno papėdėje. Čia visuomet vyrauja švelnaus Viduržemio jūros regionui būdingas klimatas, todėl vietos gamta neleidžia akims pailsėti visus metus. 

Žiemos čia gana šiltos, o vasarą gaivina lengvas jūros vėjelis. Tai puiki vieta ne tik poilsiui, bet ir kitoms įvairioms atostogų veikloms: kopimas į kalnus, parasparniai, kalnų dviračių trasos ir nuostabios įlankos plaukioti. 

Sezono metu čia gausu pramogų ir ieškantiems linksmų vakarėlių pakrantės baruose bei klubuose. Tiek oro, tiek vandens temperatūra vasarą čia nenukrinta žemiau nei iki 20 laipsnių šilumos. Neretai Makarska, laikoma aktyvių poilsiautojų vieta.

Rekomenduojame aplankyti:

Makarskos prieplauka ši vieta puikiai tinka pamatyti tikrąjį Kroatijos gyvenimą, prieplauką dažnai lanko ne tik turistai, bet ir patys kroatai. Būtinai prisėskite viename iš prieplaukoje esančių restoranėlių ir išgerkite kavos besigrožėdami vaizdu į jūrą. Mėgstantiems naktinius klubus čia taip pat bus ką aplankyti!

Makarskos observatorija pačiame miesto centre, ši observatorija pastatya kalvos viršūnėje ir pušynų apsuptyje. Vakarais iš šios vietos atsiveria pasakiškos panoramos bei galimybė pamatyti žvaigždes ir naktinį dangų. Kiekvieną rugpjūtį observatorija kviečia stebėti žvaigždžių lietų!

Nugal papludimys – tai vienas gražiausių papludimių ne tik Kroatijoje, bet ir visoje Europoje. Krištono skaidrumo vanduo bei smulkaus žvyro papliūdimiai pakeri kiekvieno poilsiaujančiojo širdį.

Rekomenduojami viešbučiai atostogoms Makarskoje:

– Ramioje kurorto vietoje, apsuptoje pušyno ir vos už keleto žingsnių nuo nuostabaus Punta Rata paplūdimio esantis Bluesun Maestral 3* siūlo puikias atostogas Kroatijoje. Viešbutyje teikiamos įvairios paslaugos, o į restorano valgiaraštį įtraukti įvairūs kroatiški ir Dalmatijos regiono valgiai.

Daugiau informacijos apie viešbutį rasite čia >>

– Įsikūręs Zadare, už 300 m nuo Maestrala paplūdimio ir 1,2 km nuo Uskok paplūdimio, Apartment Maraska 3* siūlo numerius su oro kondicionieriais, balkonais ir nemokamu belaidžiu internetu bei terasa.

Daugiau informacijos apie viešbutį rasite čia >>

Zadare, už 1,2 km nuo Uskok paplūdimio ir už 1,8 km nuo Borik paplūdimio, įsikūrusiuose apartamentuose su sodu ir terasa Charming Maraska 3* yra oro kondicionierius ir veikia nemokamas belaidis internetas. Svečiams skirtas kiemelis ir vaikų žaidimų aikštelė.

Daugiau informacijos apie viešbutį rasite čia >>

Tiesioginiai skrydžiai į Dubrovniką >>

Atostogos Splito Rivjeroje

Pakrantėje išsidriekę vaizdingi smulkaus žvyro paplūdimiai, vietomis pasipuošę įspūdingomis uolomis. Ši Kroatijos dalis žavi ir nuostabia kalnų panorama, ir vynuogynais, žėrinčiomis pakrantėmis, taip pat viena už kitą įdomesniais miestais ir miesteliais.

Rekomenduojame aplankyti:

Marjan kalva kalvos viršūnėje galite pamatyti visą Splito pusiasalio grožį ir pasimėgauti kalvą apsupusiais pušynais. Kalva yra 170 m aukščio ir geriausiai pasiekiama nuo vakarinės promenados pusės.

Splito promenada Riva ilga ir moderni pakrantė, greičiausiai sukurta leisti gražiausius atostogų vakarus: iš restranėlių iki nakties sklinda muzika, po palmėmis glaudžiasi poros, žmonės mėgaujasi vynu ir švelniu brizu.

Diokletiano rūmų rūsiai – kadaise tarnavę kaip maisto atsargų bei vyno saugykla, dabar jie ūžia nuo turistų bei prekeivių. Splitas kaip ir Dubrovnikas buvo pasirinktas filmuoti „Sostų karų“ serialą. Spėkite, kur Deneris Targarian laikė savo drakonus? Žinoma, erdviuose rūmų rūsiuose!

Rekomenduojami viešbučiai atostogoms Splite:

– 2016 m. visiškai restauruotas viešbutis Amadria Park Hotel Jure 4* įsikūręs pajūryje, iš kurio galima nukeliauti tiesiai į paplūdimį, 4,5 km nuo Šibeniko. Siūlomas nemokamas naudojimasis lauko baseinu. Terasoje yra restoranas, kuriame patiekiami valgiai.

Daugiau informacijos apie viešbutį rasite čia >>

– Splito centre, šalia Bacvice paplūdimio ir Ovcice paplūdimio, Apartment Ivan 3* siūlo nemokamą belaidį internetą, oro kondicionierius ir buitinius patogumus, tokius kaip viryklė ir virdulys bei balkonas.

Daugiau informacijos apie viešbutį rasite čia >>

– Splite, už 1,2 km nuo Obojena Svjetlost ir 1,2 km nuo Bacvice paplūdimio įsikūrusiuose apartamentuose Nives 5* pajūryje siūlomi numeriai su nemokamu belaidžiu internetu, oro kondicionieriais ir barais. 

Daugiau informacijos apie viešbutį rasite čia >>

Tiesioginiai skrydžiai į Dubrovniką >>

Atostogos Zadare

Dalmatijos pakrantėje įsikūręs pietinės Kroatijos kurortas, stebinantis istorinės reikšmės objektų gausa. Zadaras Kroatijoje yra vienas svarbiausių miestų, turintis uostą ir gerai išvystytą turizmo infrastruktūrą. 

Poilsiaudami Zadare, būtinai pasivaikščiokite po senamiestį, pasigėrėkite žmogaus rankomis sukurtu šedevru – jūros vargonais! Laisvesnę popietę užsukite į archeologijos muziejų. Žinoma, Zadaras jus stebins ne tik istoriniais objektais, bet ir šiltomis Adrijos jūros bangomis! Žavingą pakrantę skalaujančios bangos leis užsimiršti ir maloniai pailsėti.

Rekomenduojame aplankyti:

Karalienės paplūdimys Idiliškas paplūdimys, skirtas šeimoms su mažais vaikais, „Queen’s Beach“ (dar žinomas kaip „Ninska Laguna“) yra trijų kilometrų ilgio, esantis Nin lagūnoje Zadare. Paplūdimys yra beveik visiškai apsemtas seklaus vandens, todėl jis puikiai tinka mažiems vaikams. 

„Saulės pasveikinimas“ tai kosmoso modelis ant grindinio, čia galite išgirsti vienintelius pasaulyje jūros vargonus. Kuo stipriau vanduo jūroje banguose, tuo garsiau groja vargonai!

Šv. Anastasijos katedra bažnyčia tituluojama bene didžiausia mieste. Dailus fasadas ir niekuo jam nenusileidžiantis vidaus interjeras palieka tik geriausius įspūdžius. Paėję kiek toliau nuo katedros pamatysite aikštę, kurioje jau penkis šimtmečius stovi penki simboliniai šuliniai.

Rekomenduojami viešbučiai atostogoms Zadare:

Apartments Villa Karla 4* – šalia pėsčiųjų tilto, kuris veda į Zadaro senamiestį, įsikūręs viešbutis siūlo praleisti nepamirštamas atostogas Zadare. Apsistoję čia gyvensite erdviuose kambariuose su didele svetaine ir virtuve, kurioje patys galėsite paruošti valgį, moderniu vonios kambariu su voniomis arba dušais ir plaukų džiovintuvais. Kambaryje veikia nemokamas belaidis internetas, yra oro kondicionierius bei kabelinės televizijos kanalus rodantys televizoriai. Viešbutje yra terasa su lauko baldais, kurioje galėsite pailsėti.

Daugiau informacijos apie viešbutį rasite čia >>

– Zadare įsikūrusiame 4* viešbutyje Falkensteiner Club Funimation Borik yra lauko ir vidaus baseinai bei sveikatingumo centras su įrengta treniruoklių sale, sauna, sūkurine vonia ir soliariumu, atliekami masažai. Viešbutyje yra sodas, įrengtos teniso ir paplūdimio tinklinio aikštelės, siūlomos vandens sporto pramogos. Viešnagės metu siūloma naudotis nemokamu belaidžiu internetu.

Daugiau informacijos apie viešbutį rasite čia >>

Falkensteiner Hotel & Spa Iadera 5* – tai aukštos klasės aptarnavimą ir komfortą siūlantis viešbutis Zadaro kurorte. Atostogų metu galėsite mėgautis atpalaiduojančia, šiuolaikiška ir stilinga atmosfera. Viešbučio svečiai laukiami didžiausią visoje Kroatijoje sveikatingumo zoną turinčiame (apie 6 000 kv. metrų ploto) SPA – Acquapura

Daugiau informacijos apie viešbutį rasite čia >>

Tiesioginiai skrydžiai į Dubrovniką >>

Kroatijoje būtinai paragaukite:

– Šviežia žuvis (riba) – vienas pagrindinių pakrantės restoranėlių valgių. Ką tik pagauta žuvis kepama ant grotelių. Čia galima rasti ir įvairių rūšių jūros gėrybių: midijų, kalmarų, austrių ir net omarų.

– Peka – tai net 3–4 valandas gaminamas mėsos ir bulvių patiekalas, kepamas apvaliame inde. Į jį dedamos stambiai pjaustytos bulvės, o ant jų suguldomi didžiuliai mėsos gabalai (dažniausiai naudojama aviena, veršiena arba kiauliena). Ingredientai gausiai apipilami alyvuogių aliejumi, beriama druskos ir pipirų, taip pat šviežių žolelių. Tuomet indas uždengiamas apvaliu dangčiu, o aplink indą ir ant jo dangčio dedamos karštos žarijos, kurios kepant vis papildomos, kad inde būtų palaikoma reikiama temperatūra. Dėl lėto ir ilgo kepimo mėsa būna sultinga, be galo gardi ir su švelniu dūmų skoniu.

– Dalmatinski pršut rūkytas ir vytintas kumpis su prieskoniais ypač mėgstamas Dalmatijos regione.

– Paški Sir dar kitaip vadinamas Pago sūriu (nes yra gaminamas Pago saloje) šis gardėsis yra vienas iš labiausiai vertinamų sūrių Europoje. Išskirtinio skonio kietasis, riebus sūris tiesiog tirpsta burnoje. Sūris gaminamas iš avių pieno, o tuomet mažiausiai metus yra brandinamas. Išskirtinio skonio sūris sukuria idealaus skonio harmoniją su aukščiau aprašytu dalmatinski kumpiu, o jeigu dar šalia alyvuogės…

– Buzara – jūros gėrybių gerbėjams: šviežių žolelių padaže kaitinamas Dalmatijos regionui būdingas firminis krevečių, kaitinamų su pomidorais bei svogūnais, patiekalas. 

– Kulen – gausiai gardintas raudonaisiais pipirais tradicinis saliamis būna itin pikantiško skonio. Kulen patiekiamas su sūriu, pomidorais, paprika, daržovėmis.

– Pajūryje populiarus kroatiškas raudonasis vynasMerlot, Kabernet, Teran, Opoplo, Dingačpostup, Plavac. Iš baltųjų vynų populiarūs Muskat, Malvazija, Pinot, Kujundžuša, Pošip, Žlachtina. Žemyninėje šalies dalyje – Rizling, Burgundac, Graševina, Traminac. Kaimeliuose gaminama įvairaus namų vyno – domace vino. Kroatijoje didelė pasiūla vietinio pietų stalo vyno, jis nebrangus ir labai kokybiškas!

P.S. Vandenį iš čiaupo gerti saugu visuose Kroatijos regionuose.

Tiesioginiai skrydžiai Vilnius – Dubrovnikas – Vilnius

Jau nuo praėjusių metų aviakompanija airBaltic džiugina lietuvius pigiais, greitais ir patogiais tiesioginiais skrydžiais iš Vilniaus į Kroatijos atostogų sostinę Dubrovniką, bilietus galite rinktis čia: Visi skrydžiai į Dubrovniką >>

Beliko išsirinkti kelionės datą, labiausiai sužavėjusį miestą ir įsimylėti unikalią Kroatiją, nes mes ir vėl keliausime!