Praėjo 5 mėnesiai po to, kai Lenkijos oro linijų bendrovė LOT pradėjo vykdyti tiesioginius skrydžius iš Vilniaus į Londono Sičio oro uostą (London City – LCY). Skrydžių bendrovės ir oro uosto duomenimis, šią lokaciją jau spėjo pamėgti ne tik verslininkai, bet ir trumpoms atostogoms atvykstantys keliautojai. LOT kartu su bilietų pardavimo sistemos „Skrendu.lt“ analitikais pasidalino skaičiais apie tai, kas dažniausiai renkasi šį oro uostą ir kaip keičiasi keleivių portretas.

Daugiau turistų

Londonas turi šešis pagrindinius oro uostus: City, Gatwick, Heathrow, Luton, Stansted ir Southend. Londono Sičio (City) oro uostas yra arčiausiai miesto centro – vos už 18 km, netoli Docklands rajono. Nuo centrinėje miesto dalyje įsikūrusių bankų iki šio oro uosto nuvykti galima vos per 20 minučių. Šiame oro uoste dažniausiai sutiksite prabangius kostiumus vilkinčius klerkus, tačiau jie jau nebėra vieninteliai šio oro uosto lankytojai.

Rugsėjo mėnesį Lenkijos skrydžių bendrovės LOT atstovai Lietuvos kelionių organizatoriams pristatė ne verslo, bet pramoginių ir poilsinių skrydžių keleiviams skirtas galimybes greitai pasiekti Didžiosios Britanijos sostinę. Kad Londono Sičio oro uostas kryptingai kviečia jo paslaugomis naudotis ne tik darbo reikalais, bet ir turistauti po Angliją atvykusius keliautojus, patvirtina ir šio oro uosto atstovai.

„Itin didelis dėmesys jau dabar yra skiriamas keliautojams, taupantiems laiką ir norintiems tiek Londoną, tiek kitas kryptis pasiekti kaip įmanoma greičiau ir patogiau. Patogumo nuginčyti nepavyktų – Londono Sičio oro uostas yra apie 18 kilometrų atstumu nuo centro, tai reiškia, jog pasiekti žymiausias lankytinas vietas Londone užtrunka vos 20–25 minutes, o tuo tarpu kiti oro uostai nuo Londono centro yra nutolę bent 60 minučių atstumu”, – teigia Londono Sičio oro uosto pardavimų vadovė Anne Doyere.

Verslo keleivių ir vyrų – kone dvigubai daugiau

Kaip rodo statistika, verslo atstovai šio oro uosto slenkstį peržengia dažniau: verslo reikalais į Londono Sičio oro uostą atvyksta iki 56% keleivių, o laisvalaikio praleidimui – 38%. Tik 6% keliautojų renkasi šį oro uostą dėl kitų priežasčių: lanko draugus, gimines, keliauja į seminarus arba mokymus. Įdomu ir tai, kad, 2019 metų duomenimis, Londono Sičio oro uoste net 61% keleivių buvo vyrai, o tik 39% – moterys.

Ar verslo segmentas šį oro uostą renkasi tik dėl puikios oro uosto geografinės padėties? Dėl to galima būtų diskutuoti. Pasak „Skrendu.lt“ lėktuvo bilietų ekspertės Neimintos Kiškytės, viešai kalbama, kad Lenkijos oro linijų bendrovės LOT naujos krypties sėkmę smarkiai nulėmė patogus kelionės laikas. Skrydžiai su Lenkijos oro linijomis vykdomi 2 kartus per dieną: iš Vilniaus išskrendama 6:35 vietos laiku, o grįžtama jau po 23 valandos. Tiesa, naktį, savaitgaliais ir šventinėmis dienomis arti Londono centro įsikūręs oro uostas būna uždarytas – taip siekiama sumažinti orlaivių keliamą triukšmą mieste. Dėl šios priežasties skrydžiai į šį oro uostą galimi tik šeštadienį ryte, o grįžimas – jau tik sekmadienį vakare. Kita vertus tai yra puiki galimybė savaitgalio išvykai.

Vienas geriausių oro uostų pasaulyje

Pasak oro uostą aplankiusios lėktuvo bilietų pardavimo sistemos „Skrendu.lt“ atstovės N. Kiškytės, Londono Sičio oro uostas stebina savo organizuotumu. Personalas suinteresuotas, kad kelionė būtų kuo malonesnė ir greitesnė. Nuo lėktuvo pasiekti traukinį, vežantį iki miesto centro, einant ramiu žingsniu užtrunka vos 15 minučių.

Kokybišką ir greitą aptarnavimą Londono Sičio oro uoste yra įvertinusios ir tarptautinės kompanijos. Oro uostas yra gavęs vienos žymiausių pasaulio oro linijų ir oro uostų tyrimų organizacijos „Skytrax“ apdovanojimus – keleiviai tiek 2018, tiek 2019 metais Londono Sičio oro uostą įvertino kaip vieną geriausių oro uostų pasaulyje.

Savaitgalio išvykos į Londoną

Londono pristatinėti nereikia net ir retai skraidančiam keliautojui. Miestas žymus savo kultūra, mada, muzika ir aukštais verslo centrais. Pamatyti žymiausius lankytinus objektus, pasivažinėti dviaukščiu autobusiuku ar paskambinti iš Londono simboliu tapusios raudonos būdelės pabandė ir su LOT delegacija su oro uostu susipažinti atvykę Lietuvos kelionių organizatoriai. Pasak „Skrendu.lt“ komunikacijos specialistės Snieguolės Valiaugaitės, Londonas visuomet įdomus tiek pirmą kartą atvykstantiems, tiek ir tiems, kurie jau gerai išvaikščioję miesto gatves.

„Norint pamatyti ir pajusti miesto dvasią vienos dienos tikrai neužtenka, būtina nuvykti bent savaitgaliui. Keliautojų įpročius stebinčio Londono Sičio oro uosto duomenys rodo, jog net 40% keleivių atvyksta trumpam, 1–3 dienų vizitui, o 3–7 dienų trukmės kelionę renkasi apie 32% atvykstančiųjų. Skrendant į šį oro uostą patogu tai, kad pati kelionė nesugaišta daug laiko ir jo daugiau lieka pramogoms ir lankytiniems objektams – diena nepraeina veltui“, – teigia S. Valiaugaitė.

Naujas maršrutas sparčiai populiarėja

Keliautojus, skrendančius į Londoną, Lenkijos oro linijų bendrovė pasitinka naujai įsigytais 4 „Embraer E190“ orlaiviais. Tiesa, Londono Sičio oro uoste leistis gali tik panašaus dydžio lėktuvai, nes pakilimo ir nusileidimo takas yra gana trumpas (1500 metrų). LOT stiuardesės skrydžio metu nemokamai siūlo kavos, arbatos, vandens bei šokoladinį batonėlį energijai palaikyti.

„Kelionių organizatoriai juokauja, kad Londonas dar niekada nebuvo taip arti, o mes pastebime, kad užklausų dėl skrydžių į Londono Sičio oro uostą sulaukiama vis dažniau”, – teigia Skrendu.lt lėktuvo bilietų ekspertė N. Kiškytė. Jau ne vienerius metus Londonas yra pati populiariausia skrydžių kryptis Lietuvoje, nors savaitgalinėms kelionėms populiarumu vejasi Kijevas. Kelionių organizatoriai tikisi, kad turistų srauto ypatingai nepaveiks ir Brexit sprendimai.