Ar žinojote, kad tokioje nedidelėje šalyje kaip Šveicarija telpa net 7 tūkst. įspūdingų ežerų, o du trečdalius teritorijos užima kalnai?! Todėl dabar turėtų suklusti visi gamtos mylėtojai norintys paganyti akis į neaprėpiamus, tarsi iš atviruko viršelio, peizažus ir ruoštis nuotykiams, kurių garantuojame parsivešite ilgam. Ir jei norite aplankyti Šveicariją visai nebūtina būti užkietėjusiu gamtos aistruoliu, veiklos tikrai nestigs ir aktyvių pramogų mėgėjams, kadangi čia puikiai išvystyti slidinėjimo kurortai, vyksta įvairūs karnavalai ir šventės, o nepakartojama šalies virtuvė ir tikro šokolado skonis privers maloniai nustebti. Nuostabioji Šveicarija nepalieka abejingų! 

Prieš vykstant į Šveicariją rekomenduojame žinoti:

Sostinė: Bernas

Didžiausi miestai: Ciurichas, Ženeva, Bazelis, Liucerna.

Kalba: šalyje vyrauja kalbų įvairovė, skirtinguose regionuose gyventojai kalba: vokiečių, prancūzų, italų ir retoromanų kalbomis. Taigi, norint iš arčiau pažinti vokišką santūrumą, prancūzišką eleganciją ir itališką impulsyvumą – tereikia aplankyti Šveicariją ir atrasti kultūrinį spalvingumą.

Pinigai: Šveicarijos frankas. Frankai konvertuojami kursu:  1 CHF = 0,91 EUR

Klimatas: visai nesvarbu keliausite žiemą ar vasarą, visais metų laikais būsite nustebinti, belieka tik nuspręsti ką norėsite veikti. Šalies klimatas švelnus, nebūna didelių kontrastų. Vasaros sezonas šiltas, tačiau drėgnas, temperatūra vidutiniškai pakyla iki +23°C. Pavasaris puikus metas norintiems pasigrožėti  bundančia gamta. Žiema Šveicarijoje būna šalta, sausa ir snieguota, orai lepina slidinėjimo aistruolius. Slidinėjimo sezonas prasideda gruodžio mėnesį ir tęsiasi iki pat kovo vidurio.

Transportas: Šveicarija gali didžiuotis vienu labiausiai išvystytu geležinkelio tinklu visoje Europoje, dėl šios priežasties keliauti šalyje itin patogu. Reguliariai kursuoja modernūs autobusai bei vaizdingus maršrutus siūlantys traukiniai. Keliauti viešuoju transportu itin geros sąlygos jaunimui iki 25 metų, kadangi  kelionės nuo 19 val. Iki 5 val. ryto NEMOKAMOS. Jei visgi nusprendėte šalyje keliauti automobiliu, būtinai pasirūpinkite vinjete (kaina svyruoja nuo 20 iki 40 Eur). Tačiau norintiems sutaupyti siūlome keliaukite autobusu ar traukiniu, ne veltui ir patys šveicarai mielai renkasi keliones viešuoju transportu. Patogiausias būdas iš Lietuvos pasiekti Šveicariją yra lėktuvu, skrydžiai vykdomi Vilniaus oro uostas – Ciuricho oro uostas

Kainos: Šveicarija yra viena iš brangiausių Europos šalių. Daugiausiai turistai moka už  apgyvendinimą, susisiekimo paslaugas viešuoju transportu, maistą ne namuose, kuris čia labai brangus. Kainos restoranuose, baruose, kavinėse ar maisto parduotuvėse gerokai didesnės nei kaimyninėse šalyse. 

Maistas: nors maisto kainos gana didelės, restoranai kviečia paragauti įvairių tradicinių patiekalų. Atvykus į Šveicariją būtinai rekomenduojame išbandyti sūrio fondiu, paskanauti keptų sūrio rutuliukų, sūrių karaliumi praminto Emmental sūrio, šveicariškų makaronų su bulvėmis, sūriu ir karamelizuotais svogūnais bei kitų gaminių, kurių pasirinkimas labai platus. Smaližiams Šveicarijoje labai patiks! Šalis garsėja saldumynų įvairove. Šokoladai, obuolių pyragas, rageliai, trapūs sausainiai, sūrio pyragas, ir tai tik dalis skanumynų, kuriuos labai mėgsta tiek vietiniai, tiek turistai. 

Apgyvendinimas: turbūt nereikia priminti, kad kelionė į Šveicariją nebus labai pigi, ne išimtis ir apgyvendinimo paslaugos. Vienos nakvynės kaina 2-3* viešbučiuose prasideda nuo 70 Eur,  pasirinkus atostogas praleisti prabangiame 5* viešbutyje gali tekti pakloti nemenką pinigų sumą. Jei norite sutaupyti rinkitės svečių namus ar apartamentus kur nakvynės kaina svyruoja nuo 20-35 Eur. 

Viza: Lietuvos piliečiams vykstant į šią šalį viza nereikalinga.

Kodėl verta įsimylėti Šveicariją?

1. Kalnai ir grynas oras. Visiems gerai žinoma šveicarų, ir ne tik, aistra Alplių kalnams. Tai tarsi šalies vizitinė kortelė ir net neverta dvejoti kodėl. Kadangi šalyje labai gerai išvystytas turizmas kalnuose, poilsiautojams siūlome pasivaikščioti vaizdingomis, įvairaus sudėtingumo, žygiams pritaikytomis trasomis ir atrasti natūralų gamtos grožį. Turizmas kalnuose labai gerai išvystytas. Nuostabi kalnų didybė, slėnių žaluma ir grynas oras, leis nors trumpam pabėgti nuo greito gyvenimo tempo ir pasisemti ramybės. Tad, pasirinkite patogią avalynę, paruoškite fotoaparatus ir leiskitės įkvėpti kalnų oro. 

2. Traukiniai. Kitas labai populiarus būdas pamatyti šalies grožį yra traukiniai. Kadangi Šveicarijoje itin gerai išvystyta traukinių infrastruktūra, keliautojams siūlomi aukštos kokybės, patogūs ir vieni punktualiausių visame pasaulyje traukiniai. Dėl šių priežasčių kaip pagrindinę transporto priemonę traukinius renkasi ir vietiniai gyventojai, ir turistai. Vienas iš populiariausių ir bene visame pasaulyje gerai žinomas maršrutas Glacier Express traukiniu, kuris vingiuoja ir jungia du prabangius St. Moritz ir Zermatt slidinėjimo kurortus. Kelionė vaizdingu maršrutu trunka 7 valandas, kerta beveik 300 tiltų ir pravažiuoja 90 tunelių. Taigi, jei norite aikčioti iš nuostabos, leiskitės į nepakartojamų vaizdų kelionę traukiniu. 

3. Kokybė. Apie šveicarišką kokybę kalbėti daug nereikia, užtenka paminėti kelis visiems pasaulyje gerai žinomus prekės ženklus, tokius kaip: Rolex, Toblerone, Tissot, Logitech, Swiss International Air Lines ar UBS. 

4. Sūris ir šokoladas. Tikriausiai Šveicarijoje skirtingoms sūrio ir šokolado rūšims suskaičiuoti neužtektų visų rankų pirštų. Palepinkite gomurį išskirtinio skonio, kokybiškais sūrio gaminiais, o jei esate saldumynų gerbėjas šokolado įvairovė ir platus pasirinkimas tiesiog ištirpdys jūsų širdis. 

Keliautojai dalinasi: turistinėse vietose stenkitės nepirkti šokolado, kadangi toliau esančiose parduotuvėse rasite jį daug pigesnį ir skanesnį.

5. Slidinėjimas. Vis daugiau turistų renkasi žiemos atostogas praleisti Šveicarijoje, kadangi tai viena iš populiariausių krypčių, garsėjančių puikiai išvystytomis slidinėjimo trasomis ir kurortais. Keliaukite į tarp gražių Alpių, ežerų ir miškų įsikūrusį garsiausią slidinėjimo St. Moritz kurortą, kuriame laukia aktyvios ir nuotykių kupinos žiemos atostogos!

6. Lankytinos vietos. Šveicarija gali didžiuotis ne tik kalnuotomis viršūnėmis ar gamtos peizažais, šalyje gausu lankytinų objektų, tokių kaip: Matterhorn kalnas, Šveicarijos upė, Šafhauzenas, Liūto monumentas Lucerne, Ciuricho zoologijos sodas, Lavo vynuogynų terasos, Reino krioklys – didžiausias krioklys Europoje, Šveicarijos nacionalinis parkas, Ženevos ežeras. Norint pažinti Šveicarijos kultūrą būtinai čia apsilankykite.

7. Karnavalai ir šventės. Nuostabiomis gamtos ir kalnų panoramomis išsiskiriančioje Šveicarijoje rekomenduojame sudalyvauti spalvingų oro balionų festivalyje. Turistus įspūdingi vaizdai džiugina net 9 dienas, o išskirtinio dėmesio susilaukia naktinis skrydis, kuomet padangę nušviečia oro balionų degiklių šviesa. Ne ką mažiau populiarus festivalis – Fastnacht, kuris yra ir didžiausias Šveicarijoje. Eitynių metu daugybė karnavalo dalyvių stebina įvairiomis būtybėmis išmargintomis kaukėmis ir gatvėje skambančia muzika. O jei savo atostogoms norite suteikti šiek tiek arklio galių, nevalia praleisti garsiosios Ženevos automobilių parodos! 

Net neabejojame, jog pabuvoję ir įkvėpę gryno oro Šveicarijoje, taip pamilsite kalnus, natūralią gamtą ir skaidrius ežerus, jog norėsis sugrįžti dar ne kartą. Įsimylėkite Šveicariją, kaip įsimylėjome ir mes!

Planuokite atostogas, skrydžiai į Šveicariją Skrendu.lt puslapyje.