Šiandien pramogos siejamos su prekybos centru, koncertu, spektakliu, galerija, kavine, o anksčiau – su turgumi, mugėmis ar kermošiumi. Ten ir žmonių pažiūrėdavai, ir drabužių, daiktų, maisto produktų prisipirkdavai muzikantams grojant, loterijas turgininkams siūlant…

Skrendu.lt komanda įsitikinusi, jog keliaudami apsilankę bent viename turguje sudalyvausite šventėje, kurią kuria prekiautojai: maisto, daiktų, reginių, muzikos ir idėjų įvairovė, skirtingos jų spalvos įkvepia! Skrendu.lt komandos narė Greta šiandien dalinasi savo kelionės Londone patirtimi!

Borough turgus

Tikru maisto renginiu būtų galima pavadinti seniausią Londono maisto turgų. Jis veikia jau tūkstantį metų! Pačiame miesto centre (kitoje London Bridge stotelės pusėje, netoli žymiausio dangoraižio Shard) įsikūrusiame turguje, ragauti ir pirkti žmonės traukia ne tik savaitgaliais, bet ir šiokiadieniais. Ten, pavyzdžiui, gali ramiai užbėgti pavalgyti pietų.

Rinktis yra iš ko – vietiniai čia tarp britiškų ir tarptautinių gardumynų pasiūlys firminių mėsainių, falafelių, bagečių, suktinukų ir iešmelių su marinuota mėsa. Čia apstu kepėjų, patyrusių sūrių kūrėjų ir gamintojų, taip pat marokietiškų, ispaniškų, graikiškų alyvuogių tiekėjai. Nustebinti gali ir žuvų meistrai.

Šis turgus laikomas gurmanišku: patiekalai, vynas, duona, kava, saldėsiai yra ilgus metus išlaikytos receptūros arba net kartų palikimo svarbiausioji dalis, kurią paprastai į rankas įduoda patys gamintojai, augintojai.

Borough turgus – mėgstamiausia žymiojo maisto žinovo ir šefo Jamie Oliver vieta visoje Jungtinėje Karalystėje! Norint aptikti produktų kokybę ir įvairovę, čia pati geriausia vieta.

Camdeno turgus

Camden turgus, esantis to paties pavadinimo rajone, yra kitoks. Spalvingas ne tik maisto pasirinkimu, bet ir pastatų bei parduotuvių stiliumi, siūlomų daiktų, drabužių, aksesuarų, meno kūrinių skirtingumu ir netgi jų pateikimu. Iškart juntama, kad tai itin meniška vieta, kur dominuoja kūrybiškumas, išskirtinumas, unikalumas.

Pavyzdžiui, čia gali atsidurti trankia transo muzika klientus kviečiančioje futuristinėje drabužių ir aksesuarų parduotuvėje, kur kibernetinius drabužius sau prietemoje renkasi reiveriai, o kiti, vedini smalsumo, bent užeina apsidairyti. Pardavėjai – tarsi filmų herojai arba, greičiau, kitų planetų gyventojai – keisti neoniniai apdarai, ryškūs makiažai, auskarai, aksesurai.

Atlikėja Amy Winehouse čia lyg šiol populiari – turgaus centre pastatyta jos skulptūra, apkaišiota gėlėmis. Ant rankų prisagstyta apyrankių – šalia jos vis stoja turistai.

Turguje pilna skulptūrų, įdomių skverelių sėdėjimui, kurie apraizgyti labirintais, laiptais, tiltais, perėjimais. Dalis prekybviečių įsikūrę po stogu atskirose parduotuvėlėse, susiglaudusiose patalpėlėse, prekystaliuose arba mini prekybcentryje. Camden market teritorijoje taip pat galima rasti barų, restoranų.

Brick lane turgus

Į šį turgų smagiausia užsukti sekmadienį, nes tądien jame visko būna daugiausiai. Itin populiari Londono vieta taipogi turistus traukia savo meniškumu. Tai tikra virtuvių mugė po stogu!

Turguje gali susipažinti su menininkais, apžiūrėti autorinius jų paveikslus, kūrybą ant drabužių, maišelių, atvirukų. Irdamasis žmonių upėje gali nusukti į palapinę, kad apžiūrėtum vintažinius sijonus, sukneles, vinilinių plokštelių gausybę, atrastum atsitiktinių senovinių daiktų.

Gatvės artistai – neeiliniai. Keliautojus priverčia sustoti ritmiška muzika ir pozityvią energiją skleidžiantys muzikantai, kuriuos toje pačioje vietoje rasi apsilankęs, kad ir už pusmečio. Turgaus sienas puošia įspūdingi meno kūriniai, sukurti paties Banksy, D*Face ir Ben Eine.

Brick lane virtuvę galima pavadinti etniniu Londono mikrokosmosu, kadangi čia nebrangiai gali nusipirkti japoniškų virtinių, sušių, tailandietiškų, indiškų, bengališkų, etiopiškų ir net lietuviškų valgių ir troškinių, belgiškų vaflių, desertų, saldžių blynų. Kaip tikrame turguje, visų prekeivių skirtumus vienija tas pats domėjimasis klientu, raginimas ragauti.

Juk kas gali būti geriau svečioj šaly, nei pasinert į gastronomines subtilybes? 🍳 Skubėk ragauti, kol iš po nosies nenugvelbė pigiausio bilieto! Geriausius skrydžius į Londoną rasi čia!  ✈️