Lipate į lėktuvą, lyja lietus, o eilė nejuda, nes kažkas, prieš sėsdamas į pirmas eiles, stovi ant tako ir iš kuprinės traukia muzikos grotuvą. Pagaliau įsitaisote savo kėdėje – nepasisekė, nes gavote vidurinę sėdynę. O dar kaimynai iš šonų užėmė rankų atramas. Vos pakilus, sėdynės atlošas priešais atsilenkia iki galo, prispausdamas ir taip daug vietos neturinčias kojas, o prie lango patogiai įsitaisęs kolega per ausines klauso muzikos taip garsiai, kad girdi dar trys eilės… Pažįstama situacija? Gali būti, kad šie, atrodo, egoistiškai besielgiantys žmonės tiesiog nežino, kad kitiems sukelia nepatogumus! Prieš lipant į lėktuvą kviečiame pagalvoti apie šias skrydžio etiketo taisykles.

Bagažas

Vos suradę savo vietą, lagaminą įdėkite į skyrių virš savo galvos (kuo arčiau savo sėdimos vietos, jei artimiausias jau užimtas) arba po sėdyne priešais. Taką atlaisvinkite kuo skubiau, kad sėdintieji už jūsų galėtų sėkmingai praeiti. Jei norite ištraukti skrydžiui reikalingus daiktus iš kuprinės, tai padarykite jau sėdėdami savo vietoje. Beje, kuo mažiau daiktų įsidėsite, tuo lengviau bus pasirūpinti rankiniu bagažu – paskaitykite mūsų patarimus kaip tai padaryti.

Vaikai

Jei skrendate su vaikais, pasirūpinkite, kad jiems skrydis būtų malonus, tačiau tai nesukeltų nepatogumų aplinkiniams. Paskaitykite mūsų tinklaraščio įrašą apie keliones su vaikais. Jei jūsų kaimyno vaikas visgi išsigando ar dėl kitų priežasčių susierzino, pasistenkite išlikti ramūs – galbūt trumpas mažylio užkalbinimas nukreips jo dėmesį nuo verksmą sukėlusios priežasties?

Higiena

Dėvėkite patogius ir orą praleidžiančius, tačiau uždarus batus. Paplūdimio šlepetės, sandalai ar tiesiog nusiauti batai skrydžio kaimynams gali būti nelabai malonūs. Visada naudokite dezodorantą, tačiau būkite ypač atsargūs su kvepalais – geriausia apsieiti visai be jų.

Maistas

Jei nusprendėte įsidėti maisto į skrydį, pasirūpinkite, kad jis nebūtų labai kvapnus (naminiai kotletukai) arba keliantis triukšmą (bulvių traškučių pakeliai). Baigę valgyti, šiukšles ir atliekas sudėkite į atskirą maišelį ir padėkite taip, kad jie nesukeltų nepatogumų kaimynams.

Ausinės

Dažniausiai atrodo, kad naudodami ausines, muziką girdite tik jūs. Tiesa ta, kad dažniausiai, ypač jei mėgstate didesnį garsą, ritmais dalinatės ir su kaimynais, kurie, galbūt, tuo metu norėtų miegoti. Pasirinkite tinkamą garsumą.

Pokalbiai

Pokalbis su kaimynu gali būti puikus būdas paspartinti kelionę, tačiau neužmirškite, kad ne visi žmonės mėgsta bendrauti su nepažįstamaisiais. Jei dažnai plepate su kaimynais, būkite jautrūs jų siunčiamiems signalams – jei atsakymai trumpi, o patys neužduoda jokių klausimų, turbūt reikėtų paieškoti kito pokalbių draugo.

Sėdynės etiketas

Daugumai keleivių sėdynė prie lango ir iš krašto yra patogiausios. Viduriniosios dauguma vengia, nes ji išties mažiausiai komfortabili. Tad jei sėdite vienoje iš geresniųjų vietų, pasirūpinkite, kad mažiau laimingas kaimynas bent jau turėtų kur pasidėti rankas – atlaisvinkite ranktūrius. Taip pat būkite atsargūs su atlošu. Prieš jį atlenkdami, pažiūrėkite, kad už nugaros nesėdi aukštas žmogus – jam kelionė ir taip ne iš lengvųjų. Mažiausiai nemalonių emocijų sukelsite, jei prieš atsilenkdami, kaimyno pasiteirausite, ar galite tai padaryti. Šis greičiausiai neprieštaraus, tačiau bus daug laimingesnis dėl atsiklausimo.Skrydžio etiketas nėra sudėtingas – tereikia pagalvoti, ar jūsų atliekamas veiksmas jūsų pačių neerzintų, jei taip elgtųsi visi likę keleiviai. Pasidalinkite savo pastebėjimais – kokie keleivių veiksmai skrydyje labiausiai erzina?