Kelionė į Bulgariją puikus pasirinkimas tiek keliaujant su šeima, tiek su antra puse. Atostogos čia tarsi rojus! Gražūs vaizdai, paplūdimiai bei lankytinos vietos. Nepraleiskite progos aplankyti puikią Europos Sąjungos šalį, kuri įstrigs  jūsų atmintyje ilgam!

Trumpa informacija apie šią šalį

Sostinė: Sofija (Sofia).

Oficialioji kalba: bulgarų.

ES valstybė narė: nuo 2007 m. sausio 1 d.

Valiuta: Bulgarijos levas. 1 EUR – 1.95583 Lev.

Laiko juosta: UTC +2.

Lankytini Bulgarijos miestai:

Sostinė Sofija

Į pakrantę ar slidinėjimo kurortus vykstantys lankytojai dažnai nepastebi maloniai ramios Bulgarijos sostinės. Sofija nėra didysis metropolis, tai modernus, jaunatviškas miestas, kuriame gausu bažnyčių, Osmanų mečečių ir Raudonosios armijos paminklų, suteikiančių eklektišką, egzotišką jausmą. Atokiau nuo pastatų ir bulvarų didžiuliai parkai ir prižiūrimi sodai siūlo malonų atokvėpį, o galingo Vitosha kalno slidinėjimo trasos ir pėsčiųjų takai yra tik kelios minutės autobusu nuo centro. Sofijoje yra daugybė geriausių Bulgarijos muziejų, galerijų, restoranų ir klubų, kurie gali įtikinti jus pasilikti šiame mieste ir tyrinėti toliau. Griuvėsių turtinga Bulgarijos sostinė, kurios istorija tęsiasi net septynis tūkstantmečius. Tai vienas seniausių Europos miestų. Platus, akmenimis grįstas bulvaras, žavūs butikai ir naktinis gyvenimas visada verda čia. Miestas apsuptas troleibusais, tramvajais ir autobusais, kurie važiuoja bet kuriuo paros metu.

Varna

Bulgarijos miestas – Varna yra pagrindinis pajūrio kurortas ir puikiai žinomas poilsiautojų kasmet atvykstančių pasilepinti saulėtomis atostogomis prie Juodosios jūros. Miesto centras yra pakankamai mažas, todėl jį galima apžiūrėti ir pėsčiomis. Tačiau jei apsistojate priemiestyje ir norite patyrinėti Varną, oro uoste yra daugybė automobilių nuomos kompanijų. Tarp oro uosto ir miesto centro kursuoja nemokamas autobusas taip pat gausu taksi automobilių. Mieste yra daugiau nei 40 autobusų linijų, kiekvienos iš jų bilieto kaina yra 1 Levas, kurį galima nusipirkti autobuse. Mieste reguliariai teikiamos vidaus oro linijų paslaugos, o vasarą ir tarptautiniai skrydžiai. Juodosios jūros miestus jungia reguliarios valčių ir autobusų paslaugos. Didžioji dalis Bulgarijos jūrų ir upių transporto eina per Varnos uostą, kuriame telpa net iki 20 000 tonų laivų. 

Burgasas

Daugumai lankytojų Burgaso uostamiestis yra patrauklesnių kurortų ir istorinių miestelių, esančių toliau aukštyn ir žemyn pakrante tranzito punktas. Jei nuspręsite čia apsilankyti, rasite gerai prižiūrėtą miestą su tvarkingu pėsčiųjų centru, ilgu ir turistų itin mėgstamu paplūdimiu, nuostabiu pajūrio parku, gerais restoranais ir įdomiais muziejais. Šiame kurorte viešbučiai teikia apgyvendinimo paslaugas su visais patogumais ir kviečia pasilepinti atostogų teikiamais malonumais šalia baseino, pramogauti vandens zonose, grožėtis atsiveriančiu vaizdu į jūrą, paragauti vietinių patiekalų. O svarbiausia, kad norintiems planuoti atostogas Burgaso kurorte, visa tai nekainuos daug. Žavingas miesto centras yra gyvas. Dviračių nuoma – puikus būdas apžiūrėti gražius paplūdimius, įspūdingą pajūrio parką ir kitas lankytinas vietas. Pasivaikščiokite po  prieplauką, aplankykite Švento Kirilo ir Metodijaus katedrą, kuri pripažinta kaip viena gražiausių bažnyčių šalyje. Maistas Burgaso mieste yra labai skanus, todėl būtinai paragaukite įvairių bulgariškų patiekalų, tokių kaip mėsos kukuliai ar aštrus daržovių troškinys.

TOP lankytinos vietos Bulgarijoje

Rilos vienuolynas

Žymiausias Bulgarijos vienuolynas, kilęs iš miškingojo Rilos kalnų slėnio, daugiau nei 1000 metų buvo dvasinis centras. Akmeninėse sienose rasite nepaprastai spalvingą architektūrą ir religinį meną. Lankytojai gali pasigrožėti elegantiškais kolonadais, juodai, raudonai ir baltai dryžuotomis arkomis ir ryškiai geltonais pagrindinės bažnyčios kupolais. Visas šis puošnumas padarė Rilos vienuolyną nepaprastai populiariu tarp piligrimų ir smalsių lankytojų. Rilos vienuolynas – švenčiausia Bulgarijos vieta labai mėgstama turistų.

Rožių slėnis

Bulgarija yra viena didžiausių rožių aliejaus gamintojų pasaulyje ir šalis, kuri šimtmečius buvo glaudžiai susijusi su šia gražia gėle. Rožių slėnis yra vietovė, kurioje yra didžiausios rožių plantacijos. Kiekvienais metais birželio mėnesį ten vyksta mėnesį trunkantis Rožių festivalis – viena geriausių gamtos ir kultūros mylėtojų vieta.

Pirino nacionalinis parkas

Pirino kalnai pietvakarių Bulgarijoje siekia 2900 metrų aukštį. Pirino nacionaliniame parke yra nuostabių kalkakmenio ir granito peizažų su Alpių viršūnėmis, 118 ledyninių ežerų, krioklių ir plačių pušynų. Vasarą į 1008-2914 m aukštyje įsikūrusį Pirino parką kylama pasigrožėti net į 175 skaidraus vandens ežerėlius, iš kurių išteka upės, virstančios įspūdingais krintančio vandens kriokliais. Taip pat šioje vietoje auga seniausias Bulgarijos medis tai 1300 metų Baikušo pušis, kuri yra Bulgarijos valstybės bendraamžė.

Balčikas

Balčikas – miestas Bulgarijos Juodosios jūros pakrantėje. Čia yra mėgstamiausia Rumunijos karalienės Marijos Balchik pilis vasaros rezidencija, kurią supa unikalus Vidurio ir Rytų Europos botanikos sodas, ypač dėl kaktusų kolekcijos.

TOP 3 viešbučiai Bulgarijoje

Kempinski Hotel Grand Arena

„Kempinski Hotel Grand Arena“ yra vienintelis Bansko mieste, įsikūręs pačiame kalnų kurorto centre, priešais Gondola stotį. Penkių žvaigždučių prabangiame viešbutyje yra 157 Alpių stiliumi įrengtų kambarių, įskaitant 25 liukso numerius ir išskirtinį „Presidential“ liukso numerį. Visiškai atnaujintą „Kempinski The Spa“, keturias konferencijų sales ir valgomuosius, iš kurių atsiveria įspūdingi didingų Pirino kalnų vaizdai, siūlantys autentišką „Kempinski“ gurmanų patirtį. Viešbučio svečiai taip pat naudojasi moderniausiu slidinėjimo kambariu, žiemos sezono metu savo svečiams suteikia VIP slidinėjimo abonementus.

St.George Ski & Holiday

„St.George Ski & Holiday“ yra prabangus ir modernus 4 žvaigždučių viešbutis su viskas įskaičiuota Bansko slidinėjimo zonoje. Pro didelius kambarių langus atsiveria sodo vaizdai. Svečiams teikiama didelė nemokama automobilių stovėjimo aikštelė, nemokamas spartusis belaidis internetas ir nemokami pervežimai iki Gondola slidininkų keltuvo. Vestibiulio bare yra atvira laužavietė. „St.George Ski & Holiday“ viešbutyje yra restoranas, kuriame tiekiami bulgariški ir tarptautiniai valgiai. Slidinėjimo abonementus galite įsigyti tiesiogiai apgyvendinimo įstaigoje.

Saint George Palace Aparthotel

Elegantiškas 4 žvaigždučių apartamentų kompleksas „Apart Hotel Saint George Palace Bansko“ įsikūręs Pirino kalnų papėdėje, šalia į Bulgarijos UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtraukto Pirino nacionalinio parko. Apgyvendinimo įstaigoje įrengta didžiulė poilsio erdvė, atliekami masažai. Pro langus atsiveria Bansko, Pirino ir Rilos kalnų panorama. Žiemos sezono metu svečiams organizuojami nemokami pervežimai į pirmąją slidininkų keltuvų stotelę. Viešnagės „Apart Hotel“ metu galėsite patys ruošti maistą. Numeriuose yra virtuvėlės ir erdvios svetainės zonos su palydovinės televizijos kanalus rodančiais plokščiaekraniais televizoriais. Vonios kambariuose rasite higienos reikmenis. Kambario kaina nėra didelė, todėl puikiai tiks poilsiautojams norintiems sutaupyti.

Orai Bulgarijoje

Bulgarijoje klimatas paprastai yra žemyninis: žiemos būna šaltos, o vasaros šiltos ir karštos. Žiema, nuo gruodžio iki vasario, šalta visoje šalyje. Šaltas oras lygumose dažnai debesuota ir silpnai sninga. Pavasaris, nuo kovo iki gegužės, nėra labai lietingas, tačiau dėl skirtingų oro masių susidūrimo būna dideli temperatūros pokyčiai, ypač kovo ir balandžio mėnesiais. Vasara, nuo birželio iki rugpjūčio, yra šilta ar kartais net labai karšta. Aukščiausia temperatūra yra apie +30/32 °C laipsnius. Ruduo, nuo rugsėjo iki lapkričio, švelnus ir malonus sezonas, bet pasitaiko ir lietingų dienų. Rugsėjo pirmoje pusėje vis dar gali būti panašūs orai į vasarą sezoną.

Karantinas nekliudo turistams aplankyti šią šalį, vykdomi pigūs skrydžiai Vilnius – Burgasas. Nepraleiskite progos susipažinti su šios šalies miestais, kultūra, lankytinomis vietomis bei maistu!

Visi skrydžiai Vilnius-Burgasas>>