Menorka skamba panašiai kaip Maljorka, tiesa? Ir neatsitiktinai, nes Menorkos sala yra mažoji Maljorkos kaimynė. Menorka yra tikrasis gamtos mylėtojų rojus: unikalūs urvų kompleksai, stulbinamai švari jūra ir neįtikėtinas, spalvingas povandeninis pasaulis.

Įdomi informacija apie šią salą

 Menorka – nedidelė sala Viduržemio jūroje, tačiau joje niekada nebus ankšta. Menorkoje gyvena virš 90 tūkst. žmonių. Priešingai nei kaimyninėje Maljorkoje, čia nerasi turistų knibždesio, gigantiškų viešbučių kompleksų, tirštai nugultų paplūdimių, nereikės grūstis ir stumdytis su kitais poilsiautojais nei miestelių gatvėse, nei dviračių takuose. Taip yra todėl, kad beveik pusė Menorkos – UNESCO biosferos rezervatas. Čia akivaizdžiai juntama pirmenybė gamtos apsaugai prieš poilsinio turizmo industriją. Pavyzdžiui, šalia salos paplūdimių dažniausiai nėra kavinių ar restoranų, vietovėje vystomas ekologinis turizmas – vaikščiojimas, važinėjimas dviračiais. Vasarą saloje švenčiami įvairūs festivaliai, kurių tradicija siekia XIV a. Tai tikras gamtos mylėtojų rojus: uolėti krantai, auksinio smėlio paplūdimiai, skalaujami stiklo skaidrumo vandens, gurmaniška virtuvė bei įspūdingo grožio urvai. 

Orai Menorkoje švelnūs visus metus. Vasara prasideda gegužės mėnesį ir siekia +30°C laipsnių. Žiemos – gana lietingos, bet šiltos, kraštovaizdis taip pat išlieka įspūdingas ir lietaus metu.

Aktyvios atostogos, šioje saloje, labai populiaru, kadangi yra tiek daug ką nuveikti: tenisas, sporto ir golfo klubai, jojimo mokyklos, nardymas, burlenčių sportas, žvejyba, buriavimas bei dviračių sportas. Be abejo saloje ramus poilsis taip pat populiarus, kadangi čia yra daugybė paplūdimių, įsikūrusių nuošaliose įlankose. Atvykę čia iš kitų Ispanijos salų, Maljorkos ar Ibizos, turistai pastebi lėtesnį tempą ir turtingą gamtą. Menorkoje skaičiuojama daugiau nei 900 žydinčių augalų rūšių, iš kurių bent 20 yra nuostabios laukinės orchidėjos. Pietinės salos dalies pakrančių pranašumas – uolos ir baltas smėlis, o salos šiaurėje uolas keičia kalvos, baltą smėlį – sodriai geltonas. Taigi, vien paplūdimiai yra pakankamai svari priežastis aplankyti Menorką.

Menorkos miesteliai, kaip ir dera idiliškoms Viduržemio jūros saloms, pasitiks baltomis, saulėje švytinčiomis sienomis, gotikinėmis bažnyčiomis ir akmeniniais jaukiais senamiesčiais. Dažno miestelio atributas – nedidelis, jaukus uostas bei gausybė restoranų. Taip pat Menorka gali pasiūlyti daugiau nei 1,5 tūkst. archeologinių vietų. Čia galima rasti romėnų, ankstyvosios krikščionybės bei islamišką salos periodą menančius statinius.

Menorkoje nakvynės kainos tikrai nesikandžioja, netgi galima rasti apgyvendinimo tipą su  „viskas įskaičiuota“ už labai prieinamą kainą. Populiarūs viešbučiai Menorkoje: „Occidental Menorca“, „Son Triay“ bei „Hotel Port Mahon“, kurie turi baseinus, žaviai įrengtus kambarius, apsupti ramybės bei įsikūrę nuostabiose vietose.

Ką aplankyti ir pamatyti Menorkoje?

Balearų salos yra visiškai nuostabi vieta atostogoms Viduržemio jūroje, puikiai tinkanti bet kokio tipo keliautojams. Ši sala turi savo žavesį, istoriją ir nuostabias pakrantes. Štai kelios veiklos ir gražiausios lankytinos vietos Menorkoje, kurias verta pamatyti:

  • Pasivaikščiokite po Binibeca Vell. Menorka garsėja unikalia gamta,  įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Pietinėje Menorkos pakrantėje įsikūręs Binibeca Vell – vienas jauniausių kaimelių visoje Ispanijoje. Ne taip tankiai apgyvendinta vieta žavi nepaprastai žalia gamta ir mažai civilizacijos paliestais paplūdimiais. Kaimelis išsiskiria baltais nameliais, o gatvės – labirintais, kurie kviečia kiekvieną klaidžiojant atrasti savąjį Binibeca Vell.
  • „Cova d‘en Xoroi“ baras. Dramatiškose Menorkos uolose įsikūręs įspūdingiausias baras, iš kurio atsiveria Viduržemio jūros vaizdai. Taip pat šioje vietoje, su kokosų gėrimu rankoje, galima stebėti kaip leidžiasi saulė.
  • Es Castell. Tai labiausiai į rytus nutolęs Menorkos miestas. Čia architektūroje matomas akivaizdus britų dominavimo laikotarpiu paliktas pėdsakas – raudonasis rotušės pastatas. Būnant čia būtina bent vieną rytą stebėti saulėtekį Cales Fonts prieplaukoje, nuo kurios atsiveria stebuklingi vaizdai.
  • Aplankykite Menorkos vynuogynus. Nė vienas vizitas į Menorką nėra užbaigtas be kai kurių jos patiekalų – vyno ir sūrio! Saloje užsukite į S’Hort de Sant Patrici vyninę ir sūrių ūkį, kur sužinosite viską apie jos paveldo produkciją. Sąžiningai, tai vienas svarbiausių dalykų, kuriuos reikia padaryti Menorkoje, ypač jei mėgstate vynus.
  • Geriausių jūros gėrybių kavinė – „Balear“. Omaras yra vienas iš labiausiai vertinamų Menorkos patiekalų, kurio amžius siekia daugelį šimtmečių, kai vietiniai gyventojai krantuose ieškojo šio skanaus vėžiagyvio. Įdomu tai, kad tai buvo valstiečių maistas, o vištiena turtingų žmonių maistas. „Balear“ kavinėje jūros gėrybės yra šviežios. Tai tikrai viena geriausių vietų, kurią reikia aplankyti Menorkoje, jei mėgstate jūros gėrybes. 
  • Pasiplaukiojimas baidarėmis Es Grau mieste. Jei jums patinka nuostabūs paplūdimiai ir krištolo skaidrumo vandenys, tada Es Grau yra viena iš tų vietų, kurią turite aplankyti. Negana to, čia yra puikus krantas skirtas pasiplaukiojimams baidarėmis. Yra galimybė užsisakyti 2 valandas trunkančią ekspediciją po urvus ir Viduržemio jūros pakrantę.
  • Aplankykite El Toro (Monte Toro). Aukščiausias Menorkos salos kalnas esantis 354 metrai virš jūros lygio ir yra pačiame salos centre, visai šalia Es Mercadal miesto.Vaizdai iš viršaus – kvapą gniaužiantys. Taip pat viršuje yra bažnyčia ir Jėzaus statula.
  • Pažinkite istorinę sostinę Ciutadella. Tai buvusi Menorkos kultūros sostinė, vietinių vadinama „vella i bella“ (sena ir graži). Šis miestas labai patrauklus, stebinantis baroko ir gotikos stiliaus bažnyčiomis, nuostabia aikšte „Placa D‘es Born“ ir gotikine katedra „Placa de la Catedral“. Būdami ten, nepamirškite nuvykti į šiaurę iki Punta Nati švyturio arba pavalgyti viename iš uosto restoranų, kuriuose patiekiami vietiniai, švieži patiekalai.
  • Salos sostinė – Mahonas. Dar katalonų kalba vadinamas Mao įsikūręs prie pat jūros, tad labai smagu į jo krantines bei istorinius pastatus pasižvalgyti plaukiant pramoginiu laiveliu. Miesto panoramoje dominuoja tvirtovė „La Mola“ ir balti namukai, primenantys čia viešpatavusius maurus.
  • Cami de Cavalls norintiesiems pažinti salą yra 186 km ilgio takas, vedantis aplink visą Menorką. Jis atsirado dar XIV a. ir pirmiausia buvo skirtas apsaugoti salos pakrantes nuo priešų antpuolių. Dabar jis naudojamas turistų, norinčių pasiekti laukinius paplūdimius.

Per atostogas Menorkoje galite atsipalaiduoti nesugadintuose ir turistų nepaliestuose paplūdimiuose, kuriuose užliūliuoja jūros vėjas. Galėsite atsikvėpti nuo įtempto miesto gyvenimo, tyrinėti salos kultūrinius, istorinius ir kulinarinius malonumus bei atgauti energiją po ilgos, šaltos žiemos. Tai pasiekti padės – pigūs skrydžiai į Menorką! Bilietai geriausiomis kainomis Skrendu.lt

Visi skrydžiai Vilnius – Menorka >>