Valentino diena, kaip ir Kalėdos ar gimtadienis, kasmet mums primena apie meilę, staigmenas, stebuklus, bendravimą (ir keliones (!)) su mylimiausiais.

Sakote, kad Paryžius – meilės miestas? Jūs teisūs, tačiau pasaulis per didelis, kad jame būtų tik viena, tokiu titulu besipuošianti vieta.

Šįkart Valentino dienos keliaukime švęsti į jos ištakas, ten, kur gyveno pats šv. Valentinas. Skriskime į ROMĄ – miestą, kuriame meilė kalba per Romos muziejus ir dievus, išdidžias bažnyčias ir genialius dailininkus, per žymiąsias Romos aikštes ir romantiškuosius fontanus, kur meilė kalba per itališką maistą.

Senieji Romos griuvėsiai, Antikinis miestas

Kas Valentino dieną Romoje paverčia ypatingesne? Skanumynai!

Savo mylimiesiems šia proga saldumynus dovanoja ir italai. Šokolado gamintojas Perugina išleidžia specialią Valentino dienai skirtų Baci (it. bučinys) šokoladinių saldainių seriją, jų tądien mieste galima rasti visur.

Gelato yra dar viena priežastis kodėl Romoje taip gerai, vien dėl jų galima įsimylėti Italiją. Matyt, neprašausite pro šalį pasirinkę atsitiktinę ledainę, tačiau pamatę Venchi, IL DOLCE Sorriso, Frigidarium ledainių pavadinimus, būkite geri, nepraeikite pro šalį. Užeikite į ledų karalystes įsitikinti dieviškų skonių kūrėjų meistriškumu.

Turėkite omenyje, kad Italijoje turite teisę paragauti dar ir gardžiausių autentiškų desertų – Tiramisú su kakava, maskarponės sūriu ir kava bei kreminio Panna cotta šilko su uogų ar karamelės padažu. Tradicinis Limoncello yra itališkas citrinų likeris – stiprus ir saldus kaip pati meilė.

Trevi fontanas, Roma

Ką Romoje pamatyti Valentino dieną?

Aplankykite Trevi fontaną. Taip, jį myli daugybė turistų ir tikėtina, kad nusifotografuoti šalia jo norėsite ne tik jūs ir jūsų antroji pusė, tačiau pasigrožėti vieno garsiausių fontanų pasaulyje puošnumu, apžiūrėti skulptūras su centrine Okeanijaus figūra priešakyje – būtina!

Dešine ranka per kairį petį į fontano jūrą (vanduo jame išties simbolizuoja jūrą) įmesta moneta reikš, kad keliai į Romą jus atves dar kartą. Beje, kas vakarą fontane surinktų monetų vertė siekia 3000 Eur. Pinigai atiduodami Caritas organizacijai, o už juos perkamas maistas gyvenantiems vargingiau.
Valentino dienos proga bilietus į muziejus ir renginius Romoje galima įsigyti du už vieno kaina. Todėl verta pasidomėti galimybe aplankyti Kapitolijaus muziejus (it. Musei Capitolini), esančius ant vienos iš septynių Romos kalvų.

Kapitolijaus vilkė Kapitolijaus muziejuje

Palazzo Nuovo ir Palazzo dei Conservatori yra du šalia vienas kito esantys atskiri muziejai, laikomi pirmaisiais (taigi seniausiais) visuomenei laisvai prieinamais muziejais pasaulyje. Jų kolekcijose – meilės dievo Kupidono ir sielos deivės Psichės skulptūra, atspindinti jųdviejų meilę; I arba II pr.m.e. laikotarpio Kapitolijaus Veneros skulptūra, kurioje deivė kukliu mostu prisidengusi intymias kūno vietas; taip pat Romos miesto simboliu tapusi Kapitolijaus vilkė ir daugelis kitų įžymybių.

Mažiau žinoma tai, kad ant Kapitolijaus kalvos esančią aikštę Piazza del Campidoglio, suprojektavo Mikelandželas – vienas iškiliausių visų laikų menininkų. Beje, kaip ir senovės Romos laikais, taip ir šiandien nuo šios kalvos atsiveria pats geriausias vaizdas į Romos centrą.

Bocca della Verità (Mouth of truth)

Su šv. Valentinu tiesiogiai susijusi Basilica di Santa Maria in Cosmedin, kuri, pasak turistų, nepakankamai vertinama dėl ją užgožusio marmurinio Bocca della Verità arba Tiesos burnos disko. Apžiūrėti tariamą Okeanijaus veidą, lankytojus kviečia įdomi legenda. Pasakojama, kad jei esi melagis, įkišęs ranką į didžiulę jūrų dievo burną, ją prarasi. Šį kiek baisingą objektą dar labiau išgarsino filmas Roman holiday, kuriame įsimylėjėliai Audrey Hepburn ir Gregory Peck priešais Tiesos burną tikrina vienas kitą.

Kaip jau minėjome, bazilika siejasi su įsimylėjėlių globėju šv. Valentinu, kuris slapta tuokė poras. Šitaip nusižengdamas imperatoriaus Klaudijaus II įsakymui, III amžiuje Valentinas buvo nubaustas mirtimi. Minėtos bazilikos relikvijoriuje patalpinta gėlėmis apkaišiota, tariama šv. Valentino kaukolė. Brr… Tačiau verčiau ne bijoti, o apžiūrint reliktą prisiminti pasiaukojančią šventiko meilę dėl… meilės!

Vis dėlto Romoje įsimylėti taip paprasta! Dar labiau įsimylėkite vienas kitą, įsimylėkite Romą, įsimylėkite su meile pagamintą itališką maistą, pamilkite Romos meną, legendas ir būtinai parsivežkite viso to į namus.Koliziejus sename atviruke

Apžiūrėkite patogius vasario 13-18 dienos skrydžių bilietus į Romą dviems, štai čia. Datos 2018 metų išvykimams!