Pasirinkdami atostogas Romoje niekada nesuklysite. Kas gali būti geriau nei itališkas maistas, saulėtas dangus ir begalė įdomiausių veiklų? Gera žinia tiek užkietėjusiems Romos gerbėjams, tiek svajojantiems joje apsilankyti pirmą kartą – Wizzair vykdo maršrutą Vilnius–Roma–Vilnius. Wizzair siūlomi tiesioginiai skrydžiai į Romą vykdomi antradieniais ir šeštadieniais, o nuo liepos mėnesio – antradieniais ir penktadieniais. Tiesioginiai skrydžiai į Romą lietuviams nėra naujiena, kadangi Ryanair pigūs skrydžiai į Romą vyksta jau kurį laiką. Ryanair maršrutu Vilnius–Roma–Vilnius vyksta pirmadieniais, trečiadieniais, sekmadieniais, o nuo gegužės mėnesio – pirmadieniais, trečiadieniais, penktadieniais ir sekmadieniais. Tiesa, visų aviakompanijų maršrutų tvarkaraščiai gali keistis. Dabar nuvykti į Romą bus dar paprasčiau, tad lėktuvų bilietai į Romą tavęs jau laukia, o mes šia proga dalinamės geriausiomis vietomis mieste, kurias gali aplankyti. 

 

Koliziejus – Romos simbolis. Dar vadinamas Flavijaus amfiteatru, pastatytas 80 metais ir yra pats didžiausias ir seniausias amfiteatras pasaulyje, kuriame tilpdavo iki 75 tūkstančių žiūrovų. Iki VI a. čia vykdavo gladiatorių kovos, o dabar tai yra viena iš labiausiai lankomų ir žinomų vietų pasaulyje. Ši vieta pasakoja beveik 2000 tūkst. metų istoriją, tad geriausias būdas pažinti Koliziejų – turas su gidu. Turo metu apžvelgsite amfiteatrą iš visų jo pusių, išgirsite įspūdingą antikinės Romos istoriją ir sužinosite įvairių įdomybių. O geriausia dalis ta, jog į ekskursijos kainą įeina ir pažintis su Romos forumu ir Palatino kalnu, kur pamatysite didingos antikinės Romos išlikusias pastatų dalis leisiančias atgal laiku nukeliauti šimtus metų prieš mūsų erą. Ekskursijos trukmė 2:30 val., bilieto kaina 45 eurai, o norintiems apžiūrėti Koliziejų ir antikinės Romos pastatus individualiai – įėjimo mokestis 22 eurai.

 

Panteonas – vienas iš seniausių ir įspūdingiausių pastatų Romoje. Tai 27 metais prieš mūsų erą pastatyta šventykla, kuri buvo du kartus sunaikinta gaisrų ir 124 metais atstatyta paskutinį kartą.  Po antrosios rekonstrukcijos pastatas tapo idealus inžinerijos ir architektūros šedevras. Šios šventyklos kupolas yra pats didžiausias pasaulyje, o jo diametras – tokio pat ilgio kaip pastato aukštis, tad tai sukuria tobulas proporcijas. Atimantis žadą pastato vidus puoštas statulomis, freskomis, kolonomis ir nuo antikos laikų išlikusiomis marmurinėmis grindimis, o kupolo pagalba sukuriamas didingumo jausmas. Čia taip pat yra palaidotos svarbios Italijos asmenybės, tokios kaip vienas iš svarbiausių Italijos menininkų Rafaelis bei pirmieji du Italijos karaliai: Viktoras Emanuelis II ir Umbertas I. Įėjimas į Panteoną nemokamas.

 

Šventojo Petro bazilika – didžiausia bažnyčia pasaulyje ir vienas iš svarbiausių katalikų bažnyčios pastatas esantis Vatikane. Bazilika yra įspūdinga tiek iš išorės, tiek iš vidaus, o jos apžvalga prasideda jau kolonų apsuptoje bazilikos aikštėje, kuri yra vienas iš geriausių baroko architektūros pavyzdžių. Jog sukurtų šį šedevrą čia dirbo svarbiausi ir įžymiausi Italijos istorijoje architektai ir menininkai, tad joje išvysite begales meno kūrinių, tokių kaip vieną iš garsiausių Mikelandželo skulptūrų – Pieta ar skulptoriaus Bernini baldakimą. Nepamirškite užkilti ir bazilikos kupolu, kur galėsite pasigrožėti miesto vaizdu. Įėjimas nemokamas, o užkilimo į kupolą kaina 6-8 eurai.

 

Vatikano muziejai – vienas iš garsiausių pasaulio muziejų. Prie Šventojo Petro bazilikos esantys muziejai pasižymi eksponatų gausa iš įvairių epochų. Etruskų muziejus demonstruoja IX-I a.pr.Kr. etruskiškus eksponatus. Muziejuose vaizduojamos antikos laikų romėnų ir graikų skulptūros. Čia esančioje pinakotekoje eksponuojami 460 garsiausių Italijos menininkų paveikslai tokių kaip Leonardo da Vinčio, Rafaelio ar Karavadžio. Viena iš įžymiausių muziejų vietų – Siksto koplyčia su Mikelandželo tapytomis, visame pasaulyje žinomomis freskomis ar Rafaelio kambariai, kurie yra sudaryti iš keturių menininko išpuoštų kambarių. Čia rasite ir šiuolaikinio meno galeriją su 8000 eksponatų ir dar daug kitų muziejų. Bilieto kaina 25-35 eurai.

 

Trevi fontanas – gražiausias ir didžiausias fontanas Romoje. Fontanas papuoštas įspūdinga skulptūrų kompozicija, kurios centre išdidžiai stovi jūrų valdovas Neptūnas. Nors fontanas pradėtas statyti 1735 metais, tačiau juo tekantis vanduo atkeliauja dar antikos laikus siekiančiu vandentiekiu. Fontanui vandenį tiekia dar 19 metais prieš mūsų erą pastatytas akvedukas, kuris yra vienintelis iki šių dienų naudojamas antikos laikų akvedukas. Pagrindinė fontano tradicija – monetos metimas. Jei norite užtikrinti, jog šioje vietoje apsilankysite dar kartą, nusisukę nuo fontano, dešine ranka, per kairį petį mesite į jį monetą. Svajojantiems įsimylėti italą ar italę – tokiu pat principu į fontaną meskite dvi monetas, o norint užtikrinti, jog santykiai bus stiprūs meskite ir trečią monetą, kuri užtikrins vestuves. Mesdami monetas į fontaną ne tik pranašaujate antrą vizitą ar naują meilę, bet ir prisidedate prie kilnaus tikslo, kadangi vėliau iš fontano surinktos monetos panaudojamos siekiant padėti vargšams ir benamiams.

 

Navonos aikštė – viena gražiausių baroko stiliaus aikščių Romoje, kuri savo išskirtinę formą įgijo iš ankščiau šioje vietoje buvusio antikinio Domiciano stadiono. Tai lyg muziejus po atviru dangumi, kur galite pasigrožėti baroko stiliaus statiniais. Aikštėje rasite 3 fontanus: Neptūno fontaną, Moro fontaną ir pačiame aikštės centre, vieną iš garsiausių baroko stiliaus fontanų – keturių upių fontaną. Aikštėje taip pat galite aplankyti Šv. Agnės bažnyčia Agonėje, kurios vidų puošia įvairios freskos. Čia dažnai skamba gatvės muzikantų melodijos ir dainos sukuriančios puikią atmosferą pasivaikščiojimui po aikštę ar ramiam pasisėdėjimui vienoje iš daugelio kavinių.

 

Villa Borghese parkas. Tai vienas iš didžiausių parkų Italijoje, kuriame susijungia gamta, įvairūs architektūros statiniai bei veiklos. Parke galite apsilankyti Borghese meno galerijoje, kur išvysite tiek antikines skulptūras ir mozaikas, tiek įvairius XV-XIX a. paveikslus ir skulptūras. Galerijoje eksponuojami įžymių menininkų, tokių kaip Bernini, Karavadžio, Rafaelio, Džiovanio Belini ar Canova paveikslai ir skulptūros. Įėjimo kaina 20 eurų. Gyvūnų mėgėjai gali apsilankyti ir viename iš seniausių Europos zoologijos sodų, kuriame galės pamatyti virš 200 skirtingų rūšių gyvūnų. Tai nėra įprastas zoologijos sodas, nes jame gyvūnai yra apsupti gamtos ir jie nėra laikomi mažuose narvuose. Bilieto kaina nuo 16 eurų. Parkas puikiai tinka ir norintiems tiesiog pasivaikščioti ir pasigrožėti gamta bei parke esančiais fontanais ir įvairiais statiniais. Norint apžvelgti visą parką galima išsinuomoti dviratį, o Giardino di Lago sode galima išsinuomoti valtį ir pamatyti parką plaukiant ežeru.