Kai norisi ištrūkti iš kasdienybės ir žiemą keliauti atostogauti, daugelis šeimų susiduria su iššūkiais. Kur galima pailsėti šaltuoju metu? Ir dar ne vieniems, o kartu su vaikais. Į kokias šalis galima išskristi su šeima gruodį, sausį ar net vasarį. Juk ne visi gali atostogauti vidurvasarį, kai geriausi orai Lietuvoje. Galvojate, kad likusios tik savaitgalio kelionės į kaimynines šalis? Tikrai ne, rinktis galite ir poilsinę, ir egzotinę kelionę.

Kelionės su vaikais – iššūkiai

Norint keliauti su vaikais, reikėtų pasiruošti šiokiems tokiems iššūkiams. Visų pirma, svarbu atkreipti dėmesį į tai kiek vaikams metų. Jei iki 12, jie dažnai laikomi vaikais ir kainos būna mažesnės. Keliautojams nuo 12 metų prasideda kainų kilimas, kadangi paaugliai nebelaikomi vaikais, ir kelionės paketas kainuoja beveik tiek pat, kiek ir suaugusiems. Tai gali pasirodyti kiek nesuprantama, ypač viešbučiuose renkantis „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipą. Vaikai nevartoja alkoholinių gėrimų, o ir maistui yra gana išrankūs, todėl jų porcijos tikrai mažesnės, nei suaugusiųjų.

Kitas iššūkis – pramogos. Keliaujant su vaikais rekomenduojame rinktis tuos viešbučius, kurie turi savo vandens parką, mini klubą, animaciją vaikams ar kitas papildomas veiklas. Mini klubą turi dauguma viešbučių, kurie skirti šeimyniniam poilsiui. Taip pat reikėtų pasidomėti, kurie viešbučiai turi geras animatorių komandas ir organizuoja įvairias pramogas, kad vaikai praleistų nepamirštamas ir nuotykių kupinas atostogas. Kadangi suaugusiųjų vandensvydis baseine arba vandens gimnastika – tikrai ne išeitis.

Dar vienas sunkumas – vietinės ekskursijos. Kur keliauti su vaiku? Tik ten, kur jam bus nenuobodu. Į jūrų muziejų, parką, plaukimą laivu, džipų safari (vaikams jis ypač patiks…). Muziejus, senovinių miestų griuvėsiai, apsipirkimo kelionės vaikų greičiausiai nesužavės. Ypač, jei gidas kalba ne jų gimtąja kalba. Svarbu žinoti, kad į kai kurias ekskursijas vaikų nepriima arba jų dalyvavimas smarkiai apribotas. Kaip pavyzdžiui pasivažinėjimas keturračiais ar plaukimas kalnų upe. Mažiesiems keliautojams tai gali būti labai pavojingos pramogos, tad į tokias ekskursijas geriau nevykti. 

Jei vaikai ūgtelėję ir drąsūs – tada viskas puiku. Bet kitu atveju apie siūlomas pramogas reikėtų pasidomėti nuvykus į atostogų vietą.

 

Turkija žiemą

Niekam ne paslaptis, kad viena iš patraukliausių kelionės krypčių, norintiems keliauti su vaikais yra Turkija. Deja, pigios kelionės į Turkiją su vaikais baigiasi spalio mėnesį. Turkijoje prasideda žiema, kai kur iškrenta sniegas, todėl šaltuoju metu ji nėra tokia patraukli. Užsakomieji skrydžiai ir organizuotų poilsinių kelionių sezonas baigiasi lapkričio 1 dieną. 

Apmaudu, kadangi Turkija turi viską, ko reikia šeimų atostogoms. Taigi, kur įmanoma keliauti be Turkijos?

3 kelionių kryptys žiemą su vaikais

Patogiai keliauti su vaikais žiemą galima renkantis iš trijų, populiariausių atostogų krypčių:

  1. Į Egiptą;
  2. Į Ispanijos salas;
  3. Į Jungtinius Arabų Emyratus;

Taip pat galima aplankyti Karibų jūros salas – Dominiką ir Kubą, tačiau egzotinės kelionės gana brangios ir ne taip greitai pasiekiamos, kaip anksčiau minėtos, o keliauti ilgus atstumus su vaikais gali būti ne taip paprasta. 

 

Egiptas žiemą

Egiptas žiemą – ideali vieta atostogauti su vaikais. Žiemą nealina karščiai, o Raudonoji jūra išlieka šilta ir maloni maudynėms ar nardymui. Keliauti su vaikais čia rekomenduojama dėl jūros ir gyvūnijos. Paprastai vaikai mėgsta užsidėti akvalangą ir nardyti po baseiną ar smagiai praleisti laiką plaukiodami virš nuostabaus grožio koralinių rifų, Raudonojoje jūroje. Taip pat jūsų  laukia pasiplaukiojimai laivu, susitikimai su delfinais atviroje jūroje, kur puiki galimybė pamatyti vėžlius. Žiemą Egipte būna praėjęs didysis turistų antplūdis, todėl kelionė bus rami ir jauki. Ypač, jei vyksite su mažaisiais.

Kanarų salos – nepakartojami vaizdai

Atlanto vandenyne, netoli Afrikos krantų yra Kanarų salynas, priklausantis Ispanijai. Ten vyrauja subtropinis klimatas, todėl žiemos nėra. Temperatūra laikosi apie 28-30 laipsnių šilumos, todėl tai ideali kryptis keliauti su vaikais. Tai viena iš nedaugelio vietų Europoje, kur nebūna žiemos. Taip pat aplankyti galima ir Madeiros salą, priklausančią Portugalijai, tačiau apmaudu, kad iš Lietuvos ten nuvykti kiek sudėtinga. Lenkijoje šios kelionės organizuojamos kur kas dažniau…

Kanarų salos yra kelios, todėl galima susiorganizuoti ilgesnes atostogas ir aplankyti kitas salas ar netgi Ispaniją. Žiemą iš Lietuvos vykdomi skrydžiai į pagrindinius Ispanijos miestus: Barseloną ir Madridą. Iš ten su vietos oro linijomis galima labai nebrangiai pasiekti visas pagrindines salas, ne tik Gran Kanariją ar Tenerifę, bet ir Fuerteventūrą ar Lanzarotę. Žemyninėje Ispanijos dalyje vargu ar bus ką veikti su vaikais, nes kurortuose aplink Barseloną gana vėsu. Tačiau salose, vaikams tikrai patiks! Čia vilioja nacionaliniai ir pramogų parkai visai šeimai. Taip pat garsusis Tenerifės jūrų muziejus ir žinoma – kelionės laivu. Salos nedidelės, tad jas galima aplankyti ir visas, jei tik atostogoms turėsite daugiau nei kelias dienas.

 

Jungtiniai Arabų Emyratai – prabrangus malonumas

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) laukia atvykstančių lietuvių žiemą, nes būtent tokiu metu karščiai atlėgsta iki 30 laipsnių. Tokioje temperatūroje galima keliauti pakankamai komfortabiliai. JAE pasiūlyti turi labai daug. Musulmoniškame krašte alkoholio vartojimas labai ribojamas, todėl šeimoms tai ideali vieta.

Dubajus – pagrindinė kelionių kryptis šeimoms. Priežastis paprasta – čia tiek pramogų, kad visų greičiausiai ir nespėsite aplankyti. Dubajuje veikia net keli vieni didžiausių pasaulyje pramogų parkų. Taip pat akvariumai, zoologijos sodai, vaikų žaidimų aikštelės, primenančios mažus miestus. 

Čia nuostabūs Persijos įlankos (Arabų jūros) paplūdimiai, kuriuose galima mėgautis šilta jūra. Paplūdimiai iš smulkaus smėlio, todėl mažiesiems keliautojams tikrai patiks. Kadangi šalyje smėlio netrūksta, kita smagi pramoga – kelionės į dykumą, jodinėjimas kupranugariais ar tikras visureigių safaris.

Žinoma, visa tai kainuoja gana nemažai, šalis turtinga, o pragyvenimo lygis – aukštas. Tačiau kita atostogų kryptimi pasirinkę Jungtinius Arabų Emyratus tikrai nepasigailėsite, o namo parsivešite gražiausius prisiminimus. 

 

Kur dar galima nuskristi žiemą?

Karibų jūros salos. Šiais metais iš Lietuvos tiesioginiais skrydžiais galima nuskristi į Dominikos Respubliką, esančią Karibų jūroje. Pirmasis lėktuvas pakyla jau spalio 30 d. Ši nedidelė Šiaurės Amerikos valstybė turi ką pasiūlyti turistams – nuostabūs balto smėlio paplūdimiai, šilta Karibų jūra, tropikus primenanti gamta, didžiuliai vėžliai ir su tikrais piratais siejamas istorinis palikimas.

Į Dominiką plūsta turistai iš JAV, todėl aptarnavimo lygis labai aukštas. Tiesa, kaina irgi atitinkama, tačiau keliaujant su vaikais įspūdžiai tikrai atsiperka. 

Pietryčių Azija. Egzotikos ištroškusioms šeimoms atsiveria nuostabi galimybė susipažinti su Pietryčių Azijos šalimis. Pirmiausia, tai Tailandas ir Vietnamas. Šalys skirtingos, tačiau čia galima rasti daugybę pramogų, tinkančių visai šeimai. 

Madeira. Portugalijai priklausanti sala Atlanto vandenyne tiesiog priblokš savo grožiu. Tiesa, reikėtų pasidomėti, kur geriausia keliauti su šeima, nes saloje gausu viešbučių tik suaugusiems. Ne dėl triukšmo ar vakarėlių, o dėl to, kad viešbučiai pastatyti ant stataus kranto, kur vaikams nėra itin saugu.

 

Poilsinės kelionės organizuojamos ne tik iš Lietuvos – nemažai patrauklių atostogų pasiūlymų galima rasti ir iš Varšuvos, iki kurios yra apie 500 kilometrų. 

Kelionės su vaikais – reikalauja daugiau pasiruošimo, todėl atostogas planuoti rekomenduojame iš anksto, nepalikti paskutinei minutei. Taip pat reikėtų atsižvelgti ir į COVID-19 pandemijos keliamus reikalavimus, kurie visose šalyse yra skirtingi ir nuolat keičiasi. Naujausią informaciją galite sekti keliauk.urm.lt internetiniame puslapyje.