Nuostabūs orai ir kalnai pritraukia didelius skaičius lankytojų, kurie keliauja po kalnus, stovyklauja su šeima ar užsiima kitomis aktyviomis veiklomis. Zakopanė ir kalnai, neatsiejami vienas nuo kito. Pagrindinis užsiėmimas vasarą – žygiai į kalnus. Tai daro visų amžių grupių žmonės, tiek šeimos su vaikais, tiek aktyvūs senjorai.
Dauguma Lenkijos kelionių maršrutų prasideda Varšuvoje ir baigiasi Krokuvoje. Tačiau leisdamiesi dvi valandas toliau į pietus, pateksite į vieną gražiausių vietų Europoje –  Zakopanę, kuri ribojasi su Tatrų nacionaliniu parku. Zakopanė – miestas pietų Lenkijoje, Mažosios Lenkijos vaivadijoje. Šiandien, tai vienas labiausiai lankomų Lenkijos miestų, kuris žiemą tampa puikiu slidinėjimo kurortu. 

Kelionė į Zakopanę tikrai nenuskriaus ir jūsų piniginės! Kainos Lenkijoje tikrai nėra didelės ir nesikandžioja, panašios kaip Lietuvoje arba net mažesnės. Maitinimo paslaugų kainos labai priklauso nuo to, ką norite valgyti ir kur. Lenkijoje daug tradicinio maisto restoranų ir kavinių, kuriuose galėsite valgyti sočius patiekalus su daug mėsos, bulvių ir kopūstų. Apgyvendinimo paslaugos taip pat nėra brangios, nakvynei galite rinktis viešbučius, svečių namus ar hostelius.  Vilnius – Zakopanė atstumas yra apie 700 km, todėl dažnai yra organizuojamos kelionės autobusais.

Šiame straipsnyje pristatysime geriausias pramogas, kurias rekomenduojame nuveikti šiame mieste ir jo apylinkėse, nes Zakopanės lankytinos vietos tiesiog nuostabios!

Leiskitės į Tatrus

Zakopanė yra puiki vieta žygiams pėsčiomis. Miestas įsikūręs prie pat Tatrų nacionalinio parko, todėl vaizdingų pasivaikščiojimo takų tikrai yra. Dauguma maršrutų pritaikyti dienos žygiams. Leiskitės į visos dienos nuotykius, tada grįžkite atsipalaiduoti ir pasimėgauti vakarėjančio miesto panoramomis.

Pamatykite vieną gražiausių pasaulio ežerų

Morske Okas – didžiausias ir ketvirtas pagal gylį ežeras Tatrų kalnuose. Ežero ilgis yra 862 metrai, todėl iki pagrindinio tako reikės važiuoti autobusu. Seniau ežerą vadino Rybie Jezioro (Žuvų ežeru), dėl jame esančio didelio žuvų skaičiaus, o pavadinimas Morske Oko (Jūros akis) kilęs iš legendos.

Išbandykite rūkytą sūrį

Lenkija didžiuojasi savo tradicniu rūkytu avies pieno sūriu „Oscypek“ . Tikras sūris turi būti gaminamas iš šviežio, nepasterizuoto avių pieno arba sumaišius su karvių pienu. Tatrų sūriai garsėja savo kitoniškumu – tiek savo skoniu, tiek išvaizda. Būtinai paragaukite! 

Gubaluvkos kalnas

Gubaluvkos kalnas – vienas iš garsiausių Lenkijos kalnų. Jis siekia 1123 metrus virš jūros lygio. Tai žinomiausias šalies kalnas, kuris lengvai pasiekiamas visiems. Į jį pakilti galima funikulieriumi. Iš Gubaluvkos kalno viršūnės matosi nuostabi gamtos panorama.  Slidininkams čia taip pat pasisekė, kadangi veikia dirbtinio sniego sistema.

Pailsėkite terminėse voniose

Viena iš kelionių po kalnus privilegijų – daugybė gražių, natūralių, karštųjų versmių, kuriose gausu mineralų. Terminės vonios turi teigiamą poveikį kaulų, raumenų ir širdies bei kraujagyslių sistemoms. Tai taip pat padeda pašalinti skausmą ir uždegimą, pagreitina medžiagų apykaitą ir atpalaiduoja. Terminio vandens temperatūra būna 30–38 laipsniai.

Susipažinkite su Zakopanės architektūra

Zakopanė turi savo architektūros stilių, pastatuose perteikiama Podhalės dvasia. Stanislawas Witkiewiczius yra žinomas kaip stiliaus kūrėjas, miestą pertvarkęs 1800-ųjų pabaigoje. Mediena, suapvalinti langai ir smulkios puošmenos matomos visuose miesto centro namuose. Verta nuvykti iki netoli Zakopanės esančios Niedzicos pilies, ši gotikinė XIV a. pilis iškilusi vaizdingoje vietovėje ant kalno, pilyje įrengtas muziejus, kuriame daug archeologinių radinių bei istorinių dokumentų.  

Slidinėjimas

Lietuviai dažniausiai renkasi slidinėjimo centrus gerokai toliau nuo Lietuvos sienos, tačiau reikia pripažinti, kad Tatrų kalnuose esanti Zakopanė, populiarumu tikrai nenusileidžia. Zakopanės regione yra net keletas slidinėjimo centrų, tad galite išsirinkti sau tinkamiausią. Didžiausias iš jų – Kasprowy Wierch slidinėjimo centras.

Krupowki gatvė

Garsioji pėsčiųjų gatvė Krupowki patenka į žinomiausių Lenkijos gatvių penketuką. Ji tęsiasi apie 1 kilometrą link garsiojo Gubaluvkos kalno. Čia visuomet didelis šurmulys, daug turistų. Norintys įsigyti meno kūrinių ar suvenyrų, tai gali padaryti šioje gatvėje, kadangi yra daug prekeivių. Turistai norintys apsipirkti daugiau, gali keliauti netoliese esantį Zakopanės turgų. 

Zakopanės vandens pramogų parkas

Zakopanės vandens pramogų parkas – puiki vieta šeimai su vaikais, vasarą galima atsikvėpti po žygių, ekskursijų. Čia lankytojai gali mėgautis ne tik pasiplaukiojimu baseine ar atsipalaidavimu pirčių komplekse, bet ir puikiais vandens atrakcionais.

Pasivažinėjimas rogėmis

Itin populiarus užsiėmimas žiemos metu Zakopanėje – pasivažinėjimas rogėmis. Tai puikus būdas keliauti po spindinčią pasaką primenantį kraštovaizdį ir pasigrožėti nuostabiais vaizdais. Mieste yra dvi važiavimo rogėmis rūšys: pasivažinėjimas šunų haskių rogėmis ir pasivažinėjimas žirgų rogėmis! Šią pramogą ypač rekomenduojame šeimoms su vaikais.

Zakopanė dažnai pavadinama Lenkijos žiemos sostine, tačiau vasarą čia taip pat yra ką veikti, aplankyti ir pamatyti! Labai tikimės, jog šis straipsnis sužadino norą aplankyti Zakopanę ir pamatyti nuostabius kalnus! 

Linkime pramogauti, išbandyti kažką naujo ir nepamiršti keliauti! 

Visi skrydžiai Vilnius – Krokuva >>